donderdag 15 mei 2014

EU-hof: burger 'heeft recht vergeten te worden' door Google

We kennen allemaal de uitspraak "Google never forgets" als waarschuwing dat je heel bewust informatie op websites en via sociale media moet publiceren, want dit wordt je eeuwig nagedragen. Lastiger is het nog als je het zelf niet gepubliceerd hebt en dus geen eigenaar van deze informatie bent. Daar komt nu verandering in dankzij een uitspraak van het Europees Hof.

Trouw: 

Zoekmachine Google kan verplicht worden links naar websites met gevoelige persoonsgegevens uit de zoekresultaten te verwijderen. Ook een gewone burger heeft "het recht vergeten te worden", oordeelde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vandaag. Google reageert teleurgesteld.

  •  
    "Dit is een teleurstellende uitspraak voor zoekmachines en online uitgevers in het algemeen."
    Mark Jansen, Google Benelux

Het hof boog zich over een zaak in Spanje. Een Spanjaard spande een proces aan tegen Google omdat het hem niet zinde dat bij een zoekopdracht naar zijn naam er werd doorverwezen naar krantenpagina's over de gedwongen verkoop van zijn huis vijftien jaar geleden. Hij vond die informatie niet meer relevant en vond dat hij het recht had 'vergeten' te worden. Lees verder via Trouw: http://bit.ly/1hL56Xa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten