dinsdag 24 januari 2012

Edelman Trust Barometer 2012: dalend vertrouwen in Nederlandse overheid

De financiële en politieke chaos van 2011 zorgen voor een significante deuk in het vertrouwen in de overheid wereldwijd. Volgens de uitkomsten van de Edelman Trust Barometer 2012, een onderzoek naar vertrouwen in 25 landen, kelderde ook het vertrouwen in de overheid in ons land. Minder dan de helft van het Nederlandse publiek (47%) zegt de overheid te vertrouwen. Van opinieleiders kan de overheid, ondanks een sterke daling van 75% naar 59% ten opzichte van vorig jaar, iets meer steun verwachten. Wereldwijd vertrouwt nog slechts 43% van de opinieleiders de overheid. 
Maatschappelijke en sociale belangen cruciaal voor winnen vertrouwen.

Uit de Nederlandse resultaten blijkt dat bedrijven veel meer zouden moeten doen op maatschappelijk gebied om vertrouwen te winnen, zoals het juist behandelen van medewerkers, samenwerken om het algemeen belang te dienen, het verbeteren van het milieu, luisteren en transparant handelen. Deze activiteiten en gedragingen worden wereldwijd gezien als belangrijkste factoren die bijdragen aan het vertrouwen, belangrijker nog dan de bedrijfsprestaties. Het zijn echter nog wel de gebieden waar voor het Nederlandse bedrijfsleven het grootste verschil te zien is en een verbeterslag noodzakelijk is; met een 29% verschil tussen de verwachtingen en prestaties.


Waar wereldwijd het vertrouwen in de media als enige instituut steeg; in de VS (met 18 procentpunten naar 45%), in het Verenigd Koninkrijk (met 5 procentpunten naar 37%) en Italië (13 procentpunten stijging naar 57%), gold dit niet in Nederland waar het vertrouwen daalde met 8 procentpunten naar 61%. Traditionele media, TV, kranten en tijdschriften zijn nog steeds de meest betrouwbare informatiebronnen.

Overige onderzoeksresultaten uit de Edelman Trust Barometer 2012:
• Wereldwijd worden traditionele media en online zoekmachines gezien als meest betrouwbare bronnen voor het vinden van nieuws, productinformatie, nieuws over een milieuramp en bedrijfsnieuws.
• In Nederland en Zweden is er meer vertrouwen in dat leiders in het bedrijfsleven de waarheid te zeggen; slechts 34% van de Nederlandse opinieleiders en 26% van de Zweedse vertrouwen er niet op dat deze groep de waarheid zegt.
• Het vertrouwen in (financiële) analisten als geloofwaardige woordvoerders daalde drastisch van 60% naar 38% in Nederland.

Kijk voor meer info op http://trust.edelman.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten