woensdag 8 augustus 2012


shutterstock_81279070Online informatiebronnen zijn in toenemende mate een bepalende factor voor de standpuntbepaling van Tweede Kamerleden. Dit blijkt uit onderzoek van communicatieadviesbureau Fleishman-Hillard. Negen van de tien Kamerleden zeggen dagelijks gebruik te maken van zoekmachines als Google om informatie in te winnen. Ook hebben Kamerleden vertrouwen in online informatiebronnen.
 
Het onderzoek is uitgevoerd onder 31 zittende Kamerleden, waarbij alle partijen zijn vertegenwoordigd.

“In de Europese, maar vooral ook de Nederlandse politiek is de online wereld in toenemende mate de ‘place to be’ als het gaat om deelname aan het maatschappelijk debat”, aldus Jacques Bettelheim, Director Public Affairs bij Fleishman-Hillard. Bettelheim: “Het is dan ook belangrijk om goed op het internet vertegenwoordigd te zijn en deel te nemen aan het online debat. Waar Search Engine Optimization (SEO) eerder voornamelijk gedreven werd vanuit marketing, zetten we deze techniek in toenemende mate in voor public affairs doeleinden.”

Volgens Bettelheim laat het onderzoek zien dat online communicatie een steeds grotere rol speelt bij de meningsvorming van politici. “Het is opmerkelijk hoe groot het vertrouwen is in online bronnen onder Kamerleden. Met name Twitter wordt gezien als een betrouwbare bron van informatie.” Deze ontwikkelingen hebben invloed op public affairs. “Het vak is dynamischer geworden. Een public affairs professional moet nu op meerdere borden tegelijk schaken en PR, digital en public affairs tactieken integreren”, aldus Bettelheim.

Overige resultaten:
1.       Nederlandse Kamerleden twitteren procentueel twee keer zoveel als EuroparlementariĆ«rs: 79% vs. 39%;
2.       87,1% van de Kamerleden hecht bij meningsvorming belang aan een eenvoudige weergave van informatie (bijvoorbeeld een samenvatting van standpunten);
3.       93,6% van de Kamerleden zegt persoonlijk contact met belanghebbenden belangrijk te vinden bij meningsvorming;
4.       Wetenschappelijk onderzoek wordt met 87,1% als de meest betrouwbare informatiebron gezien. (bron: Logeion)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten