woensdag 9 november 2011

Gebruik jij sociale netwerken? Big brothers are watching you!

Deze week werd duidelijk dat verzekeraars Facebook, Hyves en andere sociale netwerken monitoren om te kijken of er geen fraude gepleegd wordt met hun verzekeringen. Foto's en informatie op deze sociale media grijpen ze aan om klanten uit de verzekering te zetten. Aegon geeft toe het te doen en volgens rechtsbijstandverzekeraar Arag gebeurt het ook bij andere maatschappijen.

Een van de gedupeerden van de nieuwe opsporingsmethode kreeg vorige week een mailtje met de mededeling dat Aegon zijn autoverzekering stop zou zetten. Hij zou aan straatraces hebben meegedaan. Volgens Aegon is er op internet gespeurd, omdat de man binnen een jaar drie auto's op zijn naam had. De verzekeraar geeft toe dat de afhandeling van de zaak geen schoonheidsprijs verdient. "Maar wat wij doen is volstrekt legaal. We controleren alleen maar openbare bronnen. En het gebeurt slechts bij een kleine groep klanten", zegt Aegon-woordvoerder Deborah de Laaf.

Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens overtreden de verzekeraars geen wet. In de privacywetgeving komt het begrip sociale media nog niet voor.

CIA is watching you
Minder groot nieuws, maar wel bevestigd is dat ook de CIA de sociale netwerken volgt. Een speciaal team van 12-15 mensen leest dagelijks zo'n 5 miljoen tweets. Daarnaast scant het berichten op Facebook en buitenlandse weblogs op interessante informatie.

De CIA gebruikt de onderzoeksystemen vooral om de stemming in een bepaalde regio te pijlen na een bijzondere gebeurtenis. Bijvoorbeeld na de uitschakeling van Osama Bin Laden werd gekeken hoe er over de hele wereld op werd gereageerd.

De CIA kwam op het idee na de sterke invloed van Twitter tijdens de opstanden in Iran. Toen gingen duizenden Iraniƫrs de straat op om te protesteren tegen president Ahmedinejad.

Zo vrijblijvend en informeel is het online sociale netwerken dus allemaal niet meer...het is nu onderdeel van het grote geheel en big business!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten