donderdag 24 november 2011

De wereld is klein? Bij Facebook is hij nog kleiner!

Als het aankomt op Facebook, lijkt het erop dat we niet allemaal maximaal zes stappen van elkaar verwijderd zijn, maar nog maar 4,74.  Kortom de wereld wordt steeds kleiner.

Dit verwijst naar de theorie "six degrees of seperation", (letterlijk "zes niveaus van scheiding") die stelt dat een ieder op onze planeet, via een netwerk met zes niveaus, met elkaar verbonden is. Via een netwerk, met maximaal vijf tussenschakels, is een ieder op onze planeet met elkaar verbonden. Deze hypothese is voor het eerst geopperd door de Hongaarse schrijver Karinthy Frigyes. Het concept is gebaseerd op het idee dat het aantal kenniskringen exponentieel toeneemt met het aantal schakels in de netwerkketen. Het idee is in de jaren 60 van de vorige eeuw onderzoek door de Amerikaanse sociaal psycholoog Stanley Milgram.
Via een netwerk, met maximaal vijf tussenschakels, is een ieder op onze planeet met elkaar verbonden

 
Facebook en de Universiteit van Milaan hebben nu onderzoek gedaan naar de netwerken van alle 721 miljoen actieve Facebook-gebruikers, en vond dat 99,6 procent zijn verbonden door vijf graden en 92 procent door vier. Toen ze hun analyse beperkten tot een enkel land, of het nu de Verenigde Staten, Zweden, Italië, of een ander land was, ontdekten ze dat de meeste mensen slechts gescheiden door max. drie niveau's (4 contacten)."  Volgens Facebook, omdat hun algoritme in staat is om steeds de beste route te kiezen. Hoe dan ook, de wereld lijkt niet alleen steeds kleiner te worden, maar volgens Facebook is dit ook werkelijk zo. 
Het onderzoek werpt ook licht op de beleving die velen van ons hebben dat onze vrienden populairder zijn dan wij. Tien jaar geleden schreef  Scott Feld een paper getiteld 'Waarom jouw vrienden hebben meer vrienden dan jij', waaruit blijkt dat studenten vaak vinden dat hun klassen groter te zijn dan de gemiddelde klasgrootte, en dat het in het vliegtuig waar jij in zit het doorgaans veel drukker is dan gemiddeld.
 De twee onderzoeksrapporten zijn hier en hier te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten