vrijdag 10 augustus 2012

Twee op de drie wereldleiders op Twitter

Bijna twee derde van de wereldleiders heeft een Twitter-account. Terwijl het sociale netwerk directe interactie tussen gebruikers biedt, volgt bijna de helft van de wereldleiders geen accounts van hun collega’s. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Twiplomacy’ van Burson-Marsteller, de eerste wereldwijde studie over wereldleiders op Twitter. Voor Nederland zijn de accounts van minister-president Rutte en het Koninklijk Huis bij het onderzoek betrokken.

De bevindingen geven aan dat meer dan een kwart van alle wereldleiders en regeringen Barack Obama volgt. Het account @BarackObama volgt alleen de Noorse Jens Stoltenberg en de Russische Dmitri Medvedev en heeft geen wederzijdse Twitter relaties met andere wereldleiders. De voorzitter van de Europese Unie Herman Van Rompuy (@euHvR) is de best aangesloten wereldleider, hij volgt elf andere collega’s die hem ook volgen. De Australische minister-president Julia Gillard (@JuliaGillard) is de tweede best aangesloten leider.

De Nederlandse premier Rutte, de Russische president Poetin, de Rwandese president Kagame, de premier van Singapore Lee en 35 andere accounts volgen geen andere Twitter-gebruikers. Anderzijds zijn de Oegandese minister-president Mbabazi en de Rwandese president Kagame de meest interactieve wereldleiders op Twitter: 96% en 93% van hun tweets zijn @replies.

De studie wijst uit dat politici Twitter vaak ontdekken tijdens verkiezingscampagnes, maar eenmaal gekozen, vallen deze accounts stil. Zoals de accounts van de Braziliaanse president Dilma Rousseff @DilmaBR en de Franse president François Hollande @FHollande die hun volgers hebben verlaten sinds hun aantreden.

Twitter wordt ook gebruikt door kleine landen om zichzelf op de kaart te zetten, zij tweeten rechtstreeks met hun collega's. Twitter is het populairst in Noord- en Zuid-Amerika met 80% van de regeringen die actief zijn. Barack Obama is de meest gevolgde wereldleider met 17.115.077 volgers. De Venezolaanse president Hugo Chávez staat op de tweede plaats met 3.152.608 volgers, gevolgd door het Witte Huis, koningin Rania van Jordanië en 10 Downing Street die allemaal meer dan twee miljoen volgers hebben.
Twiplomacy’ is het eerste onderzoek in zijn soort, dat zich richt op het identificeren van het Twitter-gebruik van wereldleiders. Het onderzoek Burson-Marsteller heeft 264 accounts van de overheid geanalyseerd in 125 landen. (bron: Logeion)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten