woensdag 2 maart 2011

Stem vandaag met je hart, niet met je smaak!

Mensen die een bittere drank hebben geproefd, oordelen daarna scherper over de daden van anderen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.

Na het drinken van een bitter drankje oordelen mensen gemiddeld 27 procent harder over controversiële daden van anderen, dan wanneer ze geen bittere smaak in hun mond hebben. Daarmee is voor het eerst een duidelijk verband tussen smaak en moraal aangetoond, zo melden onderzoekers van de City University of New York in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Dode hond
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 57 proefpersonen te confronteren met een aantal controversiële scenario’s. In één van de verhalen at een man bijvoorbeeld zijn dode hond op. In een ander scenario hadden twee familieleden vrijwillig seks met elkaar. De deelnemers aan het experiment moesten steeds aangeven hoe verwerpelijk ze een bepaalde daad vonden op een schaal van 1 tot 100.

Drank
Voorafgaand aan de opdracht en halverwege het experiment kregen de proefpersonen een zoete drank, een bittere drank of een glas water voorgeschoteld. Uit het onderzoek bleek dat mensen die een bittere drank dronken daarna veel harder oordeelden over de mensen die voorkwamen in de verschillende scenario’s. Ze gaven hen gemiddeld 27 punten meer op de 'schaal van verwerpelijkheid'.

Juryleden
Met name mensen die van zichzelf al conservatieve standpunten hadden, werden sterk beïnvloed door de bittere drank. De moraal van proefpersonen die meer liberaal waren, leek minder te veranderen onder invloed van de bittere smaak.

Hoofdonderzoeker Kendall Eskine neemt de resultaten van het experiment erg serieus. Hij pleit voor een verbod op bittere drankjes voor juryleden bij rechtszaken in de Verenigde Staten, zo meldt het tijdschrift New Scientist. (bron: Nu.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten