zaterdag 20 april 2013

Granny's finest bestrijdt sociaal isolement ouderen

Breiende oma’s in de regio Rotterdam maken geschiedenis. Ondernemers Niek van Hengel en Jip Pulles zijn de bedenkers van Granny’s Finest (http://www.grannysfinest.com) waarin ze kleding verkopen die door bejaarde vrouwen wordt gebreid. In ruil voor het breiwerk organiseren de twee ondernemers allerlei uitstapjes. Er zijn op dit moment 119 grannies voor de sociale onderneming van Niek en Jip actief. Ben & Jerry’s heeft de ondernemers uitgekozen om in Londen mee te doen aan de finale van zijn ondernemerswedstrijd.

Niek van hengel en Jip Pulles zijn Granny’s Finest in 2011 als ‘pilot project’ gestart, waarbij jong creatief talent samenwerkt met senioren in de Rotterdamse wijk Ommoord. Ouderen en jongeren werken samen aan het ontwerp en de productie van hand-gebreide mode accessoires zoals mutsen, sjaals, wanten, tassen en stropdassen onder de toepasselijke merknaam ‘Granny’s Finest.’

Ieder item draagt een kaartje met persoonlijke boodschap, gedicht of groet van de maker. Bij aankoop wordt de consument gevraagd een kaartje terug te sturen aan de maker om zo interactie tussen maker en koper op te realiseren. De consument koopt een item gemaakt op ambachtelijke wijze van deze tijd en draagt daarnaast nog eens bij aan een betere wereld. De makers kunnen unieke talenten aanwenden en krijgen erkenning en voldoening uit de bedankjes. Daarnaast worden er van de opbrengst gezamenlijk activiteiten ondernomen, iets om naar uit te kijken!

Aanleiding
Tijdens een bezoek aan zijn opa in een verzorgingstehuis raakte mede-initiatiefnemer Niek in gesprek met een "granny" die enthousiast zat te breien. Op de vraag voor wie ze wat aan het breien was had ze geen antwoord. Ze had inmiddels geen familie of vrienden meer om voor te breien, maar handwerken was haar hobby en zorgde ervoor dat ze wat te doen had. Mede-initiatiefnemer Jip schreef een onderzoek over éénzaamheid onder een steeds groter wordende groep (2,6 miljoen in 2011 en 4,6 miljoen in 2039) ouderen in combinatie met het groeiend belang van duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en toepassing van handwerktechnieken (knitwear) in de mode.

En wie denkt dat het suffe breisels betreft, heeft het mis...





Geen opmerkingen:

Een reactie posten