donderdag 1 december 2011

PR & journalistiek: Koppen bij elkaar

Smart.pr en De Perslijst hebben samen een innovatiesubsidie ontvangen. De eerste stap in het innovatieproces is een onderzoek naar de werkwijze van PR professionals en journalisten. Het onderzoek is begonnen met eenexploratieve fase, waarin 10 interviews met PR professionals en journalisten zijn afgenomen. Op basis van deze interviews is een enquête samengesteld die vervolgens door 1234 professionals is ingevuld. De resultaten van dit onderzoek werden gisteren gepresenteerd.
Opvallende resultaten zijn: beide groepen zijn actief op social media, maar zenden meer dan dat ze ontvangen. 58% van de journalisten gebruikt twitter actief om interessante mensen te volgen (44%) of om eigen items te verspreiden (43%). Tegelijkertijd gebruiken PR-professionals twitter vooral om persberichten te zenden (56%), journalisten te volgen (40%) en journalisten direct te benaderen (23%).

Voor LinkedIn geldt hetzelfde. Slechts een klein percentage PR-professionals gebruikt LinkedIn (5%) of Facebook (2,5%) om journalisten te benaderen. Journalisten gebruiken deze kanalen voornamelijk om hun netwerk uit te bouwen en interessante mensen te volgen. Nog opvallender, inspiratie voor journalisten komt nog steeds uit hun eigen netwerk, persoonlijke ervaringen of uit persberichten. Slechts zelden gebruiken de journalisten hier sociale media voor. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten