vrijdag 20 november 2009

5 tips over spreken voor een groep

Bent u ook zo dol op spreken in het openbaar? Rode vlekken in uw nek en een gortdroge mond bij de gedachte aan een spreekbeurt? Dan zijn deze vijf aanwijzingen over spreken voor een groep precies wat u nodig heeft:

1. Stop met dromen over Obama
Sommige mensen zijn geboren om volkeren te inspireren met eloquente retoriek (ook al hebben ze daar soms een autocue voor nodig). Als u niet één van hen bent, doet u er goed aan de lat wat lager te leggen. Mensen die teveel hun best doen De Grote Spreker uit te hangen, komen onnatuurlijk over.

2. Het is niet erg om een fout te maken
Perfecte spreekbeurten zijn saai. In de beste speeches gaat vaak - gepland of ongepland - wat mis. Daarmee creëert u namelijk een band met uw publiek en wordt u menselijk. Zorg er wel voor dat het een beetje forse vergissing is en iedereen weer de aandacht erbij heeft: uit onderzoek blijkt namelijk dat uw publiek gemiddeld maar 20% van uw verhaal bij de les is.

3. Visualiseer uw presentatie
Het is bekend dat grote sporters vaak al weken voor een wedstrijd bezig zijn met visualiseren: rijden rondjes op circuits, spelen tegen onzichtbare tegenstanders. Dit verhoogt de kans op succes. Voor presenteren geldt hetzelfde. Neem de week voor uw spreekbeurt iedere dag een kwartiertje om over uw toneelavontuur na te denken. Zo bent u op het uur van de waarheid optimaal voorbereid.

4. Maak het persoonlijk
Hoe concreter u bent in uw presentatie, hoe beter. Ondersteun uw verhalen met voorbeelden uit de praktijk. Mensen horen nu eenmaal graag over de fouten en succesverhalen van anderen. Kapitaliseer dat gegeven. Ook situaties uit uw eigen leven doen het goed. Bijkomend voordeel: dat praat makkelijk, want niemand weet meer van u dan uzelf.

5. Stop op het hoogtepunt
De meest voorkomende emotie op congressen is die van opluchting, als de zoveelste spreker zijn te lange betoog eindelijk heeft afgerond. Als u echt indruk wilt maken als spreker, stopt u op tijd. Laat dat publiek achter met de vurige wens meer van u te horen. (bron:925.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten