donderdag 25 april 2013

Branding Beatrix en Willem Alexander

Alles staat nu in het teken van de troonafstand van Beatrix en de kroning van Willem Alexander. Een kleine selectie van leuke en opmerkelijke zaken.

Branding Beatrix
Van 25 april tot en met 30 juni 2013 in het Museum voor Communicatie (muscom.nl).

Beatrix is jaren het boegbeeld van ons koninkrijk geweest. Vanaf het begin van haar regeerperiode heeft ze duidelijk voor ogen hoe ze als koningin wil worden neergezet. Als in 1981 een postzegel met de nieuwe vorstin moet worden geïntroduceerd, maakt ze een opvallende keuze die de traditie verbreekt. Het ontwerp van Peter Struycken, een portret in stippen, zet haar modern, tijdloos en afstandelijk neer. Het vormt de eerste verbeelding van het merk Beatrix.
Door consequent en gedisciplineerd aan dit beeld vast te houden, is ‘Beatrix’ uitgegroeid tot een sterk beeldmerk. Direct herkenbaar en uniek. Haar iconische kapsel is slechts één van de onderdelen die haar portret zo typeren. Maar hoe groot was haar eigen invloed op de ontwikkeling hiervan? Verliep alles bij toeval, met een beetje regie of volgens een uitgekiende strategie? Branding Beatrix toont verschillende markante voorbeelden die invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de beeldvorming rond Beatrix.

Koningsdag
Veranderen gaat meestal niet zonder slag of stoot, maar her en der zie je dat men al snel aan het idee went dat we vanaf volgende week een koning hebben. Is 30 april weliswaar een combinatie van de laatste Koninginnedag en tevens Kroningsdag, sommige winkels noemen het al gewoon Koningsdag. En sommigen weten het gewoon niet meer...

Online de vlag uithangen
De RVD ziet ook graag oranje via de sociale media en stimuleert Nederlanders om een speciale "twibbon" toe te voegen aan zijn of haar Facebook en/of twitter profiel. 
Het icoontje van de RVD is oranje met daaroverheen de Nederlandse driekleur. De twibbon is gratis te downloaden op: http://twibbon.com/support/vlaggen-voor-de-koning, maar gewoon de vlag uithangen mag natuurlijk ook...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten