dinsdag 6 juli 2010

Oplossing tegen corruptie

Een Indiase hoogleraar meent de oplossing voor smeergeld te hebben gevonden: het ‘nul-roepie biljet’. De reden van het succes van het biljet? Schaamte.

Een ‘fooitje’ zorgt er in het Midden-Oosten of Zuidoost-Azië vaak voor dat zaken gesmeerder lopen. Voor veel reizigers is dit geen probleem; na hun reis hebben zij er immers niets meer mee te maken. Maar smeergeld vormt een grote frustratiebron voor de lokale bevolking – om bijvoorbeeld leningen of woningaanvragen voor elkaar te krijgen, moeten autoriteiten voor grote bedragen worden omgekocht.

Schaamte
Om deze vorm van afpersing tegen te gaan, heeft een Indiase hoogleraar het ‘nul-roepie biljet’ bedacht. Op dit biljet staat dat de drager ervan ‘belooft om nimmer smeergeld aan te nemen of te geven’. De lokale bevolking wordt aangemoedigd om het ‘nul-roepie biljet’ te overhandigen als ambtenaren om een ‘fooitje’ vragen, in de hoop dat zij hun verzoek terugtrekken uit schaamte. Zo zijn er al honderden succesgevallen bekend, zoals een bureaucraat die zich verontschuldigde en het afgeperste geld teruggaf om een dorp te voorzien van elektriciteit.



Corruptie
Een baan bij de overheid wordt door veel Indiërs gezien als een voorrecht, daarbij nemen zij een laag salaris voor lief. Om een overheidspositie te bemachtigen, worden politici afgekocht met enorme bedragen. Om dit geld terug te verdienen, vragen ambtenaren op hun beurt weer fooien aan doorsnee burgers. Het betalen van ‘fooi’ is bij veel overheidsinstellingen standaard; je krijgt er bijvoorbeeld mee te maken als je een woningaanvraag indient of een bedrijf wilt registreren.

De biljetten worden uitgegeven door 5thpillar.org, een organisatie die zich inzet om wereldwijd corruptie tegen te gaan. Het biljet is ook downloadbaar op de website. Op de website van Zero Currency zijn nul-waarde biljetten te vinden van 180 landen, waaronder Nederland. Bij ieder land is onderzoek gedaan naar hoe corrupt mensen de verschillende landen vinden, Nederland staat op de 7e plaats en wordt daarmee als een van de 'eerlijkste' landen gezien. (bron: Columbus)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten