donderdag 1 oktober 2009

Ik lust geen zalm meer

Ben ik blij dat ik een rasechte vegetarier ben, want van zalm word ik nu echt misselijk:

Zalm "vergist" zich: beboete DSB-dossiers wél uit zijn tijd
Flipperheld valt van voetstuk (bron: 925.nl)

Waar is Gerrit Zalm toch mee bezig? Eerder deze week deed hij al een gooi naar de titel 'graaibaasje van de week' toen bleek dat hij geen enkel probleem heeft met een bonus die kan oplopen tot €1,5 miljoen (groot gelijk hoor Gerrit, maar misschien had je in maart niet zo hard moeten roepen dat je medewerkers hun bonus moesten inleveren), nu heeft 'ie zich "vergist" wat betreft de beboete dossiers van DSB Bank.

In een antwoord van zijn beschermheer Wouter Bos op Kamervragen blijkt namelijk dat de door de AFM opgelegde boetes wel degelijk over zaken gingen waar Zalm als CFO verantwoordelijk voor was, iets wat hij eerder ontkende. "De heer Zalm heeft mij eerder laten weten - en dat heb ik vervolgens vermeld in de beantwoording van eerdere kamervragen - dat in de periode dat hij financieel directeur was de eisen van kredietverlening zijn aangescherpt en dat de dossiers die hebben geleid tot het opleggen van de bestuurlijke boetes van voor die tijd waren. De AFM heeft later bekendgemaakt dat de onderzochte dossiers afkomstig waren uit het tijdvak 1 november 2007 tot 1 april 2008. Dit betekent dat de heer Zalm zich heeft vergist. Hij betreurt dat en de onduidelijkheid die daardoor ontstaan is."

Zalm "betreurt" dat?! Hier hadden we toch wel een iets groter gebaar verwacht van de man die een staatsbank leidt en tot voor kort de lievelingsrekenmeester en financiële held van Nederland was (uitgezonderd dat deel van de bevolking dat nog steeds nostalgisch terugverlangt naar de gulden). Het pleit helaas niet echt voor Zalms leiderschapskwaliteiten dat hij zich nu al niet meer kan herinneren waar hij amper een jaar geleden nog verantwoordelijk voor was.


Erg interessant was ook de NOVA-uitzending van maandag waarin drie anonieme oud-medewerkers van DSB aan het woord die de bank beschuldigen van koppelverkoop en oplichtingspraktijken. (Wel aardig trouwens dat Dirk volgens zijn oud-medewerkers deze koopsommen niet aan journalisten verkocht, en dan maken de zuurpruimen van NOVA toch nog zo'n uitzending...). DSB zou €1,6 miljard aan koopsompolissen hebben verdiend en daar moet Zalm van op de hoogte zijn geweest. Zonder die winst uit het aansmeren van verzekeringen, was er namelijk geen winst, aldus financieel adviseur Kapé Breukelaar. (Wij vragen ons af vooral of pakkende verkoopslogans als "Liegen mag, bedriegen niet" inmiddels ook al bij ABN zijn geïntroduceerd.)

Maar het is droevig om de goedlachse, flipperende held die als geen ander koffertjes boven zijn hoofd kon houden, zo te zien afglijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten