donderdag 25 april 2013

Branding Beatrix en Willem Alexander

Alles staat nu in het teken van de troonafstand van Beatrix en de kroning van Willem Alexander. Een kleine selectie van leuke en opmerkelijke zaken.

Branding Beatrix
Van 25 april tot en met 30 juni 2013 in het Museum voor Communicatie (muscom.nl).

Beatrix is jaren het boegbeeld van ons koninkrijk geweest. Vanaf het begin van haar regeerperiode heeft ze duidelijk voor ogen hoe ze als koningin wil worden neergezet. Als in 1981 een postzegel met de nieuwe vorstin moet worden geïntroduceerd, maakt ze een opvallende keuze die de traditie verbreekt. Het ontwerp van Peter Struycken, een portret in stippen, zet haar modern, tijdloos en afstandelijk neer. Het vormt de eerste verbeelding van het merk Beatrix.
Door consequent en gedisciplineerd aan dit beeld vast te houden, is ‘Beatrix’ uitgegroeid tot een sterk beeldmerk. Direct herkenbaar en uniek. Haar iconische kapsel is slechts één van de onderdelen die haar portret zo typeren. Maar hoe groot was haar eigen invloed op de ontwikkeling hiervan? Verliep alles bij toeval, met een beetje regie of volgens een uitgekiende strategie? Branding Beatrix toont verschillende markante voorbeelden die invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de beeldvorming rond Beatrix.

Koningsdag
Veranderen gaat meestal niet zonder slag of stoot, maar her en der zie je dat men al snel aan het idee went dat we vanaf volgende week een koning hebben. Is 30 april weliswaar een combinatie van de laatste Koninginnedag en tevens Kroningsdag, sommige winkels noemen het al gewoon Koningsdag. En sommigen weten het gewoon niet meer...

Online de vlag uithangen
De RVD ziet ook graag oranje via de sociale media en stimuleert Nederlanders om een speciale "twibbon" toe te voegen aan zijn of haar Facebook en/of twitter profiel. 
Het icoontje van de RVD is oranje met daaroverheen de Nederlandse driekleur. De twibbon is gratis te downloaden op: http://twibbon.com/support/vlaggen-voor-de-koning, maar gewoon de vlag uithangen mag natuurlijk ook...


dinsdag 23 april 2013

Social sofa's voor het menselijke contact



Het idee achter de SocialSofa is even simpel als ingenieus. Breng wijkbewoners dichter bij elkaar door ze samen betonnen banken te laten bekleden met mozaïek, volgens een eigen uniek ontwerp. In de bakermat Tilburg zijn inmiddels al 1000 van deze nieuwe ontmoetingsplekken gecreëerd, maar ook de rest van het land maakt kennis met SocialSofa, waaronder nu in Tilburg. Het mozaïeken van een SocialSofa is een bezigheid bij uitstek om samen te doen. Samen iets moois creëren. Dat werkt, de resultaten spreken voor zich.

Hier in Hilversum is onlangs een 'social sofa' neergezet voor zorgcentrum Gooiers Erf. 
Bewoners van het Van Riebeeckkwartier in Hilversum zijn drie maanden samen bezig geweest met het mozaïeken van deze buurtbank.

Baubles Parade
Naast de sofa's ontwerpen en maken de mensen achter Social Sofa ook nog andere producten.
In mei zal de allereerste Baubles Parade plaatsvinden op het Museumplein in Amsterdam. Deze drukbezochte locatie moet bekendheid creëren voor de Baubles, en steunt SOS Kinderdorpen en de sociale werkplaatsen.

maandag 22 april 2013

zaterdag 20 april 2013

Granny's finest bestrijdt sociaal isolement ouderen

Breiende oma’s in de regio Rotterdam maken geschiedenis. Ondernemers Niek van Hengel en Jip Pulles zijn de bedenkers van Granny’s Finest (http://www.grannysfinest.com) waarin ze kleding verkopen die door bejaarde vrouwen wordt gebreid. In ruil voor het breiwerk organiseren de twee ondernemers allerlei uitstapjes. Er zijn op dit moment 119 grannies voor de sociale onderneming van Niek en Jip actief. Ben & Jerry’s heeft de ondernemers uitgekozen om in Londen mee te doen aan de finale van zijn ondernemerswedstrijd.

Niek van hengel en Jip Pulles zijn Granny’s Finest in 2011 als ‘pilot project’ gestart, waarbij jong creatief talent samenwerkt met senioren in de Rotterdamse wijk Ommoord. Ouderen en jongeren werken samen aan het ontwerp en de productie van hand-gebreide mode accessoires zoals mutsen, sjaals, wanten, tassen en stropdassen onder de toepasselijke merknaam ‘Granny’s Finest.’

Ieder item draagt een kaartje met persoonlijke boodschap, gedicht of groet van de maker. Bij aankoop wordt de consument gevraagd een kaartje terug te sturen aan de maker om zo interactie tussen maker en koper op te realiseren. De consument koopt een item gemaakt op ambachtelijke wijze van deze tijd en draagt daarnaast nog eens bij aan een betere wereld. De makers kunnen unieke talenten aanwenden en krijgen erkenning en voldoening uit de bedankjes. Daarnaast worden er van de opbrengst gezamenlijk activiteiten ondernomen, iets om naar uit te kijken!

Aanleiding
Tijdens een bezoek aan zijn opa in een verzorgingstehuis raakte mede-initiatiefnemer Niek in gesprek met een "granny" die enthousiast zat te breien. Op de vraag voor wie ze wat aan het breien was had ze geen antwoord. Ze had inmiddels geen familie of vrienden meer om voor te breien, maar handwerken was haar hobby en zorgde ervoor dat ze wat te doen had. Mede-initiatiefnemer Jip schreef een onderzoek over éénzaamheid onder een steeds groter wordende groep (2,6 miljoen in 2011 en 4,6 miljoen in 2039) ouderen in combinatie met het groeiend belang van duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en toepassing van handwerktechnieken (knitwear) in de mode.

En wie denkt dat het suffe breisels betreft, heeft het mis...





Ultieme vakantie: alle werelderfgoederen in één lange vakantie van 2 jaar

Als je niet meer weet wat je met je geld aan moet en je hebt nog zat vrije dagen, dan kun je deze reis boeken bij VeryFirstTo (www.veryfirstto.com). Tijdens de reis die slechts 990.000 engelse ponden pp kost doe je alle 962 werelderfgoederen aan. Kortom, een onvergetelijke reis.
Overigens biedt deze site nog meer exclusieve zaken, zoals iedere dag een andere bolide voor de deur om in te rijden...



vrijdag 19 april 2013

Inspirerende werkplekken voor de vrijdagmiddag

Een aantal leuke voorbeelden. Zou je in zo'n werkomgeving wel aan werken toekomen, vraag ik mij af. Zou de hele dag om mij heen kijken...;-)



woensdag 10 april 2013

Twitterende wijkagent slaat aan

Mensen maken vaak via Twitter een praatje met de wijkagent in hun buurt, dit tot tevredenheid van de politie. "Social media zijn voor de oorspronkelijke nogal gesloten politie een belangrijke manier om in contact te komen met de burger'', aldus Janinne van den Berg, korpsleidinggevende bij de Nationale Politie over het social mediabeleid.
10 procent via social media
Uit de Veiligheidsmonitor 2012, een jaarlijks bevolkingsonderzoek naar onder meer veiligheid, blijkt dat 10 procent van al het contact dat burgers hadden met de politie, verliep via social media. Het is voor het eerst dat media als Twitter, Facebook en YouTube zijn opgenomen in het onderzoek.
Naast het maken van een praatje, reageren mensen ook vaak op politietweets tijdens evenementen, zegt Van den Berg. ,,Vorig jaar was het Java-eiland in Amsterdam tijdens Koninginnedag te vol en hebben we bezoekers via een tweet afgeraden om daar nog heen te gaan. Velen reageren daar dan op dat ze ergens anders heengaan of vragen waar ze nog wel naartoe kunnen.''Vermiste kinderen
Volgens Van den Berg reageren twitteraars ook regelmatig op opsporingstweets. Zo tweeten ze bij een vermist kind of een overval dat ze iets hebben gezien of vragen ze om aanvullende informatie over de plaats of hoe een kind of verdachte eruitziet.

Weinig interactie
Ondanks dat het gebruik van social media door de politie toeneemt, blijkt dat de mate waarin de politie informatie verstuurt nog wel groter is dan de mate van interactie met de burger die daarop volgt. Van den Berg: ,,Het gebeurt vaker dat een bericht alleen wordt geretweet, dus doorgestuurd.''

Geen drempel
1500 van de 5000 wijkagenten in Nederland zijn inmiddels te vinden op Twitter. Ook hebben de politie-eenheden en het landelijke politiekorps een twitteraccount. Contact opnemen met de politie wordt eenvoudiger, omdat je vanuit je luie stoel een agent kunt aanspreken, zo verklaart Van den Berg het toegenomen contact via social media. ,,Vaak moeten mensen een drempel over om bijvoorbeeld te bellen. Via social media gaat het makkelijker.''Niet afdwingen
De politie is van plan om social media vaker te gaan inzetten. Volgens Van den Berg zijn het een aantal jaar geleden voornamelijk jongere agenten geweest die social media gebruikten tijdens hun werk, maar gaan daar steeds meer collega's in mee. ,,Maar we dwingen het gebruik van social media niet af. Als een agent er niets mee heeft, werkt het toch niet.'' (bron: Binnenlands Bestuur)

donderdag 4 april 2013

Het Nieuwe Werken: Dierenarts komt naar u toe

Wij hebben thuis twee katten. Het tevoorschijn halen van de kattenkooien, omdat ze bijvoorbeeld naar de dierenarts moeten leidt veelal al tot een negatieve Pavlov-reactie: angst!

In Heemskerk en omstreken runt Marieke Koehorst een mobiele dierenkliniek waarbij ze op huisbezoek komt. Een goed initiatief van iemand die zich inleeft in haar doelgroep. Onderzocht worden of bijvoorbeeld een prik krijgen in je eigen veilige omgeving is toch minder eng dan in die kooi in de auto naar de dierenkliniek rijden, op je beurt wachten in zo'n wachtruimte met andere ongeruste, miauwende en blaffende dieren en dan moet het onderzoek bij de dierenarts nog beginnen...

In de mobiele kliniekbus beschikt de dierenarts over alles wat ze nodig heeft voor een eerste onderzoek. Sinds kort beschikt ze ook over een ambulance, waardoor ze zelfs operaties op loactie kan uitvoeren. Intussen zijn er meerdere mobiele dierenartsen in de omgeving Den Haag, Utrecht en Doetinchem.



woensdag 3 april 2013

Mooie actie: Amsterdammer helpt Amsterdammer

In tijden van crisis wordt de een harder geraakt dan de ander. Daarbij kunnen de problemen elkaar gaan opvolgen. Je verliest je baan, je krijgt schulden en dan gaat je wasmachine kapot... Elkaar een handje helpen was vroeger vanzelfsprekend, maar is gelukkig ook vandaag de dag nog aanwezig.

Een goede stimulans hierbij is de actie die Het Parool is gestart: Amsterdammer helpt Amsterdammer. Zo wil de krant mensen met een minimum inkomen een steuntje in de rug geven.|

Door een mooi gebaar te maken, financieel of op andere wijze, helpen de Amsterdammers elkaar verder. Resultaat: allebei een goed gevoel. Mooi toch?