maandag 10 augustus 2009

Do's en don't op kantoor1. Laat geen papier op de printer liggen
Op de één of andere manier lijken printers vooral gemaakt om het leven op kantoor onaangenaam te maken. Kan iemand ons vertellen waarom mensen dingen uitprinten om ze vervolgens niet op te halen? Behalve de berg papier zonder eigenaar die dagelijks naast de printer komt te liggen, is er nog een reden om zorgvuldig met uw printjes om te gaan: dat verslag van uw beoordelingsgesprek gaat niemand wat aan.

2. Cc uw baas niet op iedere e-mail
De cc-knop is de grootste plaag sinds het begin van het internettijdperk. Vooral omdat hij zo vaak verkeerd gebruikt wordt. Mensen lijken het liefst het hele kantoor te cc-en, onder het motto: waarschijnlijk vindt iedereen het heel interessant dat ik morgen met Bob ga zitten over HR-beleid. Maar dankzij dat mailtje hadden uw collega's gisteren precies 350 e-mails. Niet doen dus. Het kan overigens nog erger: de grootste misbruikers replyen ineens met cc aan het hele management, op een mail die u alleen aan hen gericht had.

3. Als iets op is VUL HET DAN AAN!
Naast 'alleen voor uzelf iets te drinken halen' staat deze überhoog in in de top-10 van grootste kantoorergernissen: niet aanvullen van zaken die u net op heeft gemaakt. Of het nu gaat om koffie, de printer of de kopieermachine, niets is irritanter dan kantooregoïsme. Vindt u namelijk zelf ook als u slachtoffer bent van dat soort praktijken. Tip: mocht u toch een keer geen zin hebben om aan uw medemens te denken, zorg er dan wel voor dat u uw sporen uitwist.

4. Vertel geen slechte verhalen aan de lunchtafel
Als u op kantoor een gezamenlijke lunch geniet, dan maakt u het dagelijks mee: collega's die het een goed idee vinden om een mop te vertellen, of een aflevering van Friends na te spelen. Doe het niet. Tenzij u uw sporen als paljas al heeft verdiend, lopen deze pogingen meestal uit op onaangename, zeer pijnlijke stiltes en als u pech heeft de doodsteek door één van uw collega's: 'Je had erbij moeten zijn'.

5. Wees discreet over uw collega's
Nu we het toch over wc's hebben. Gehoord op de werkvloer over een collega die de telefoon even niet aan kon nemen: "Die zit even op de wc, kan ik een boodschap aannemen?" Hoewel de woordkeuze een compliment waard is, net als het vermoedelijke antwoord ('Nee laat maar, het is nogal een grote boodschap') kunnen wij ons goed voorstellen dat deze hulpvaardige collega desondanks op staande voet ontslagen is en nooit meer een baan heeft gekregen. Als het op de bezigheden van uw collega's aankomt, zijn ze altijd 'in bespreking'.

6. Niet privé bellen achter uw bureau
Of u uw minnares vrouw nu schatje, apie of mevrouw De Vries noemt, privé bellen scoort altijd hoog op de kantoorergernis top-10. Zit u net lekker geconcentreerd aan een verslag te werken, begint die pannenkoek tegenover u over een boodschappenlijstje. Ook overdreven zakelijk en kortaf getelefoneer duidt meestal op een familiaire kwestie. Er is bovendien een praktisch nadeel aan privéprietpraat: de nederige toon naar uw eega, ondermijnt uw positie in de pikorde van het kantoorleven. Oplossing: zoek een lege kamer.

7. Maak geen opmerkingen over werktijden
Ze zijn vaak grappig bedoeld, maar bevatten altijd een kern van waarheid: opmerkingen over uw eigen werktijden, óf die van uw collega's. Zoals tijdens het maandagochtendoverleg nonchalant laten vallen dat u al om 7.30 uur achter uw bureau zat. Of een andere klassieke fout: uw vertrekkende collega om 17.45 uur en plein publique vragen of hij 'de rest van de middag vrijneemt.'

8. Eerst vragen voor u iets leent
U bent wat warrig. En dus vergeet u die rekenmachine terug te leggen, nadat u hem heeft gepakt van het bureau van uw collega. Net als de nietmachine van uw baas en een stressbal met onweerstaanbare kleurtjes. En voor u het weet noemen ze u 'kantoordief'.

9. Behoed uw collega's voor uw ringtone
Prima als u besluit een telefoontje niet aan te nemen, maar of het nu uw mobiele telefoon is of de vaste lijn; laat hem niet tien keer overgaan. Heel irritant. Het toppunt zijn collega's die naar een bespreking gaan en hun mobiel op hun bureau laten liggen. Ons advies: niet doen als u op het apparaatje gesteld bent.

10. Houd lunchen (en ontbijten) achter uw bureau simpel
Als u dan toch per se gaat lunchen achter uw bureau, hou het dan simpel. En met simpel bedoelen we boterham met kaas. Kom niet aan met McDonalds, of erger nog, de kliekjes van uw hete kippasta van gisteravond. Het stinkt en het is irritant. Vooral voor collega's die al geluncht hebben.

11. Haal nooit alleen koffie voor uzelf
Vraag uw collega's altijd of zij ook wat willen drinken. Geen idee wat het is, maar alle vijandigheid die op kantoren heerst (en dat is nogal wat, zeker in een recessie) komt samen bij mensen die alleen voor zichzelf zorgen. Culinair egoïsme is doodzonde nummer 1 op de werkvloer. Tip: laat u de eerste twee rondjes trakteren en pak zelf de derde (10.30 uur): tegen die tijd haken uw vrouwelijke collega's namelijk af.

12. Onthoud de namen van uw collega's
Ja, het zijn er veel en 'ja' het interesseert u geen reet weinig hoe ze heten. Maar toch moet u die namen onthouden. Met vragen of hoe-heet-je-ook-al-weer en ik-ben-je-naam-even-kwijt ook bij de vergadering komen zitten, maakt u geen vrienden.

13. Word niet dronken op kantoorborrels
Jaja, dit wist u al, zien we u denken. Maar waarom deed u dat afgelopen vrijdag dan gewoon weer? Met drie bitterballen achter uw kiezen doordrinken, totdat ook uw laatste collega wilde afhaken. Het probleem van teveel drinken op de zaak is dat u dingen gaat roepen waar u maandag spijt van heeft. Zoals het antwoord op de vraag wie van uw vrouwelijke collega's het lekkerst is. Terwijl ze erbij staat.

(bron: 925.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten