donderdag 20 december 2012

Duurzaam nederlands font verspreidt zich als inktvlek


Alexander Kraaij van het Utrechtse communicatiebureau Spranq laat zijn personeel, net als bij Google, een deel van hun tijd aan andere projecten besteden. Daaruit ontstond in 2008 het plan om op giftige, en dure, ­printerinkt te besparen. Her resultaat: de Ecofont dat zich als een inktvlek over de wereld verspreidt.

Besparing dure printerinkt



Sinds dit jaar krijgen lezers van de Braziliaanse zakenkrant Diário do Comércio hun krant — de koppen uitgezonderd — in het duurzame lettertype van de Nederlander. De uitgever bespaart daarmee een kwart op zijn drukkosten. Ook werknemers van Türk Telecom printen tegenwoordig alles in Ecofont.

Simpel idee


Het idee was simpel: laat een deel van de letter weg zonder dat de leesbaarheid achteruitgaat. De praktijk bleek een stuk weerbarstiger. Pas na maanden experimenteren was er een prototype dat ­gratis beschikbaar werd gesteld aan internetters.

De letters van het zogenoemde Ecofont-type worden afgedrukt met kleine witte plekjes, maar je moet over erg goede ogen beschikken om het te zien. Toch zorgen die gaatjes in de letters voor een inktbesparing van 25 procent.

De kans is groot dat de gaatjesletters binnenkort ook in Nederland te lezen zijn. Zowel de Telegraaf Media Groep als de rijksoverheid is in gesprek met de Ecofont-makers. Lees hier meer op FD.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten