maandag 11 juli 2011

Voor je het weet: printen in 3D

Je kunt je het misschien nog niet voorstellen, maar het is al mogelijk: printen in 3D.
3D-printen bestaat al lang in de medische wetenschap, de architectuur en game- en filmindustrie en bij kunstenaars. Nu er ook 3D-printers voor consumenten op de markt komen, wordt het leven een stuk makkelijker. Binnen afzienbare tijd maak je thuis met je 3D-printer alles wat je maar wenst. Gooi je een glas stuk? nou dan print je toch een nieuwe? Of maak nu simpel je zelfontworpen sieraden.

Techniek
De 3D-printer maakt van een digitaal ontwerp een fysiek object. Elk object dat je wilt printen, moet eerst ontworpen worden in een 3D softwareprogramma. Vervolgens bouwt de printer het object laagje voor laagje op. Er zijn al veel verschillende printers. De één maakt gebruik van een fijn poeder van bijvoorbeeld gips, plantaardige stoffen of polyester. Door de lagen poeder met elkaar te verbinden ontstaat een vaste vorm. Een andere manier is een printerspuit die gesmolten materiaal spuit en het voorwerp laag voor laag opbouwt.

Shapeways, een voormalige Philips afdeling loopt voorop in de wereld van 3D printing. Philips is nog steeds aandeelhouder en de productie, logistiek en klantenservice zijn nog altijd gevestigd in Nederland. Shapeways print maandelijks meer dan 17.000 individuele items. En dat aantal neemt gestaag toe. Bij Shapeways kun je producten maken, kopen en ook online verkopen. In een range van polymeren, staal, glas en ceramiek. Je kunt een eigen winkel ontwikkelen waar je je eigen ontworpen producten verkoopt.(bronnen: Frankwatching, De Ondernemer)


Kijk voor voorbeelden op http://www.3dprototyping.nl/01-rapid_prototyping.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten