vrijdag 30 november 2012

Liefdesslot: verbonden voor het leven

Afgelopen week was ik in Parijs. Hoewel ik daar al vele malen geweest ben, viel me nu pas op dat een aantal bruggen vol hing met slotjes in allerlei soorten en maten. Een "nieuw" ritueel: Liefdesparen zetten hun naam op een slot, hangen deze aan een brug, doen hem op slot en gooien de sleutel in de rivier de Seine. Zodoende zijn ze voor het leven verbonden. Een mooi symbool, maar wel erg massaal opgevolgd.

Ik vroeg me daarop af wie dit ooit bedacht had. Van de week had ik een zakelijke afspraak waarin dit ter sprake kwam. Zij wist mij te vertellen dat deze traditie in Kaliningrad, een Russische enclave tussen Rusland en Polen in was ontstaan. Daar heeft men de gewoonte om op de huwelijksdag een slot aan de brug te hangen en de sleutel in de Pregolya rivier te gooien. Wellicht een Russische traditie...?

Maar als je op internet gaat kijken, dan is dit ritueel inmiddels niet meer uniek, maar een hype: bruggen in Dublin, Keulen, Londen, Parijs, Moskou en een aantal andere Russische steden, Sevilla,  etcetera.

Het schijnt dat  de hype werd gevoed door het verschijnen van twee boeken van Federico Moccia  "Tre Metri sopra il Cielo" (Three metres above the sky) en "Ho Voglia di Te" (I Desire You) waarin hij schrijft over liefdeskoppels in Rome die hun naam schrijven op een hangslot, deze vastmaken aan de derde lantaarnpaal aan de noordkant van de Ponte Milvio en vervolgens de sleutel in de Tiber gooien. Dit zou ervoor zorgen dat ze eeuwig bij elkaar blijven.

Grappig detail is dat de Romeinse autoriteiten hier niet zo mee blij waren en in september 2011 alle sloten hebben laten verwijderen, in Dublin gebeurde hetzelfde in januari van dit jaar.


1 opmerking:

  1. Klopt. Hoewel het officieel in Hongarije is begonnen! Daar hebben studenten een slot tegenover de universiteit opgehangen als symbool voor vastberadenheid tot hun studie. Dit is echter door toeristen opgevolgd en gezien als liefdesteken.

    In rome zijn toen zoveel opgehangen dat het in het boek werd benoemd. Maar de liefdesslotjes hype name pas een enorme groei aan door de verfilming van het boek.

    De site www.lockinglove.com/nl heeft een liefdesslotjes locatielijst waar ze volgens mij nog mee bezig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen