zaterdag 13 augustus 2011

Wenkbrauwen verraden de leugenaar

Volgens Amerikaanse onderzoeker Mark Frank is liegen altijd zichtbaar op het gezicht van de leugenaar. Het zijn de wenkbrauwen die het meest verraden dat iemand niet de (gehele) waarheid vertelt.



In het onderzoek van de U.S. Transportation Security Administration, werden 60 proefpersonen in twee groepen opgedeeld. De ene helft moest in een ondervraging liegen, de andere helft de waarheid vertellen. De proefpersonen waren uitgekozen omdat ze beweerden glashard te kunnen liegen.

Ondertussen werden de gezichten van de leugenaars gefilmd. Door de opnames te analyseren kwamen de onderzoekers er achter dat het voor mensen makkelijk is de onderkant van hun gezicht te controleren. Ongetrainde leugenaars lachen te veel, waardoor ze zich verraden. De getrainde leugenaars wisten dat te onderdrukken. Maar ze bewogen bij een leugen hun wenkbrauwen.

De proefpersonen zelf waren er achteraf van overtuigd dat ze een perfect pokerface hadden getoond. De onderzoekers konden de leugenaars er echter zo uitpikken. Hun bevindingen zullen worden gebruikt om de veiligheid op vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen te vergroten.

Het hele onderzoek is gepubliceerd in het laatste nummer van Journal of Nonverbal Behavior.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten