donderdag 25 juli 2013

Kantoorloos werken leidt tot beter contact met de burger

In Binnenlands Bestuur (\http://bit.ly/147ogOS) een leuk artikel over een proef in de deelgemeente Overschie (Rotterdam):

"Deelgemeente Overschie werkte al vele jaren flexibel, maar ging in juli een stapje verder. Ze wilde kijken of het ook helemaal zonder het fysieke deelgemeentekantoor kon. Een maand lang zat het slot op de deur van het kantoor en moesten de 22 ambtenaren zich maar redden op straat. Conclusie: het werkt. Gezellig? Niet altijd.

Het is de medewerkers over het algemeen goed bevallen om elke dag een werkplek elders te zoeken. Al was het alleen maar omdat de ambtenaren en bestuurders meer bewoners dan gebruikelijk hebben gesproken. Door ‘ontheemd’ te zijn hadden ze het gevoel meer in de samenleving te opereren in plaats van verschanst vanuit een kantoor te werken. Wel bleek dat het de deelgemeente nog ontbreekt aan voldoende flexibele werkplekken. Ook vergt het wel wat organisatie. Ontmoetingen met collega’s moeten elke dag goed gepland worden. ‘Ik heb al een aantal keren een tijdje in mijn auto zitten werken omdat dat afspraken niet aansloten,’ vertelt gemeentesecretaris John Engelen. Goede communicatie is overigens van levensbelang bij deze manier van werken. Overschie maakt dan ook veel gebruik van digitale oplossingen, waaronder Collaborate, Path, Whatsapp, Notalibility en GoToMeeting."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten