dinsdag 22 november 2011

Crisis drukt innovatie

De economische crisis heeft een negatieve weerslag op de innovativiteit in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Onderzoeksbureau EIM uit Zoetermeer meet al sinds 1999 innovatie in het MKB. Het aandeel innovatieve bedrijven is sinds 2007 in rap tempo gedaald. In 2011 heeft het aandeel het laagste niveau bereikt in de afgelopen dertien jaar.

Er is vooral sprake van een daling van het aandeel bedrijven dat samenwerkt om vernieuwingen te ontwikkelen. Ook houden zich minder medewerkers specifiek bezig met innovatie. Het gebruik van externe kennisnetwerken is daarentegen redelijk stabiel.

De economische ontwikkeling blijkt van invloed op de innovatiekracht van ondernemers. In tijden waarin de economische groei tegenvalt, zijn ondernemers duidelijk minder bereid tot investeren in innovatie. De daling van innovatieve activiteiten is het sterkst in de sectoren horeca en overige dienstverlening. In de industrie is het aandeel innovatieve MKB-bedrijven minder afgenomen.

Industrie en communicatie minst vatbaar
In alle sectoren is per saldo sprake van een daling. In de horeca, transport en overige dienstverlening is deze het sterkst. De vernieuwing binnen industrie en de communicatie lijkt het minst vatbaar voor de financiƫle malaise op de markten. Binnen het mkb blijven de vernieuwingen bij het kleinbedrijf, bedrijven met minder dan tien personeelsleden, achter op die van bedrijven waar tot maximaal honderd personen werkzaam kunnen zijn.
Het rapport van EIM is te downloaden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten