maandag 28 december 2009

12 IJskoude advertenties

Klik hier: http://www.idealize.nl/2009/12/ijskoude-advertising-twaalf-voorbeelden-ter-inspiratie/

donderdag 24 december 2009

Beetje ontspanning voor de feestdagen

Beste commercial voor een luchtvaartmaatschappij:



Goedkoop is duurkoop...



Ruimte tekort?



Nodig plassen?



Extra service

dinsdag 22 december 2009

IKEA: de meest vrouwvriendelijke onderneming


IKEA is het meest vrouwvriendelijke bedrijf van ons land. Dit blijkt uit een onderzoek onder 101 ondernemingen.

IKEA is volgens Nederlandse managers het vrouwvriendelijkste bedrijf van ons land. Dit is de belangrijkste uitkomst van een onderzoek dat TNS Nipo heeft uitgevoerd onder ruim 1.000 managers in opdracht van het blad Management Team.

Centraal in het onderzoek van TNS Nipo stonden drie vragen: bij welk bedrijf hebben vrouwen de meeste kansen de top te halen, wie biedt de beste secundaire arbeidsvoorwaarden voor vrouwen en waar wordt doorgroeien naar de top van vrouwen het meest gestimuleerd? IKEA scoorde vooral goed als het gaat om het bieden van kansen voor vrouwen om de top te bereiken. De nummer twee, de politie, scoorde opvallend sterk bij het stimuleren van vrouwelijk talent naar topposities. Justitie werd derde en dankt die hoge notering, net als IKEA, vooral aan de kansen die het vrouwen biedt de top te bereiken.

In 2008 deed TNS Nipo in opdracht van Management Team voor het eerst onderzoek naar de vrouwvriendelijkste bedrijven in Nederland en in dat jaar streek Shell met de eer. Het olieconcern moet nu genoegen nemen met de vijftiende plaats. De beste topvrouw van 2009 is volgens de managers Erica Terpstra (NOC*NSF), die de winnares van vorig jaar Agnes Jongerius (FNV) ruimschoots voor bleef.

De gehele uitslag kunt u teruglezen in de MT101, een speciale uitgave van Management Team, die vandaag verschijnt. (bron: Sprout)

maandag 21 december 2009

Op zoek naar een inpirerende werkomgeving?

Zo, net voor de feestdagen toe aan goede voornemens voor 2010? Bijvoorbeeld een meer inspirerende werkomgeving? Er zijn vele bedrijven u voorgegaan. Het kan dus echt. Kijk maar.

woensdag 16 december 2009

Nog op zoek naar leuke Kerstcadeaus?

Bekijk dan deze website eens: http://helemaalnietleuk.nl/

Leuk idee :-)

zaterdag 12 december 2009

Helder communiceren is moeilijk


In het Limburgse Roggel staat sinds een paar dagen een lantaarnpaal midden op de rijbaan van een straat. De gemeente Leudal spreekt van een 'foutje', gemaakt bij het opnieuw aanleggen van de stoep; er is sprake van verkeerde planning en miscommunicatie.

De lantaarnpaal op de hoek Heufke en Pasveldweg zorgde enkele dagen voor een even bizarre als gevaarlijke situatie. Het fenomeen trok ook de aandacht van de landelijke pers. Na persvragen over de lantaarnpaal plaatste de gemeente er begin deze week uit veiligheidsoverwegingen een rood-wit bord bij. Inmiddels is de paal gelukkig weer verwijderd.

woensdag 9 december 2009

De 6 eigenschappen van miljardairs

Worden miljardairs rijk geboren, of zijn ze meestal self-made? Waaruit bestaat de cocktail die de miljoenen laat binnenstromen? Forbes onderzocht het en kwam tot 6 opmerkelijke eigenschappen. Kijk snel of u ook bent weggelegd voor het grote geld.

1. Een wiskundig nest
De meeste miljardairs zijn goed met cijfers en dat gaat vaak van generatie op generatie. Een knobbel voor wiskunde is zo erfelijk als de kalende plek op uw kruin. Onder ouders van Amerikaanse miljardairs bevinden zich opvallend veel accountants en ingenieurs.

2. September-kindjes
In de categorie irrelevante demografische factoren die er misschien toch toe doen: onder 380 Forbes-miljardairs bleken maar liefst 42 in september voor het eerst lucht te hebben gehapt; een veel hogere concentratie dan in alle andere maanden.

3. Studeren is voor losers
We beweren niet dat u in het nadeel bent als u wél een studie heeft afgerond, maar het is zeker geen voorwaarde voor succes. Ruim 15% van de Forbes-400 rijksten haakte af, voordat de hoedjes de lucht in konden. Grappig genoeg hebben de meeste gesjeesde miljardairs fortuin gemaakt in techniek. Onder hen miljardair en nerd Bill Gates.

4. Lid worden loont
Dat een old boys network soms het duwtje in de juiste richting is, bewijzen oud-leden van het Amerikaanse Yale-dispuut 'Skull and Bones.' Bekende leden van het geheime genootschap, die het later tot magnaat zouden schoppen zijn investeerder Edward Lampert (huidige waarde $1,5 mio), Blackstone mede-oprichter Stephen Schwarzman en FedEx-oprichter Frederick Smith. Kwestie van de juiste mensen kennen.

5. Een MBA van een prestigieuze business-school
Het is alweer een beetje achterhaald, maar een managementcertificaat van een vooraanstaande business-school opent nog altijd deuren die voor anderen gesloten blijven. Vooral Harvard staat hoog aangeschreven (bij de meeste kwaliteitsonderzoeken naar MBA's goed voor een top-5 notering); liefst 19 succesbaasjes uit de Forbes-400 liepen een paar jaartjes rond in Boston.

6. Durf te falen
De huidige ondergang van Dirk Scheringa toont behalve het mogelijke einde van zijn bankimperium ook aan dat Scheringa uit miljardairshout is gesneden: een beetje succesentrepreneur weet wat het is om veel geld te verliezen. Bij gezond risicomanagement hoort hier en daar een faillissementje. De truc is om er sterker uit te komen. (bron: 925.nl)

zondag 29 november 2009

Wat zegt u?

Helder communiceren blijft lastig hoe goed je ook je best doet. Lees maar eens dit voorbeeld uit de praktijk, echt gebeurd bij een hele beroemde banketbakker:

Goedemorgen, kan ik bij u telefonisch bestellen?
Jazeker.

Fijn, dan wil ik graag .... bestellen.
Dat is goed, maar dan moet u straks even terugbellen.

Terugbellen?? Ik heb u nu toch aan de lijn?
Ja, maar u wilt ze toch warm?

Ja, maar daarom bel ik u toch. Ik kom ze zo halen.
Ja, maar als u ze warm wilt, dan moet u toch zo terugbellen.

Maar als ik nu mijn jas aantrek en de bestelling meteeen kom halen.
Ja in dat geval hoeft u niet terug te bellen.

En zo kwam het toch nog allemaal goed :-)

maandag 23 november 2009

Communiceren vanuit benarde posities



Oostenrijkse kunstenaar Willi Dorner ontwikkelt bijzondere kunstprojecten. "Body in unusual spaces" trekt momenteel door Europa en daar kun je niet omheen.

Dorner wil hiermee de relatie onderzoeken tussen lichaam, ruimte en architectuur. space and architecture. Hij wil ook de beperkte bewegingsmogelijkheden en gedrag onderzoeken. Nou dat is aardig gelukt, kijk maar...


Photos by Lisa Rastl, from 'bodies in urban spaces', 2009
For meer info: http://www.ciewdorner.at

vrijdag 20 november 2009

5 tips over spreken voor een groep

Bent u ook zo dol op spreken in het openbaar? Rode vlekken in uw nek en een gortdroge mond bij de gedachte aan een spreekbeurt? Dan zijn deze vijf aanwijzingen over spreken voor een groep precies wat u nodig heeft:

1. Stop met dromen over Obama
Sommige mensen zijn geboren om volkeren te inspireren met eloquente retoriek (ook al hebben ze daar soms een autocue voor nodig). Als u niet één van hen bent, doet u er goed aan de lat wat lager te leggen. Mensen die teveel hun best doen De Grote Spreker uit te hangen, komen onnatuurlijk over.

2. Het is niet erg om een fout te maken
Perfecte spreekbeurten zijn saai. In de beste speeches gaat vaak - gepland of ongepland - wat mis. Daarmee creëert u namelijk een band met uw publiek en wordt u menselijk. Zorg er wel voor dat het een beetje forse vergissing is en iedereen weer de aandacht erbij heeft: uit onderzoek blijkt namelijk dat uw publiek gemiddeld maar 20% van uw verhaal bij de les is.

3. Visualiseer uw presentatie
Het is bekend dat grote sporters vaak al weken voor een wedstrijd bezig zijn met visualiseren: rijden rondjes op circuits, spelen tegen onzichtbare tegenstanders. Dit verhoogt de kans op succes. Voor presenteren geldt hetzelfde. Neem de week voor uw spreekbeurt iedere dag een kwartiertje om over uw toneelavontuur na te denken. Zo bent u op het uur van de waarheid optimaal voorbereid.

4. Maak het persoonlijk
Hoe concreter u bent in uw presentatie, hoe beter. Ondersteun uw verhalen met voorbeelden uit de praktijk. Mensen horen nu eenmaal graag over de fouten en succesverhalen van anderen. Kapitaliseer dat gegeven. Ook situaties uit uw eigen leven doen het goed. Bijkomend voordeel: dat praat makkelijk, want niemand weet meer van u dan uzelf.

5. Stop op het hoogtepunt
De meest voorkomende emotie op congressen is die van opluchting, als de zoveelste spreker zijn te lange betoog eindelijk heeft afgerond. Als u echt indruk wilt maken als spreker, stopt u op tijd. Laat dat publiek achter met de vurige wens meer van u te horen. (bron:925.nl)

vrijdag 13 november 2009

Tundun's tips 10

Tundun heeft deze maand de volgende suggesties:

  • Dwarsligger
    Lees je veel onderweg? In de auto of op reis? De dwarsligger® is een compleet boek in een handzaam formaat. Een boek dat past in een handtas en zelfs in een broekzak of binnenzak. Een boek dat je overal en op elk moment kunt lezen. Een leuk en heel praktisch idee, genomineerd voor de Er zijn helaas nog niet heel veel titels, maar die komen vanzelf als het idee aanslaat.
  • De interactieve webapplicatie Casper laat je al het verkeer van en naar Schiphol zien. Via een laag die gebouwd is over Google Maps, kun je alle vliegtuigen volgen die landen en vertrekken op onze polderluchthaven. Je kunt zien wat voor toestel (via een plaatje) van welke maatschappij, waar op welke hoogte vliegt. Ook kun je kijken waar het toestel vandaan komt of waar het naartoe gaat. Je kunt ook achteraf vluchten herbeleven en zelfs tot 100x versneld afspelen. (bron: Columbus)
  • Feelgoodgift
    De feestdagen komen er weer aan. Wil je niet overladen worden met cadeaus waar je niet op zit te wachten? Denk dan eens aan een donatie aan een goed doel. Keus genoeg en je maakt niet alleen jezelf maar ook anderen heel blij!

zaterdag 7 november 2009

5 tips om productiever te worden


Nietsdoen loont

De wereld wordt geregeerd door targets. En hoe harder u werkt, hoe sneller u die targets haalt, toch? Fout. Met minder werken bereikt u meer. Even tijd voor een zen-momentje met vijf tips om productiever te worden.

1. Doe minder
Het is frustrerend om te horen, maar waarschijnlijk werkt u te hard. Dat wil zeggen, u besteedt te veel tijd aan werk dat geen prioriteit heeft en u te weinig oplevert. Focus daarom vooral op kerntaken en zorg ervoor dat die goed afgehandeld worden. Daarmee gaat u per dag minder taken afvinken, maar wel effectiever werken.

2. Neem gas terug
Ook de hele dag aan het rennen? Afspraak in, afspraak uit en tussendoor te weinig tijd nemen voor een broodje kaas en een glas karnemelk (waarvoor overigens schande, dat had Sancerre moeten zijn)? Dan maakt u dezelfde fout als veel van uw mede-succesentrepreneurs. Gas terugnemen loont. Minder hard lopen, minder hard rijden, minder hard werken. Daardoor doet u w?t u doet intenser en met meer beleving en dat ziet u terug in uw resultaten.

3. Toon begrip
Productiever worden gaat natuurlijk niet alleen over uw eigen productiviteit, maar ook over die van de mensen in uw team, de werkbijen die uw honingoutput moeten garanderen. Wees daarom een empatisch leider. Toon begrip voor uw ondergeschikten door u eens in hun schoenen te verplaatsen. Die (oprechte) aandacht verdient zich dubbel en dwars terug.

4. Stel lange-termijndoelen
Waar wilt u zijn over tien of vijftien jaar? Door lange-termijndoelen te stellen, kunt u vanaf morgen al productiever zijn. Doelen geven namelijk focus. Zet in gedachten een pad met mijlpalen uit, die u moet afvinken om het einddoel te bereiken. Zet vanaf morgen koers naar de eerste mijlpaal.

5. Vereenvoudig uw leven
Toegegeven, dat klinkt wat globaal, maar wat we bedoelen is dit: veel tijd en energie gaat verloren met het ordenen van de chaos die leven heet. Pas de vereenvoudiging overal toe. Begin bijvoorbeeld met uw kantoor. Hoeveel dingen liggen er op uw bureau die u helemaal niet nodig heeft en vooral voor afleiding zorgen? Maak uw leven leger en daarmee uw hoofd.

(bron: 925.nl)

maandag 2 november 2009

VIDEO: bevroren treinstation

Ook dit is commmunicatie:

's Werelds grootste treinstation in New York komt plotseling tot stilstand, wanneer 207 voorbijgangers vijf minuten bevriezen op de plek waar ze staan. De levende standbeelden zijn deelnemers van de organisatie Improv Everywhere die gekke situaties creëert op de meest normale locaties. (bron: Columbus)

vrijdag 30 oktober 2009

Nederland vergadert vierkant verkeerd

Een baropstelling is beter voor de groepseenheid en samenwerking, een huiskamersfeer is optimaal voor gevoelige onderwerpen en de ovale tafel voldoet beter voor veel andere vergaderdoelen. Door de inrichting aan te passen aan het doel van de vergadering wordt er efficiënter, nuttiger en plezieriger vergaderd.

TNO onderzocht het effect van verschillende vergaderopstellingen in afhankelijkheid van het doel van de vergadering. Opvallend resultaat uit dit TNO-onderzoek: de gangbare vierkante vergaderopstelling scoort significant minder goed dan de andere drie onderzochte opstellingen: bar, huiskamer en ovale vergadertafel. De vierkante vergadertafel heeft met name een minder gunstig effect op groepscohesie, betrokkenheid bij de inhoud, aantal mensen in het blikveld, een veilig klimaat en de overlegsfeer.

Vergaderopstelling aanpassen
25 procent van onze werktijd vergaderen we. Dat doen we vaak in een vierkante vergaderopstelling. En die scoort volgens de test van TNO juist significant minder goed dan de drie andere door TNO onderzochte opstellingen: bar, huiskamer en ovale vergadertafel. Uit eerder TNO-onderzoek was al bekend dat met dezelfde kwaliteit van de besluitvorming en dezelfde resultaten een vergadering een derde korter kan worden door staand te vergaderen. Al met al is er voldoende reden om te pleiten voor verschillende andere opstellingen, waardoor de inrichting passend bij het doel van de vergadering kan worden gekozen en vergaderen effici?nter, nuttiger en plezieriger verloopt.

Groepscohesie
De barkruk-inrichting wordt in het TNO-onderzoek beoordeeld als doelmatig en oplossingsgericht, geschikt voor een innovatief klimaat en goed voor samenwerking en het genereren van idee?n. Dit is belangrijk, want door de toename van het nieuwe werken (meer onderweg en thuis werken) komt de groepscohesie onder druk te staan. Mensen voelen zich minder verbonden met het werk. De juiste vergadertafel kan de groepscohesie gunstig beïnvloeden en dat doet de vierkante vergadertafel niet. (bron: Managersonline.nl)

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen aan de bartafel...

donderdag 29 oktober 2009

Ondernemend Nederland is positief over toekomst

Unique en TNO maakten gisteren de resultaten van de MKB Marktmonitor 2009 bekend . De algemene tendens is optimisme. Naast negatieve gevolgen van de economische crisis, ondervond Ondernemend Nederland ook positieve gevolgen van de economische neergang. Bovendien verwacht 62 procent van de bedrijven de komende drie jaar te gaan groeien.

In het onderzoek is gefocust op drie vragen: hoe beïnvloedt de crisis uw onderneming, welke maatregelen heeft u genomen om zo goed mogelijk uit de crisis te komen en hoe verwacht u dat uw onderneming zich in de nabije toekomst ontwikkelt?

Negatieve en positieve gevolgen
Ruim driekwart van de MKB-bedrijven geeft aan dat zij negatieve ?n positieve effecten ervaren door de crisis. Positieve gevolgen die uit het onderzoek naar voren komen zijn de flexibele inzetbaarheid van personeel, het makkelijker werven van personeel en de toename van innovatie. De belangrijkste nadelige gevolgen zijn de afname van vraag naar producten en diensten, de toename van achterstallige betalingen, minder groeimogelijkheden van de onderneming en het uit moeten stellen van investeringen.

Vijf maatregelen
De maatregelen die ondernemers naar aanleiding van de crisis hebben genomen zijn divers. De vijf belangrijkste maatregelen zijn:
1. Snijden in kosten; algemene maatregel
2. Snijden in personeel; vooral afscheid nemen van tijdelijk personeel en via natuurlijk verloop
3. Samenwerken; ondernemingen steunen elkaar
4. Nieuwe markten aanboren
5. Nieuwe producten en diensten ontwikkelen

Ondernemersgeest
Een bijzondere uitkomst, die ook de ondernemersgeest van MKB ondernemers aangeeft, is het feit dat veertig procent van de bedrijven innoveert. Waar ondernemers last ervaren van teruglopende vraag bestaat een duidelijk verband met de innovaties in producten en diensten die zij hebben doorgevoerd. Van de 40 procent innoverende bedrijven, kampt 68 procent met een verminderde vraag.

Veel bedrijfstakken worden in deze moeilijke tijden ineens geconfronteerd met vragen die voorheen niet tot nauwelijks speelden. Hoe ga je als ondernemer goed voorbereid de toekomst in? Het blijkt dat er in veel bedrijven vol vertrouwen naar de toekomst wordt gekeken. (bron: Managersonline.nl)

dinsdag 27 oktober 2009

Spamverbod geen oplossing voor het probleem

Het spamverbod dat op 1 oktober ingaat, lost het spamprobleem duidelijk niet op. Werd jij de afgelopen weken ook belaagd door een extra irritante spamgolf??


We hadden allen de hoop dat dit per 1 oktober zou stoppen, niet waar? Niets blijkt minder waar, de spammails stromen nog steeds mijn mailbox binnen, zowel van onbekende afzenders als van bekenden die alsnog om toestemming vragen. Het filter dat alle nieuwsberichten én spamberichten met scheiden van de werkelijk belangrijke mails raakt overwerkt en soms confuus.
Merkt u dat het spamverbod daadwerkelijk wat oplevert, laat het mij weten, ik ben heel benieuwd...

zondag 25 oktober 2009

Zit men in Nederland nog om klanten verlegen?


Velen voelen inmidels toch wel de recessie, zo hebben hotels en restaurants hun prijzen verlaagd, maar sommigen lijken er geen last van te hebben. Klanten?? Daar zitten we toch niet op te wachten??!

Twee weken geleden was ik bij een brillenzaak. Ik had een nieuw brillendoekje nodig. De twee personeelsleden waren een klant aan te helpen, dus ik wachtte keurig op mijn beurt. Inmiddels kwamen er nog twee klanten de winkel in. De personeelsleden moesten allebei iets bij de balie pakken waar ik en de andere klanten net jes stonden te wachten. Geen van beiden sprak tegen ons. Geen vraag of we nog even geduld hebben, nee hoor ze draaiden allebei hun hoofd weg en deden net of ze niets zagen. Eng...klanten!! Uiteindelijk verlieten we alledrie na een kwartier met lege handen de zaak weer. Dag klanten!!

Vorig weekend had ik lekker met vriendinnen gewandeld. We kwamen bij een restaurant dat een kwartier later op ging. We gingen vast op het terras zitten, rustig wachtend tot de zaak open ging, zodat we lekker in het zonnetje wat konden drinken.
Er kwamen nog meer klanten bij zitten, waaronder een groepje wandelaars met bepakking. Die lustten wel wat. Toen ze zagen dat ze nog even moesten wachten, gingen ze vast aan een tafeltje zitten en namen een boterham. Toen de serveerster het terras op kwam begon ze eerst een speech af te steken tegen dit groepje, dat het verboden was zelf meegebrachte etenswaren te nuttigen op het terras. Het groepje reageerde verbouwereerd dat ze iets wilde gebruiken zodra het restaurant open was, maar dat accepteerde de serveerster niet. Ze joeg ze van het terras af! Nou die zien ze nooit meer terug en hun mondreclame daar kan geen reclamecampagne meer tegen op.

Gisteren waren we in een winkel op zoek naar een karpet. We vonden er zeker twee waarin we geinteresseerd waren. Er was echter maar één verkoper in de gigantische winkel, en dat op zaterdag! Deze hielp een andere klant, dus opnieuw wachtten we geduldig af. Na een kwartier nog geen aandacht, na een half uur nog geen enkel contactmoment. Toen verlieten we geïrriteerd de winkel. Ook daar komen we niet meer terug.

Last but not least, valt het niet mee om goede vaklui te vinden voor klussen in huis. En als je er een gevonden denkt te hebben, is het wachten op een offerte. Als klant moet we ze allen achter hun kont aan zitten. Is dit de omgekeerde wereld??

Je moet tegenwoordig wel erg je best doen om netjes bediend te worden. We geven medewerkers in de horeca tegenwoordig een fooi als we netjes bediend worden, maar zou dit niet gewoon de norm moeten zijn?? Het moet niet gekker worden!

vrijdag 23 oktober 2009

Soms groeit het geld blijkbaar wel aan de boom

In Engeland geloven mensen dat wanneer je een munt in de bast van een boom drukt, dit je voorspoed brengt. Op meerdere plekken in Engeland zijn daardoor bomen te vinden die bedolven zijn onder munten. Zouden deze bomen gebukt gaan onder een koperoverdosis...







Klik hier voor meer voorbeelden.

donderdag 22 oktober 2009

Hoe goed is jouw Nederlands?

De Wereldomroep plaatst voortaan iedere week een taaltoets op hun website. Ik had gelukkig 9 van de 10 goed. En jij? Test het op hun site.

woensdag 21 oktober 2009

Hoe zorg je op een leuke manier dat mensen meer gaan bewegen?

Volkswagen wilde iets goed doen voor de wereld. En had daarvoor een aantal briljante ideeën. Bekijk dit filmpje om te zien hoe je op een leuke manier mensen meer kan laten bewegen:


En nog twee andere voorbeelden op: http://www.rolighetsteorin.se/

dinsdag 13 oktober 2009

Tundun's Tips 9

En de tips van deze maand:
  • Wegenradar
    Nu we in de herfst zijn beland, kijken we met nog meer interesse naar de weer- en fileberichten. Goed nieuws: na buienradar, bestaat nu ook wegenradar! Voor een actuele blik op de weg én de vooruitzichten, klik hier
  • Werk zoekt werknemer
    Ben je freelancer en kun je nog een project gebruiken of ben je een werkgever en zoek je nog een freelander, dan is deze marktplaats voor de zakelijke dienstverlening wellicht een goede plek voor jou: http://www.rizzorizzo.nl/
  • Hoe ziet internet jou?
    Dit is weer een hele verrassende. Heb jij enig idee hoe jij bekend staat op internet? Nee dan bedoel ik niet wieowie.nl, want die kennen we allemaal al. Kijk eens hier voor een creatieve variant: Personas.

TNT Post combineert direct mail met mobile marketing

Enkele maanden geleden melden we al de opkomst van nieuwe communicatiemiddelen, zoals de QR code. TNT Post is nu een van de eerste bedrijven in Nederland die er gebruik van gaat maken. Op Marketing tribune.nl staat hierover het volgende:
TNT Post biedt vanaf nu zakelijke klanten de mogelijkheid om een tweedimensionale barcode toe te voegen aan direct mails, zodat consumenten zelf via hun mobiele telefoon meer informatie van een product of dienst kunnen opvragen.

De Mobile Quick Response Code (QR) is een code die wordt toegevoegd aan geadresseerd reclamedrukwerk. Ontvangers van deze direct mail kunnen met een camera in een mobiele telefoon de QR code scannen. De ontvanger wordt via de mobiele internetverbinding automatisch geleid naar een gepersonaliseerde webpagina met bijvoorbeeld extra productinformatie, een kortingscoupon of een videofilm.

De mobiele telefoontoepassing is ontwikkeld in samenwerking met One Shoe mobile, een allround mobile marketing bureau die de QR code introduceerde in Nederland. 'Steeds meer mobiele telefoons beschikken over de software om de codes te scannen', aldus Ger Jacobs, commercieel directeur TNT Post. 'Dit concept geeft de doelgroep van adverteerders meer persoonlijke aandacht en het genereert direct respons. Daarvoor hoeft de potentiële klant dus niet altijd thuis achter een laptop of pc te zitten: deze nieuwe manier van communiceren is overal en altijd inzetbaar.'

donderdag 8 oktober 2009

Communicatie blijft lastig ;-)

Wat zijn we blij met de komst van Obama, die het vak van communicatie een stuk beter verstaat:

maandag 5 oktober 2009

Communiceren in crisistijd loont

Het is geen verrassing dat veel bedrijven dit jaar fors snijden in het communicatiebudget. Jammer, want over het algemeen geldt dat merken die - naar alle doelgroepen - zichtbaar blijven tijdens een recessie, daar ook sterker uitkomen.

Ontslaan is communiceren
Behalve de in 2009 bevroren of verminderde communicatiebudgetten, is er nog iets bijzonders aan de hand: de focus verschuift van extern naar intern. Dat ligt voor de hand, in tijden van crisis hebben managementteams hun handen vol aan communiceren met interne doelgroepen. Lagere omzetten leiden immers tot ontslagen en ongerustheid bij werknemers, over behoud van de maandelijkse uitkering plus vakantiegeld en bonus.

Betrokkenheid vergroot overlevingskans
Het Amerikaanse communicatiebureau Allman deed de afgelopen maanden onderzoek naar de communicatiefocus van bedrijven en bevestigt die ontwikkeling. Bureaubaasje Lesley Allman: "Het is veelbelovend dat bedrijven inzien dat het vasthouden van interne doelgroepen en het creëren van betrokkenheid, de overlevingskans van het bedrijf significant vergroot."

Maar is het ook haalbaar?
Van de ondervraagden gaf 80% aan meer budget te willen reserveren voor 1-op-1 communicatie en 60% beloofde een uitbreiding en verbetering van het internet. Jammer genoeg waren de ondervraagden communicado's en HR-profs, waardoor de haalbaarheid van hun goede voornemens onduidelijk blijft.

Homburg
Dat een verhoging van het budget voor interne communicatie géén garantie is voor succes, vernamen wij overigens al via Off the Record, in de inmiddels veelbeluisterde Homburg Tapes.

Merk minder sterk
Maar ondanks deze ontwikkeling blijft de zorg bestaan, dat de neiging van bedrijven om tijdens de recessie naar binnen te keren, zich uiteindelijk tegen die bedrijven zal keren. Stoppen met sportsponsoring onder twijfelachtige voorwendselen, afscheid nemen van het pr-bureau, stoppen met adverteren: merken worden er niet sterker van. (bron: 925.nl)

donderdag 1 oktober 2009

Ik lust geen zalm meer

Ben ik blij dat ik een rasechte vegetarier ben, want van zalm word ik nu echt misselijk:

Zalm "vergist" zich: beboete DSB-dossiers wél uit zijn tijd
Flipperheld valt van voetstuk (bron: 925.nl)

Waar is Gerrit Zalm toch mee bezig? Eerder deze week deed hij al een gooi naar de titel 'graaibaasje van de week' toen bleek dat hij geen enkel probleem heeft met een bonus die kan oplopen tot €1,5 miljoen (groot gelijk hoor Gerrit, maar misschien had je in maart niet zo hard moeten roepen dat je medewerkers hun bonus moesten inleveren), nu heeft 'ie zich "vergist" wat betreft de beboete dossiers van DSB Bank.

In een antwoord van zijn beschermheer Wouter Bos op Kamervragen blijkt namelijk dat de door de AFM opgelegde boetes wel degelijk over zaken gingen waar Zalm als CFO verantwoordelijk voor was, iets wat hij eerder ontkende. "De heer Zalm heeft mij eerder laten weten - en dat heb ik vervolgens vermeld in de beantwoording van eerdere kamervragen - dat in de periode dat hij financieel directeur was de eisen van kredietverlening zijn aangescherpt en dat de dossiers die hebben geleid tot het opleggen van de bestuurlijke boetes van voor die tijd waren. De AFM heeft later bekendgemaakt dat de onderzochte dossiers afkomstig waren uit het tijdvak 1 november 2007 tot 1 april 2008. Dit betekent dat de heer Zalm zich heeft vergist. Hij betreurt dat en de onduidelijkheid die daardoor ontstaan is."

Zalm "betreurt" dat?! Hier hadden we toch wel een iets groter gebaar verwacht van de man die een staatsbank leidt en tot voor kort de lievelingsrekenmeester en financiële held van Nederland was (uitgezonderd dat deel van de bevolking dat nog steeds nostalgisch terugverlangt naar de gulden). Het pleit helaas niet echt voor Zalms leiderschapskwaliteiten dat hij zich nu al niet meer kan herinneren waar hij amper een jaar geleden nog verantwoordelijk voor was.


Erg interessant was ook de NOVA-uitzending van maandag waarin drie anonieme oud-medewerkers van DSB aan het woord die de bank beschuldigen van koppelverkoop en oplichtingspraktijken. (Wel aardig trouwens dat Dirk volgens zijn oud-medewerkers deze koopsommen niet aan journalisten verkocht, en dan maken de zuurpruimen van NOVA toch nog zo'n uitzending...). DSB zou €1,6 miljard aan koopsompolissen hebben verdiend en daar moet Zalm van op de hoogte zijn geweest. Zonder die winst uit het aansmeren van verzekeringen, was er namelijk geen winst, aldus financieel adviseur Kapé Breukelaar. (Wij vragen ons af vooral of pakkende verkoopslogans als "Liegen mag, bedriegen niet" inmiddels ook al bij ABN zijn geïntroduceerd.)

Maar het is droevig om de goedlachse, flipperende held die als geen ander koffertjes boven zijn hoofd kon houden, zo te zien afglijden.

zondag 13 september 2009

Tundun's Tips 8

Weer drie handige tips van de maand:

1. Bookcrossing
Een goede vriendin wees me op het superleuke initiatief van bookcrossing. Hoe boeken de wereld over reizen en tot verrassende ontmoetingen leiden. Doe mee op http://www.bookcrossing.com/

2. Bookmooch
Een variant is de versie waarbij je als je een boek uit hebt, deze (gratis) kunt ruilen tegen een ander boek. Je kunt ook je wensen opgeven. Ga hiervoor naar www.bookmooch.com/

3. Hoe doe ik dat?
Hoe ding je af? Hoe breng je een roman uit? Hoe doe je de zonnegroet? Hoedoe.nl legt stap-voor-stap uit hoe je het doet. Staat jouw onderwerp er niet bij? Stel dan je brandende vraag, of schrijf zelf een hoedoe! op www.hoedoe.nl/

donderdag 10 september 2009

Kijken: acht retro luchtvaartcommercials

Als je fan bent van de TV-serie Mad Men vind je dit ongetwijfeld ook geweldig. Acht retro luchtvaartcommercials. Tegenwoordig proberen stedards en stewardessen zich te ontrukken aan hun 'serveerster-stempel' en zichzelf eer te profileren dat ze er voornamelijk voor onze veiligheid zijn. Daar dachten ze in de 70-er jaren van de vorige eeuw toch heel anders over.

zondag 6 september 2009

Taalvaardig


Leuke en opvallende taalberichten:
  • De 62-jarige Britse taalpurist Stefan Gatward wordt beschuldigd van vandalisme omdat hij spelfouten op (o.a.) straatnaambordjes verbetert. (Bron: Daily Mail)

  • Britse toeriste zit een nacht vast in een Frans gemeentehuis omdat ze denkt dat men in een 'hôtel de ville' een kamer kan boeken.(Bron: BBC)

  • Al onze gerechten worden op oosterse wijzen klaargemaakt.(menukaart restaurant Den Haag)

  • Cheney heeft een dochter die lesbisch is en woont al jaren samen met haar vriendin.(Gay Krant)

  • Senator vertrekt om kunstmokkel.(Leeuwarder Courant)

  • Naaktlopers begluren nieuwe attractie in Zwitserland.(Het Laatste Nieuws)

  • Hij heeft zich jarenlang hard gemaakt voor behoud van het zwembad en vocht voor subsidies.(Dagblad van het Noorden)

  • Een moderne pier moet Scheveningen een nieuwe toekomst bieden. Wie de zee nadert, moet de kust kunnen zien. Om die blik mogelijk te maken, zal de gemeente Den Haag moeten slopen.(Nu.nl)

  • En last but not least maken we je graag attent op een Vlaamse taalwedstijd: De Weg van Woorden
Bron: Taalpost

donderdag 3 september 2009

Trouw loopt voorop


Kijk dit is nou een leuk gebruik van de mogelijkheden van nieuwe media. trouw biedt nu ook een overzicht van nieuws in jouw buurt op http://indebuurt.trouw.nl/.

Trouw schijnt sinds een paar maanden een innovatieteam te hebben en dit is een van de resultaten. Bezoekers van trouw.nl reageren enthousiast en een groeiend aantal biedt spontaan eigen gegevens aan. Het bezoek is meer dan verdubbeld.

Je kunt de website ook toevoegen op je eigen site.



maandag 31 augustus 2009

Egbert van Bol.com echte guerilla of niet?

Bol.com is een abri-campagne (bushokjes) gestart voor zijn studieboeken. Op het Centraal Station in Amsterdam is over de abri heen een poster geplakt van ene Egbert. Egbert biedt hierop zijn eigen studieboeken in goede staat aan, maar 50% goedkoper. Is dit een guerilla-actie van Egbert of een campagne van Bol.com zelf? Het lijkt het laatste, aangezien de poster prachtig aansluit op de tekst van bol.com zelf, maar ik heb hem nog niet in andere plaatsen gezien en het lijkt of het internet nog niet bereikt heeft. Dus rijst de vraag..geslaagd of niet...wat vind jij?


Inmiddels is er een slimme speurneus opgestaan die het voor ons heeft uitgezocht: http://www.molblog.nl/bericht/eg-wel/ Bedankt Cor!

zaterdag 29 augustus 2009

Nee! Geen Pepernoten tot Sinterklaas!


Het lijkt wel of de pepernoten steeds vroeger in de winkels liggen. We zijn koud terug van onze zomervakantie, en ja hoor daar zijn ze al weer. Enne we willen toch dat kinderen minder snoepen? Dan is dit toch geen goed voorbeeld. En het haalt de spanning van donkere knusse Sinterklaasavonden weg. Dj Michiel Veenstra vindt dit ook en heeft een Hyves pagina geopend. Ben je het met deze stelling eens, meld je dan aan. Ben je het niet eens, laat dan een reactie achter op dit blog, of die van hem: Nee! Geen Pepernoten tot Sinterklaas!


Nederland laat je stem eens horen!!

donderdag 27 augustus 2009

Mensen zijn gelukkig toch niet vervangbaar

Op Molblog staat een leuk verhaal van iemand die een bestelling bij bol.com via de klantenservice wil annuleren. De klantenservice blijkt volledig geautomatiseerd, maar of dat een verstandige keuze is geweest....

Lees en geniet (of huiver): http://www.molblog.nl/bericht/bol.coms-virtuele-assistent/

En misschien kunnen bedrijven die al gebruik maken van een geautomatiseerde call center beter ook even dit artikel lezen: http://www.salesonline.nl/nieuws/index.php?id=1725, want uit onderzoek is gebleken dat "consumenten steeds vaker proberen geautomatiseerde spraakherkenningssystemen in callcenters te omzeilen als ze contact willen met een organisatie - ze geven de voorkeur aan het internet. Een derde ziet zelfs totaal geen voordeel van het gebruik van een geautomatiseerde contactcenterdienst." Is dit geen eerste, praktische oplossing om de stijgende werkloosheid af te remmen??

maandag 24 augustus 2009

Per ongeluk uitgevonden

Een leuk artikel van Sprout:

Uitvinders worden vaak op een voetstuk geplaatst om hun briljante ontdekkingen. Toch zijn veel producten het resultaat van bizar toeval. Een paar beroemde voorbeelden aldus Uncommonbusiness.

Saccharine
De bekende zoetstof werd in 1879 bij toeval ontdekt door onderzoeker Constantine Fahlberg van de John Hopkins Universiteit. Hij vergat zijn handen te wassen voor de lunch, nadat hij met chemicaliën bezig was geweest. Er zat nog wat op zijn handen, en zijn broodje smaakte daardoor opvallend zoet. Vijf jaar later nam hij een patent op de zoetstof, al brak het pas echt door in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, met de opkomst van light-dranken.

Post-its
Spencer Silver had in 1968 bij toeval een lijmsoort ontwikkeld die slecht plakte. Het bedrijf waar hij werkte, 3M, was sceptisch over het gebruik ervan. Maar toen collega Arthur Fry het goedje gebruikte om boekenleggers tijdelijk vast te plakken aan zijn zangboek in de kerk, ging er een belletje rinkelen. In 1980 werd het product wereldwijd gelanceerd, inmiddels gaan er miljoenen van over de toonbank.

Magnetrons
De magnetron is een ontdekking van Percy Spencer, toen hij in 1945 onderzoek deed naar een nieuwe vacuüm buis. Het fascineerde hem dat zijn snoep smolt in het apparaat, dus hij ging experimenteren met andere dingen. Toen hij maïs zag poppen in de magnetron, besefte hij dat hij een revolutionair product in handen had. De eerste magnetrons waren overigens niet populair, want ze waren enorm groot en kosten zo'n vijfduizend dollar. Pas in 1967 kwam er een kleinere variant voor 495 dollar.

Cornflakes
Dr. John Harvey Kellogg liep in 1894 stage bij het Battle Creek Sanitarium. Daar zocht hij gezonde voeding voor patiënten die het strikte dieet van de Zevendedagadventisten volgden. Hij had wat gekookte tarwe buiten laten liggen, dat hard werd terwijl hij weg was. Hij zag er meteen potentie in en probeerde er deegplakken van te maken. Verder dan vlokken kwam hij niet, maar dat was niet erg, want in geroosterde vorm waren die een grote hit bij zijn patiënten. John experimenteerde verder met maïs en in 1906 was Kellogg's een feit.

vrijdag 21 augustus 2009

Een nieuwe trend: PERSONAL BRANDING

PERSONAL BRANDING: Haal het beste uit jezelf!
Hoe profileer of presenteer jij je in je werk? Wat voor persoonlijk merk of imago zet je neer? Ben je je bewust van je kracht of juist je valkuil hierin? Heb je regelmatig het gevoel dat collega’s of managers je niet serieus nemen? In hoeverre beïnvloedt dat je zelfvertrouwen? Wat doe je als het gaat om je uitstraling of styling?

Personal branding, is een nieuwe kreet die je veel hoort, maar wat betekent het nu eigenlijk?
Kortgezegd gaat het erom hoe jij je profileert in jouw omgeving. Bij je vrienden, je familie, je collega's en andere relaties. Wat maakt jou uniek? Ben je authentiek, hoe ga je met mensen om, hoe kleed je je, gedraag je je formeel/informeel, ben je servicegericht. Maar ook: gebruik je online middelen om jezelf te profileren (hyves, linkedin, eigen blog eigen website), en nog belangrijker...herkennen mensen jou daar ook in of doe je je anders voor.


Vergeet niet dat werkgevers tegenwoordig ook de online netwerken raadplegen voordat ze een sollicitatiegesprek aangaan! Maar dat betekent niet dat je je online beter moet voordoen. Een CV met leugens is uit den boze, maar online leugens zijn nog erger, want 'Google never forgets'! Het is veel beter om anderen te vragen om jou aan te bevelen op onder meer LinkedIn. Zoals wordt het beeld dat mensen van jou krijgen alleen maar vollediger.
En wil je weten hoe je bekend staat? Google jezelf regelmatig om te kijken waar en hoe je vermeld staat op het wereldwijde web of kijk op http://www.wieowie.nl/
Klik hier voor een personal branding checklist (in het Engels)

woensdag 19 augustus 2009

Mad Men al gezien?

Ben jij ook zo'n fan van Mad Men? De geweldige serie over een reclamebureau in de jaren zestig.
Confronterend wat er allemaal is veranderd. Of ook niet! Men rookt wat af, verbijsterend. Dat zijn we helemaal ontwend. Natuurlijk is er een sterk hierarchische structuur op het kantoor, van de naieve secretaresse van de creative director, de ambitieuze account executive tot de zelfverzekerde personal assistant die zich op slinkse wijze op kantoor én tussen de lakens naar boven werkt. Genieten om te zien hoe klanten benaderd worden. Hoezo inleven in de klant, hoe zo voorbereid op een pitch. Niet te missen!! (psst woensdagavond rond de klok van 11 op Ned. 2 bij VARA, maar als je een DVD recorder of digitale tv hebt, mag dit tijdstip toch geen probleem zijn??)

maandag 17 augustus 2009

Tundun's Tips 7

We hebben weer 3 handige tips van de maand gevonden:
  • Ondernemers worstelen vaak welk tarief ze nou moeten vragen. Freep, een gratis bemiddelingssite voor freelancers en opdrachtgevers biedt op haar website een handige overzicht per functiecategorie: http://www.freep.nl/freep/tarieven.

  • Werk je in de financiële sector en zie je soms door de bomen het bos niet meer met al die financiële begrippen? De redding is nabij dankzij de komst van de Financiële Begrippenlijst. De website wordt onderhouden door een - naar eigen zeggen- deskundige redactie die niet gelieerd is aan enige financiële dienstverlener.
    De financiële wereld wordt er eindelijk een stukje transparanter door: http://www.dfbonline.nl/

  • En voor wie er voor een leuk bedrag nog even uit wil: een fraai idee uit ons eigen land, Re-ticket.com is een soort Marktplaats voor vliegtickets. Wanneer je door omstandigheden je tickets niet kunt gebruiken en ook niet meer kunt inwisselen, kan deze site je te hulp schieten. Het verbindt kopers en verkopers van tickets voor vliegtuig, boot, trein en bus. (met dank aan lifehacking.nl)

vrijdag 14 augustus 2009

Bij de GVB Is tijd belangrijker dan de klant

Ik rijd dagelijks met de tram en deze week had ik twee maal een extroverte trambestuurder. De eerste legde aan de passagiers uit waarom hij de deur naast hem gesloten houdt. De reden was verrassend: hij krijgt dan te veel vragen, ondermeer van toeristen die de weg vragen en daardoor kan hij niet op tijd vertrekken. Wanneer hij niet op tijd rijdt, zou hij een boete krijgen van 600 euro.

Vandaag had ik een extroverte vrouwelijke bestuurder die vertelde dat ze de communicatie omtrent de chipknip en andere kaartjes niet helder genoeg vond, en blij was dat ze nu eindelijk ook in het Engels beschikbaar zijn voor de toeristen. Dat zij heel veel vragen krijgen en dat ze gecontroleerd worden of ze wel op tijd rijden. Zo niet dan worden ze bij hun baas op het matje geroepen. Ze was zo vol van dit verhaal dat ze verzuimde op tijd te vertrekken en bij de volgende halte de deuren te openen...

Een goed voorbeeld van 'je medewerkers zijn je beste verkopers' én... de dienstverlening staat hoog in het vaandel bij de bestuurders, maar bij het management?? En waarom straffen we nog steeds, in plaats van die mensen die het goed doen te belonen, dat werkt toch veel motiverender??

donderdag 13 augustus 2009

Hygiene?? Hoezo varkensgriep of Q koorts

Vandaag maakte ik toch iets wonderlijks mee! Ik zat met een zakenrelatie op een terras te praten toen er een wesp in mijn jus d'orange vloog. Het leek mij niet zo handig om die er met mijn vingers uit te vissen, zeker niet onder het oog van mijn gesprekspartner en ik had ook geen zin in een boze tegenaanval van de spartelende wesp.
De ober kwam en ik vroeg of hij mijn wesp kon verwijderen. Tot mijn verbijstering stak hij voor onze neus zijn vinger in mijn jus om het beest te verwijderen. Dat lukte niet waarna mijn gesprekspartner hem verzocht gewoon een nieuwe jus voor mij te halen. Dat deed hij, nog net niet mopperend. Hij zette een nieuw glas voor mij neer. Ik twijfelde of het een nieuw glas was, maar het was koud, dus we zullen er maar op vertrouwen. We vroegen hem nog of hij varkensgriep of Q koorts vrij was, waarop hij smalend wegliep.
Terug op kantoor werd ik weer geconfronteerd met allerlei dwingende posters om lichamelijk zoveel mogelijk te mijden, mijn handen regelmatig te wassen en daarna te desinfecteren, mijn bureau, telefoon, armleuning en toetsenbord frequent met vochtige doekjes te ontsmetten...en dat allemaal om het gevreesde ziekteverzuim vanwege de varkensgriep zo laag mogelijk te houden.
We leven in een bijzondere wereld. Crisis? What crisis! Gewoon nuchtere Hollanders!

maandag 10 augustus 2009

Do's en don't op kantoor



1. Laat geen papier op de printer liggen
Op de één of andere manier lijken printers vooral gemaakt om het leven op kantoor onaangenaam te maken. Kan iemand ons vertellen waarom mensen dingen uitprinten om ze vervolgens niet op te halen? Behalve de berg papier zonder eigenaar die dagelijks naast de printer komt te liggen, is er nog een reden om zorgvuldig met uw printjes om te gaan: dat verslag van uw beoordelingsgesprek gaat niemand wat aan.

2. Cc uw baas niet op iedere e-mail
De cc-knop is de grootste plaag sinds het begin van het internettijdperk. Vooral omdat hij zo vaak verkeerd gebruikt wordt. Mensen lijken het liefst het hele kantoor te cc-en, onder het motto: waarschijnlijk vindt iedereen het heel interessant dat ik morgen met Bob ga zitten over HR-beleid. Maar dankzij dat mailtje hadden uw collega's gisteren precies 350 e-mails. Niet doen dus. Het kan overigens nog erger: de grootste misbruikers replyen ineens met cc aan het hele management, op een mail die u alleen aan hen gericht had.

3. Als iets op is VUL HET DAN AAN!
Naast 'alleen voor uzelf iets te drinken halen' staat deze überhoog in in de top-10 van grootste kantoorergernissen: niet aanvullen van zaken die u net op heeft gemaakt. Of het nu gaat om koffie, de printer of de kopieermachine, niets is irritanter dan kantooregoïsme. Vindt u namelijk zelf ook als u slachtoffer bent van dat soort praktijken. Tip: mocht u toch een keer geen zin hebben om aan uw medemens te denken, zorg er dan wel voor dat u uw sporen uitwist.

4. Vertel geen slechte verhalen aan de lunchtafel
Als u op kantoor een gezamenlijke lunch geniet, dan maakt u het dagelijks mee: collega's die het een goed idee vinden om een mop te vertellen, of een aflevering van Friends na te spelen. Doe het niet. Tenzij u uw sporen als paljas al heeft verdiend, lopen deze pogingen meestal uit op onaangename, zeer pijnlijke stiltes en als u pech heeft de doodsteek door één van uw collega's: 'Je had erbij moeten zijn'.

5. Wees discreet over uw collega's
Nu we het toch over wc's hebben. Gehoord op de werkvloer over een collega die de telefoon even niet aan kon nemen: "Die zit even op de wc, kan ik een boodschap aannemen?" Hoewel de woordkeuze een compliment waard is, net als het vermoedelijke antwoord ('Nee laat maar, het is nogal een grote boodschap') kunnen wij ons goed voorstellen dat deze hulpvaardige collega desondanks op staande voet ontslagen is en nooit meer een baan heeft gekregen. Als het op de bezigheden van uw collega's aankomt, zijn ze altijd 'in bespreking'.

6. Niet privé bellen achter uw bureau
Of u uw minnares vrouw nu schatje, apie of mevrouw De Vries noemt, privé bellen scoort altijd hoog op de kantoorergernis top-10. Zit u net lekker geconcentreerd aan een verslag te werken, begint die pannenkoek tegenover u over een boodschappenlijstje. Ook overdreven zakelijk en kortaf getelefoneer duidt meestal op een familiaire kwestie. Er is bovendien een praktisch nadeel aan privéprietpraat: de nederige toon naar uw eega, ondermijnt uw positie in de pikorde van het kantoorleven. Oplossing: zoek een lege kamer.

7. Maak geen opmerkingen over werktijden
Ze zijn vaak grappig bedoeld, maar bevatten altijd een kern van waarheid: opmerkingen over uw eigen werktijden, óf die van uw collega's. Zoals tijdens het maandagochtendoverleg nonchalant laten vallen dat u al om 7.30 uur achter uw bureau zat. Of een andere klassieke fout: uw vertrekkende collega om 17.45 uur en plein publique vragen of hij 'de rest van de middag vrijneemt.'

8. Eerst vragen voor u iets leent
U bent wat warrig. En dus vergeet u die rekenmachine terug te leggen, nadat u hem heeft gepakt van het bureau van uw collega. Net als de nietmachine van uw baas en een stressbal met onweerstaanbare kleurtjes. En voor u het weet noemen ze u 'kantoordief'.

9. Behoed uw collega's voor uw ringtone
Prima als u besluit een telefoontje niet aan te nemen, maar of het nu uw mobiele telefoon is of de vaste lijn; laat hem niet tien keer overgaan. Heel irritant. Het toppunt zijn collega's die naar een bespreking gaan en hun mobiel op hun bureau laten liggen. Ons advies: niet doen als u op het apparaatje gesteld bent.

10. Houd lunchen (en ontbijten) achter uw bureau simpel
Als u dan toch per se gaat lunchen achter uw bureau, hou het dan simpel. En met simpel bedoelen we boterham met kaas. Kom niet aan met McDonalds, of erger nog, de kliekjes van uw hete kippasta van gisteravond. Het stinkt en het is irritant. Vooral voor collega's die al geluncht hebben.

11. Haal nooit alleen koffie voor uzelf
Vraag uw collega's altijd of zij ook wat willen drinken. Geen idee wat het is, maar alle vijandigheid die op kantoren heerst (en dat is nogal wat, zeker in een recessie) komt samen bij mensen die alleen voor zichzelf zorgen. Culinair egoïsme is doodzonde nummer 1 op de werkvloer. Tip: laat u de eerste twee rondjes trakteren en pak zelf de derde (10.30 uur): tegen die tijd haken uw vrouwelijke collega's namelijk af.

12. Onthoud de namen van uw collega's
Ja, het zijn er veel en 'ja' het interesseert u geen reet weinig hoe ze heten. Maar toch moet u die namen onthouden. Met vragen of hoe-heet-je-ook-al-weer en ik-ben-je-naam-even-kwijt ook bij de vergadering komen zitten, maakt u geen vrienden.

13. Word niet dronken op kantoorborrels
Jaja, dit wist u al, zien we u denken. Maar waarom deed u dat afgelopen vrijdag dan gewoon weer? Met drie bitterballen achter uw kiezen doordrinken, totdat ook uw laatste collega wilde afhaken. Het probleem van teveel drinken op de zaak is dat u dingen gaat roepen waar u maandag spijt van heeft. Zoals het antwoord op de vraag wie van uw vrouwelijke collega's het lekkerst is. Terwijl ze erbij staat.

(bron: 925.nl)

donderdag 6 augustus 2009

Hoe overleef ik mijn inbox?


Bent u ook minstens een halve dag kwijt aan het lezen en beantwoorden van mails? Met deze tips krijgt u de controle over uw inbox weer terug.

In zijn boek ‘Hoe overleef ik mijn inbox?', dat deze maand is verschenen, geeft Jim Stolze allereerst een verslag van zijn internetloze maand. Daarna volgen 31 praktische tips voor een 'gelukkiger online leven'. MT zocht er alvast een aantal voor u uit.

Beperk het inkomende verkeer:
Zet alle of bepaalde notificaties van sociale netwerken uit. Voor u het weet krijgt u drie keer per dag berichten van iemands verjaardag (Hyves), een wall tot wall bericht (Facebook) en de laatste netwerk updates (LinkedIn).
Schrijf zelf betere e-mails. Stuurt u eenregelige, onduidelijke e-mails? Dan weet u zeker dat u weer berichten terugkrijgt. Wees duidelijk wat u doet, als het een vraag betreft. Vergelijk de antwoorden: ‘Ja, dat zal ik doen' en ‘Ik heb het gedaan'.
Bekijk elke mail die binnenkomt maar één keer. Gooi ze niet direct in een van uw mapjes. Denk na en beslis: moet ik hier iets mee, zit hier een actie aan vast, moet ik het bewaren of kan ik het weggooien? Daarna komt het organiseren van die beslissing in lijsten en mappen.

Stel een e-mailprotocol in:
- Denk groter dan uw eigen inbox. Als ondernemer met personeel bent u in de gelegenheid om bepaalde richtlijnen op te stellen. Zoals deze:

Mailen ja:

  • Distributie van een word-document
  • For Your Information. Zet dan in de onderwerpregel ‘ter kennisgeving'
  • Enabler. Documenten versturen ter voorbereiding op een meeting
  • Time shifting: u heeft niet direct antwoord nodig, maar de ander moet het wel weten
  • Delegeren (soms)

Mailen nee, maar: smsen, bellen of langsgaan:

  • Boosheid, teleurstelling of een andere emotie uiten
  • Een spoedje
  • Een geheim
  • Veel te vertellen
  • Delegeren (soms)

Maak een kantoorpadvindersboek, waarin in de onderwerpregel een codeletter wordt toegevoegd. Dan is in één oogopslag duidelijk wat de ontvanger moet doen. A staat bijvoorbeeld voor Actie vereist, I voor ter Informatie, R voor Reactie gewenst op termijn en D om een Datum te prikken.

Geen cc aub. U heeft misschien al een filter ingesteld, waardoor de cc-berichten in een apart mapje terecht komen. Dat scheelt al een hoop, maar daarmee is het probleem niet verholpen. Stel eisen aan het gebruik van cc of verbied het.

Benieuwd naar het boek van Jim Stolze? U kunt het hier bestellen.

maandag 3 augustus 2009

bommelwoorden

Behangerslijm, priesterlijk, bedreiger: bommelwoorden zijn bestaande Nederlandse woorden die je op meer dan één manier kunt lezen of uitspreken. Bommelwoord komt van bommelding, dat zowel een bom-melding kan zijn als een bommel-ding: een verwijzing naar de taal van heer Bommel in de verhalen van Marten Toonder. DirkJan Vos legde met de hulp van de nieuwsgroep nl.taal een verzameling aan van meer dan vierhonderd bommelwoorden. (bron:taalpost.nl)

donderdag 23 juli 2009

Bureauvijftig: Marketing en communicatie voor 50-plussers

Eindelijk een bureau dat zich gaat richten op de vergrijzende maatschappij. Omroep Max wordt afgedaan als traag en saai, maar vervult wel een behoefte (gezien groeiend aantal kijkers en leden), en nu een communicatiebureau dat haar focus op de 50-plusser richt en de communicatie naar deze groep wil verbeteren. Ook opmerkelijk de oprichter van het bedrijf Bureauvijftig is de 25-jarige Arjan in 't Veld en hij heeft de 66-jarige rot in het vak Dick Vos als rechterhand en partner in de hand genomen. Een gouden combinatie?! (Foto: Christiaan Krop)

maandag 20 juli 2009

Moderne visitekaartjes

Voorheen was het 'stoer' als je visitekaartjes had. Tegenwoordig is dat erg 'old school'. Hoe wissel je dan gegevens uit - zonder pen en papier te hoeven gebruiken? Dit zijn twee mogelijkheden:

1. Gebruik een poken.

Wát zeg je?? Een poken. De jeugd gebruikt hem al veel.

Een poken is een klein usb-apparaatje, in de vorm van een sleutelhanger, waarmee je Hyves- of Facebook-vrienden kunt maken met anderen die ook een Poken hebben. Poken is geen nieuw sociaal netwerk, maar een eenvoudige verbindingstool op het moment dat je elkaar in levende lijve tegenkomt. De gegevens worden uitgewisseld door twee Pokens tegen elkaar aan te houden.





2. Maak een visitekaartje op basis van een QR code.
Een wat?? De QR code is in 1994 ontwikkeld door het Japanse bedrijf Denso-wave en is een matrix-code, oftewel een tweedimensionale barcode. QR codes kunnen, met behulp van software, ingescand worden met een mobiele telefoon. QR code staat voor quick response. Hiermee wordt de snelle manier van coderen en decoderen bedoeld. QR codes bieden de mogelijkheid om data (zoals tekst en/of domeinnamen) te vertalen naar een te scannen, tweedimensionale barcode, waardoor mensen bijvoorbeeld direct naar je website gelinkt worden zonder dat ze iets hoeven in te scannen. De meeste moderne mobiele telefoons beschikken al over de scansoftware waarmee QR codes gescand kunnen worden.

Hoe ziet zo'n QR code er nou uit?
qrcode

Zo ziet de qr code van onze eigen website eruit.
Wil je zelf ook een QR code maken? Ga dan bijvoorbeeld naar http://qrcode.kaywa.com/

Het kan overigens op allerlei manieren ingezet worden. Dit is een voorbeeld van een marketing toepassing.


donderdag 16 juli 2009

Voetgangers in de war gebracht

Voetgangers in Cardiff worden bij wegwerkzaamheden in verwarring gebracht door een tweetalig voetgangersbord. Engelssprekenden wordt gevraagd links te kijken, daarentegen wordt Welshsprekenden geadviseerd rechts te kijken.
Als dat maar niet tot ongelukken leidt... (bron: BBC news)

maandag 13 juli 2009

Tundun's Tips 6

vrijdag 10 juli 2009

Meer klanten dankzij LinkedIn

Het zakelijke social network LinkedIn biedt allerlei mogelijkheden om uw onderneming te versterken. Negen manieren om nieuwe klanten aan te trekken.

Netwerkexpert Jan Vermeiren schreef het bijzonder uitgebreide Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken. Afgezien van de wat gemankeerde titel is het het ultieme startpunt voor iedereen die de vruchten van zijn LinkedIn-profiel wil plukken. Om uw verkoop te vergroten heeft Vermeiren de volgende tips:

Definieer uw klanten/prospecten
Maak voor uzelf duidelijk wie uw (potentiële) klanten zijn. In welke sectoren werken zij? Waar bevinden zij zich en welke functies of titels dragen ze? Deze en andere parameters kunt u invullen in het zoekscherm van LinkedIn om een overzicht te krijgen van de voor u interessante personen. Beperk u niet alleen tot de beslissers, maar denk ook aan hen die invloed op de beslissers uitoefenen;

Breid uw klantenbestand uit
Via uw bekende contacten vindt u allerlei nieuwe mensen. Zie wie zij in hun netwerk hebben, wie hun profiel heeft bekeken en wordt lid van de 'Groups' waar zij lid van zijn. In 'Companies' (in het navigatiemenu) kunt u naar bedrijven zoeken waar u wellicht zaken mee kunt doen. Vermeiren schrijft: "Kijk in het bijzonder onder 'Divisions'. Als het bedrijf al een klant van je is, dan zijn de divisies ervan mogelijke nieuwe klanten voor je. Het verbaasd me elke keer weer hoe vaak het wiel opnieuw wordt uitgevonden en hoe slecht de communicatie tussen afdelingen is."

Vraag om introducties
Nieuwe prospects kunt u het beste benaderen via een introductie door iemand uit uw netwerk. Dit vergroot het vertrouwen in u;

Word lid van 'Groups'
Bekijk van welke groepen uw klanten lid zijn en word ook lid. U moet wel actief worden binnen die groep, anders heeft u er niets aan;

Beantwoord vragen in 'Answers'
Wie nuttige antwoorden geeft op vragen van andere LinkedIn-leden kunt u worden aangemerkt als 'expert'. Dit leidt tot extra zichtbaarheid en verstevigt uw positie in uw vakgebied;

Verhoog uw aantal recommendations
U kunt uw (ex-)collega's en klanten waar u een goede relatie mee heeft vragen om een 'recommendation'. Hoe meer oprechte positieve recensies u op uw profiel krijgt, hoe geloofwaardiger u wordt;

Gebruik de 'Status update' functie
Hiermee kunt u aangeven waar u mee bezig bent. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat u op zoek bent naar een bepaalde klant. Dit doen kan geen kwaad, maar verwacht er niet te veel van. Weinig LinkedIn-gebruikers letten op deze melding;

Houd de network updates in de gaten
LinkedIn verstuurt mails met updates van mensen binnen uw netwerk. Zo kunt u bijvoorbeeld zien of zij nieuwe contacten hebben gelegd of van baan of afdeling zijn veranderd. Vaak kunt u in zo'n geval zowel uw oude klant (het bedrijf waar uw contact werkt) behouden, als een nieuwe klant winnen (het bedrijf waar uw contact nu werkt).

Houd de zoektocht gaande met alerts
U kunt zoekopdrachten opslaan en LinkedIn opdracht geven deze zoekopdrachten automatisch te herhalen en de nieuwe resultaten naar u te mailen. Zo wordt u op de hoogte gehouden van nieuwe LinkedIn-leden die aan uw prospectparameters voldoen.

Sales via LinkedIn is geen kwestie van contact leggen en verkopen maar. Met nieuwe contacten zult u eerst een relatie op moeten bouwen. Hoe u het beste met LinkedIn kunt omgaan leest u in Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken. (bron: Sprout, Arjan van Bijnen)

maandag 6 juli 2009

HEMA klapt uit de school

Leuke doelgroepgerichte en goed getimede viral van de HEMA. Hoe simpel kan reclame soms toch zijn. Ben benieuwd naar de resultaten!

vrijdag 3 juli 2009

De 10 grootste blunders tijdens een sollicitatiegesprek

Waarschijnlijk weet u wel ongeveer welke acties u een potentiële baan kunnen kosten. Te laat komen op het sollicitatiegesprek bijvoorbeeld; of de naam van uw gesprekspartner vergeten. Maar het kan altijd erger. Lees en huiver bij deze 10 waargebeurde megablunders.

De waargebeurde verhalen zijn afkomstig van een jaarlijks onderzoek in opdracht van careerbuilder.com, naar de meest schokkende vergissingen van kandidaten tijdens sollicitatiegesprekken. De onderzoekers ondervroegen 3.061 Amerikaanse human resources professionals. Dit is hun top 10:

1. Sollicitant nam tijdens het sollicitatiegesprek een telefoontje op haar mobiel aan en vroeg daarna aan de interviewer of ze even alleen gelaten kon worden: het was een privégesprek.

2. Sollicitant zei tegen de interviewer dat hij niet lang bij het bedrijf kon blijven, omdat hij waarschijnlijk binnen afzienbare tijd een erfenis van zijn oom zou krijgen - die oom 'zag er niet zo goed uit' de laatste tijd.

3. Sollicitant vroeg de interviewer na het sollicitatiegesprek om een lift naar huis.

4. Sollicitant rook aan zijn oksels op weg naar de ruimte waar het sollicitatiegesprek zou plaatsvinden (in aanwezigheid van de interviewer).

5. Sollicitant kon geen voorbeeld van haar schrijfstijl overhandigen, omdat al haar teksten in opdracht van de CIA waren geschreven en om die reden 'vertrouwelijk' waren.

6. Sollicitant gaf toe dat hij bij zijn vorige werk was ontslagen omdat hij de baas had geslagen.

7. Toen een sollicitant werd gevraagd of hij voorafgaand aan het gepsprek iets wilde eten, antwoordde hij dat hij geen viezigheid in zijn maag wilde, omdat hij later zou gaan drinken met vrienden (de man heeft kennelijk nooit gehoord van een bodem leggen, red.).

8. Een kandidaat die naar een financiële functie solliciteerde zei tegen de interviewer dat ze van mensen hield, niet van cijfers.

9. Een sollicitant trok tijdens een telefonisch sollicitatiegesprek de wc door.

10. Een vrouwelijke sollicitant pakte tijdens het gesprek een borstel uit haar tas en begon haar haar te borstelen. (bron: 925.nl)

dinsdag 30 juni 2009

Gooi je glas in de glasbak: Hank the bottle

Een nieuwe campagne die het recyclen van glas wil promoten. Veel bekeken op onder meer You tube en Facebook. Aardig, maar is dit effectief? wie is de doelgroep, de oudere jongere, die ruimen alles toch altijd al netjes op?



Kijk ook op: http://www.friendsofglass.com/

vrijdag 26 juni 2009

Google breekt met communicatie conventies en verandert logo.



De identiteit van een onderneming wordt voor een belangrijk deel gevormd door het corporate brand en haar afgeleide; het logo. De belangrijkste regel is dat het logo moet worden gebruikt volgens heilige merkwetten. Hooguit is het toegestaan om de afmetingen (in ratio) te veranderen of er is bijvoorbeeld, voor de uitstervende fax, een zwart/wit logo variant beschikbaar. Een van de sterkste merken ter wereld, speelt juist met haar logo en verandert het zo’n 50 keer per jaar; vandaag een zeer sterke variant de Google Morse; de viering van de geboorte dag (218 jaar geleden) van Samuel Finley Breese Morse (27 april, 1791).

Google Morse

Het Google logo heeft zo’n sterke merkbekendheid en uitstraling, dat het zelfs in Morse code het herkenbaar is; Logo van maandag 27 april 2009. Breken met alle conventies, dat hoort eigenlijk bij de Google identiteit. Waar andere merken een logo-politie in dient hebben; de afdeling corporate communicatie, speelt Google vrij met haar identiteit.


first Google logo

De Google ontwerper heet Dennis Hwang, or Hwang Jeong-mok. Hij heeft de eerste Google logo variant op Bastille Day, 14 juli, 2000 ontworpen. De geschiedenis van de zoekmachine begint in 1998, toen de studenten Larry Page en (de van oorsprong uit Moskou afkomstige) Sergey Brin (zijn oude universiteitspagina toont het eerste logo van Google, met een nieuwe opzet kwamen om internetpagina’s te indexeren en doorzoeken. De basis van deze zoekmachine is dat de waarde van een link bepaald wordt door het aantal keren dat hij genoemd wordt op andere internetpagina’s. Elke verwijzing betekent een stem voor een pagina, die daardoor hoger op de zoekresultaten pagina komt te staan. (bron: Replytoall.nl)
ter ere van geboortedag Joan Miro