donderdag 12 juli 2012

748.000 zzpers in Nederland

Het CBS heeft geteld dat Nederland 748.000 zelfstandig ondernemers zonder personeel heeft
Dat is 68% van alle ondernemers.

In het eerste kwartaal van dit jaar telde Nederland in totaal bijna 1,1 miljoen ondernemers. Daarvan heeft 28% personeel in dienst en ruim 3 procent is een meewerkend gezinslid.

Top tien
Ruim de helft van de zelfstandigen biedt diensten aan. In totaal zijn dat 570.000 ondernemers. Iets minder dan de helft biedt producten aan, bijvoorbeeld retailers, groothandel of agrariers.
Zelfstandigen zonder personeel die eerder werknemer waren, bieden vrijwel allemaal diensten aan, bijvoorbeeld als adviseur of voor werk in de bouw. Het vaakst voorkomende beroep is bedrijfsadviseur of bedrijfsorganisatiedeskundige. Daarnaast zijn er veel kappers en schoonheidsspecialisten en beroepen in de bouw, zoals timmerman, aannemer timmerwerk en schilder. Ook medische beroepen als arts en fysiotherapeut staan in de top tien van meestvoorkomende beroepen.

Opleiding
Zelfstandig ondernemers die eigen arbeid aanbieden zijn gemiddeld hoger opgeleid. Van hen is 45 procent hoogopgeleid, tegenover 34 procent van de werknemers. Daarnaast zijn het iets vaker mannen dan vrouwen. Vier op de vijf mannelijke zzp’ers die diensten aanbieden werkt voltijd. Bij de vrouwen was dit maar twee op de vijf. Van de vrouwelijke zelfstandig ondernemers die diensten aanbieden werkt 45 procent 20 tot 35 uur per week. (bron: CBS, FNV Zelfstandigen)

1 opmerking:

  1. Ik vraag me af waarom de meeste voormalig werknemers er voor kiezen om diensten aan te bieden in plaats van producten. Weten jullie hier meer over?

    BeantwoordenVerwijderen