donderdag 25 augustus 2011

Heeft het kantoor zijn langste tijd gehad?

In het kader van Het Nieuwe Werken vinden interessante discusses plaats over werklocaties (zijn vaste werkplekken nog wel nodig) en werktijden (is 9 to 5 vergane glorie, en kan een avondmens niet beter 's avonds werken als hij zich het energiekst voelt).


















Zes op de tien grote ondernemingen verwacht een daling van de kantoorbehoefte als gevolg van ‘het nieuwe werken’. Dit blijkt uit het onderzoek ‘VWork: Measuring the Benefits of Agility at Work’ van Unwired en Regus.

Voor dit wereldwijde online onderzoek werden meer dan 600 managers gevraagd naar hun mening over het virtuele of flexibele kantoor, het woon-werk verkeer, het samenwerken in een onderneming en het kantoorgebruik. VWork legt ondernemingen uit hoe ze de flexibiliteit op het werk kunnen meten en welke impact dit heeft op hun financiële resultaten. "Nu steeds meer ondernemingen kiezen voor een flexibele werkomgeving, wordt de nood aan een vaste werkplek minder belangrijk," zegt Eduard Schaepman, algemeen directeur van Regus Benelux. "Ondernemingen zullen in de toekomst moeten kiezen voor flexibelere werkplekmodellen, waarbij werknemers zelf de kans zullen krijgen van de onderneming om hun werkplek ‘aan te kopen’."

Zeven procent verwacht toename kantoorbehoefte
Bijna 60 procent van de ondervraagden uit grote ondernemingen (meer dan 500 werknemers) verwacht een daling van de kantoorbehoefte als gevolg van de nieuwe, meer flexibele, werkmethodes. Slechts zeven procent van de ondervraagden verwacht een toename van de kantoorbehoefte. Iets meer dan de helft van de ondervraagde managers (51 procent), gaf aan dat het klassieke kantoor, waar iedere werknemer zijn eigen bureau heeft, meer moet evolueren naar een plaats waar werknemers elkaar op regelmatige basis kunnen ontmoeten.

Flexibiliteit is meetbaar
Een waarde toekennen aan flexibel werken wordt de volgende uitdaging voor ondernemingen. "Het wordt belangrijk voor ondernemingen om een nieuwe meetmethode te vinden om de kosten van een werkplek te berekenen, een methode die de traditionele benadering van de vaste huurprijzen per vierkante meter achter zich laat," aldus Philip Ross, de CEO van Unwired. De bezettingsgraad van een kantoor ligt tegenwoordig op slechts 45 procent. "Lege bureaus zijn niet zinvol in een wereld waar mobiliteit en flexibiliteit door mensen worden gezien als de meest efficiënte en duurzame manier van werken."

Resultaten
Andere resultaten uit het onderzoek ‘VWork: Measuring the Benefits of Agility at Work’ van Regus en Unwired:

New ways of working • 62,5 procent van de onderzochte grote ondernemingen maken al gebruik van nieuwe manieren van werken.
• Volgens 59 procent van de ondervraagden is het niet moeilijk meer om buiten de vaste werkplek efficiënt te werken.

De woon-werkafstand
• Slechts twaalf procent van de ondervraagden wil graag thuis werken.
• 64 procent van de ondervraagden is van mening dat de ideale pendeltijd naar het werk minder dan twintig minuten bedraagt. Een kwart van de ondervraagden wil minder dan tien minuten onderweg zijn naar het werk.
• Momenteel pendelt 32 procent van de ondervraagden uit grote ondernemingen dagelijks 41 minuten tot één uur. 27 procent is dagelijks langer dan een uur onderweg.

Het belang van de technologie
• 79 procent van de ondervraagden vinden dat zij over de juiste technologische hulpmiddelen beschikken om productief te zijn op de werkplek en dat deze technologieën aangewend kunnen worden om te werken waar ze maar willen.
• Meer dan de helft (51 procent) van de ondervraagden gaf aan dat ze over alle technologische hulpmiddelen beschikken die ze nodig hebben om productief te zijn. 42 procent gaf aan over enkele hulpmiddelen te beschikken maar dat dit nog beter kon.

Generatiegebonden
• 71 procent van de ondervraagden denkt dat de jongere werknemers en de schoolgaande generatie het virtuele werken gemakkelijker zullen accepteren en het traditionele kantoor zullen afwijzen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten