zaterdag 24 januari 2009

Ondernemen kun je leren?!

Afgelopen donderdag is CASE van start gegaan. CASE staat voor Centrum van Amsterdamse Scholen voor Entrepreneurship. De Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Hogeschool Inholland Amsterdam/Diemen en de Hogeschool van Amsterdam hebben de handen ineengeslagen om ondernemerschap onder studenten te stimuleren. Een prachtig initiatief dat moet leiden tot meer interactiviteit tussen studenten, docenten, beleidsmakers en het bedrijfsleven.

Job Cohen, Burgemeester van Amsterdam verrichtte de officiƫle opening. Hij verwees in zijn speech naar de Amsterdamse dichter Van Baerle (Barlaeus) die in de 17e eeuw het Atheneum Illustre opende met een verhaal over de 'mercator sapiens' (de wijze koopman). Toen was al de moraal dat als je goed wilt ondernemen, je je klanten niet moet oplichten.

Verder was er een interessante bijdrage van de voorzitter van de SER, Alexander Rinnooy Kan, een van de meest, zo niet de meest invloedrijke persoon in Nederland. Gevolgd door een debat tussen gevierde ondernemers als Annemarie van Gaal en Henk Keilman, studenten en initiatiefneemster van de opleiding hoogleraar Mirjam van Praag. Zij discussieerden over de vraag of je ondernemen kunt leren. De meningen hierover waren verdeeld.

Verrassing die middag was een interview met de twee studenten Lennart en Omar die Richard Branson spontaan de vraag stelde of ze mee konden vliegen naar de inauguratie van Barrack Obama. Een geweldig staaltje gedurfdheid en ondernemerstalent. Ze kwamen, overdonderd door al hun enorme ervaringen, net terug van Schiphol, waren daar opgewacht door 7 cameraploegen en waren nu op weg naar een TV studio voor een opname. Lennart wist nog wel te melden dat hij Richard Branson nog een half uur had mogen interviewen voor zijn scriptie over Corporate Social Responsibility en dat de directeur van Exact Software, Rajesh Patel geld had toegezegd voor zijn daklozen project. Van deze ondernemers in de dop zullen we dus zeer zeker nog veel horen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten