dinsdag 17 december 2013

Radar's Loden Leeuw naar Maarten van der Weijden

De Loden Leeuw, de prijs van TROS Radar voor de meest irritante BN'er in een reclame van het jaar is dit jaar gewonnen door Maarten van der Weijden. In de categorie meest irritante reclame gaat de prijs naar Bonprix. Totaal is er bijna 75.000 keer gestemd. In de uitzending hebben we de prijs uitgereikt aan de winnaars.


In de categorie Meest Irritante Reclame heeft de vechtende tweeling Bonprix een Loden Leeuw .

In de categorie Meest Irritante BN'er in een reclame heeft Olympisch kampioen Maarten van der Weijden de beruchte prijs gewonnen. De zwemmer ontving ruim een kwart (25,2 procent) van de stemmen voor zijn bijdrage in de Menzisreclame. 

De top 5 per categorie:

Meest Irritante Reclame 

1. Bonprix (24,9%)
2. Vanish Oxi Action (23,4%)
3. Volkswagen (20,9%)
4. Yoki (15,9%)
5. Dubbelfriss (14,8%)

Meest Irritante BN'ers in een Reclame

1. Maarten van der Weijden (25,2%)
2. Syvlie Meis (22.8%)
3. Ali B (20,3%)
4. Bram Moszkowicz (17,2%)
5. Ronald Koeman (14,4%)


(Bron: TROS Radar, http://bit.ly/1hg11eT)

Selfie woord van het jaar

Van Dale stemmers hebben anders gekozen dan leden van het genootschap Onze Taal (participatiesamenleving). Bij Van Dale stemmers is selfie tot Woord van het Jaar gekozen. Selfie staat voor het met je mobiel een foto vam jezelf maken. Dit van oorsprong Engelse woord was in Groot-Brittannië ook al tot Woord van het Jaar gekozen. 

Burgers meer tevreden over dienstverlening overheid

Burgers zijn in 2013 met het rapportcijfer 6,8 iets tevredener over de overheidsdienstverlening dan voorgaande jaren. Het aandeel burgers dat een 8, 9 of 10 geeft, is gestegen. Wel zijn er nu meer burgers die een onvoldoende geven ten opzichte van voorgaande jaren. Het gevaar bestaat dat er een kloof ontstaat tussen de groep burgers die goed meekan en zich prima bediend voelen door de overheid en de groep waarvoor dat niet geldt. Dit zijn vooral mensen die meer afhankelijk zijn van de overheid. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Nationale ombudsman.

Het onderzoek brengt de beleving van de overheidsdienstverlening naar aanleiding van momenten waarop burgers contact met de overheid hebben, zoals geboorte, aanvragen uitkering en toeslagen. Het is een herhaling van eerder onderzoek dat in 2008, 2009 en 2010 door TNS NIPO werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Mede op basis van dit onderzoek ontwikkelt de ombudsman zijn visie op dienstverlening voor het jaarverslag 2013.

Om alle burgers goed van dienst te kunnen zijn, moet de overheid vooral de samenwerking tussen de verschillende overheidsinstanties bevorderen. Daarbij moet natuurlijk altijd het perspectief van de burger leidend zijn, ook om de burger die niet mee kan komen wel van dienst te kunnen zijn.

Burgers waarderen de overheidsdienstverlening in 2013 met gemiddeld een 6,8. Een lichte verbetering ten opzichte van 2009 (6,6). Maar er is sprake van twee tegengestelde tendensen. De eerste is dat het aandeel burgers dat een 8, 9 of 10 geeft stijgt. De tweede is dat het aandeel burgers dat een onvoldoende geeft eveneens stijgt. (Het aandeel burgers dat een 6 of een 7 geeft, daalt.) De groep die de dienstverlening een onvoldoende geeft, is bovendien vaker dan gemiddeld laagopgeleid en heeft vaker contact met de overheid. Lees meer op TNS Nipo: http://bit.ly/J5XAvp.

maandag 16 december 2013

“Opkomst van mobiel & social verandert gebruik van websites niet"

Nog een interessant onderzoek naar het gebruik van internet en sociale media via tablets en mobiele apparatuur is dat van SIDN.

Meest opvallende resultaten zijn dat social media juist als trigger voor het hebben van een eigen website worden gezien, en daarvan afgeleid voor een toename van het aantal domeinnamen zorgen. En social media worden niet gezien als substituut voor de eigen (corporate) website, zoals wel eens wordt verondersteld.

Andere interessante uitkomsten zijn:

*Consumenten zien social media niet als substituut voor hun eigen website;
* Social media zijn juist een trigger voor internetgebruik en daarvan afgeleid voor het gebruik van .nl-domeinnamen;
* Social media doen geen afbreuk aan de vraag naar campagne- en actiesites; deze zal naar verwachting toenemen;
* De verwachting van zowel zakelijke gebruikers als providers is dat corporate websites hun rol niet verliezen door de opkomst van social media;
* Apps hebben eerder een positief dan negatief effect op gebruik van websites en daarvan afgeleid domeinnamen;
* De zakelijke markt ziet als gevolg van het gebruik van apps en social media over het algemeen een toename van het aantal websites en domeinnamen;
* Mobile devices leveren tot dusver geen sterk veranderd pad op naar websites, maar gebruikers verwachten dat hun gedrag in de komende jaren nog sterk zal wijzigen;

Lees verder over dit onderzoek op http://bit.ly/1c6z3

Trends in digitale media

Het aantal smartphones en tablets in Nederland blijft stijgen. Voor het eerst zijn er met 8,5 miljoen smartphonebezitters meer mensen die een smartphone bezitten (67%) dan een pc/desktop (65%). Meer dan de helft van de Nederlanders (53%) is in het bezit van een tablet. Facebook blijft het grootste social media kanaal en groeit nog steeds, Het aantal Nederlanders met een Twitter account blijft met 27% stabiel maar het actieve gebruik daalt fors; het gemiddeld aantal twitterberichten per week is in een jaar tijd gehalveerd. Instagram is vooral in opkomst bij de jongeren; een derde van de groep 13-17 jarigen heeft hier een account. (Bron: gfk.com)
Opvallend: het  sterk dalende gebruik van twitter. Ik gebruik het zelf juist veel vaker, en jij? Zijn wij stugge volhouders, late trendvolgers of achterlopers. Wat vind jij?

donderdag 28 november 2013

DeMedia100 2014: John de Mol, Matthijs van Nieuwkerk en Alexander Klöpping meest invloedrijk in de Nederlandse media

Op 27 november is voor de derde keer de jaarlijkse DeMedia100 bekendgemaakt; de lijst van de 100 meest invloedrijke mensen in de Nederlandse media. Net als bij de eerste twee edities staan John de Molen Matthijs van Nieuwkerk respectievelijk op de plaatsen 1 en 2. De nummer drie van de afgelopen twee jaren – Joop van den Ende – moet plaats maken voor een nieuwe nummer drie uit een nieuwe generatie; Alexander Klöpping. DeMedia100 is een initiatief van Het Nederlands MediaNetwerk en wordt uitgevoerd in samenwerking met marktonderzoekbureau MediaTest.



Klöpping was hoofdredacteur van 925.nl, community manager bij TEDxAmsterdam, columnist bij ZibbEmerce en NRC Media. Hij schrijft over  technologie voor deVolkskrant, is regelmatig te gast bij De Wereld Draait Door en heeft een eigen bedrijf; The Gadget Company. In zijn netwerk bevinden zich tal van andere mensen uitDeMedia100 waaronder Matthijs van NieuwkerkJort KelderRob WijnbergErnst-Jan Pfauth en Joris Luyendijk.

Alexander Klöpping heeft 140.000 volgers op Twitter. In de DeMedia100 hoeft hij voorwat betreft het aantal Twitter volgens alleen Giel Beelen (nummer 22, 400.000volgers), Frits Wester (nummer 17, 285.000 volgers), Humberto Tan (nummer 16, 149.000 volgers) en Edwin Evers (nummer 18, 145.000 volgersvoor te laten gaan.


Mannenbolwerk

Media is een mannenbolwerk. In DeMedia100 staan 85 mannen en 15 vrouwen. Dit jaar zijn er drie vrouwen bijgekomen; Léonie Koning (54), Astrid Prummel (65) enRens Plandsoen (85) en verdwenen er ook drie vrouwen uit de lijst; Georgette SchlickMargriet van der Linden en Inez van Oord.

Hoogst genoteerde vrouw is Linda de Mol op nummer 5, één plaats hoger dan vorig jaar. De Mol is voor het derde jaar op rij onbedreigd de meest invloedrijke vrouw in de Nederlandse media. Niet alleen presenteert ze televisieprogramma’s met miljoenen kijkers, zoals Ik Hou van Holland, Postcode Miljoenenjacht en Weet Ik Veel, ze is ook actrice, betrokken bij televisieproducties als Gooische Vrouwen en Divorce en het succestijdschrift LINDA.

De top-5 vrouwen wordt gecomplementeerd door Annemarie van Gaal (26),Jacqueline Smit (35), Jildou van der Bijl (36) en Barbara van Beukering (38).

 


woensdag 27 november 2013

Participatiesamenleving woord van het jaar?

Bij Van Dale kun je nog tot 16 december stemmen op het Woord van het jaar via woordvanhetjaar.vandale.nl, maar deelnemers aan het Onze Taal congres hebben 'participatiesamenleving' al verkozen tot het woord van 2013. De woorden pietitie en socialbesitas werden gedeeld tweede. De verdere top 10 werd gevormd door opeenvolgend sletvrees, selfie, koningslied, afluisterschandaal, 3D-printer, phablet en shariawijk. (Bron: Binnenlands bestuur)

maandag 11 november 2013

Pech voor de digibeet?

De afgelopen week werd ik weer eens geconfronteerd met het feit dat als je geen ICT expert bent, je jezelf af en toe toch flink buitengesloten kan voelen in de huidige maatschappij.

Mijn ouders waren met de trein naar Deventer. Net op die dag werd een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt en dus konden ze weer onverrichterzake met dezelfde trein naar huis. Keurig checkten ze uit met hun OV chipkaart, maar dan...Dit is een storing en mijn vader was van mening dat hij recht had op geld teruggave. Een brief schrijven vindt hij gedoe. Ik ging op zoek én zag dat hij ook online via Mijn NS geld terug kan vragen, maar daar moet je best wat stappen voor zetten en dat schrikt mijn ouders van midden 80 af en dus laten ze het er maar bij zitten. Dat is toch eigenlijk zonde.

Ook hebben ze een abonnement en die staat per abuis op 2e klasse. Ik zei nog ohh maar dat kun je aanpassen bij de kaartjesautomaat? Ja dat klopt, maar hoewel ze een PC en een iPad gebruiken voor hun mail, google en spelletjes, gaat de automaat ze qua gebruikersvriendelijkheid een stap te ver. Toen ik vanochtend mijn Altijd voordeel abonnement met een maand verlengde, snapte ik direct waarom. Je moet ook hiervoor aardig wat stappen zetten. Je moet dus rustig lezen wat er gevraagd wordt en die rust heb je niet als je achter zo'n automaat staat. En je krijgt ook niet het gevoel dat je stap voor stap door het proces geleid wordt. Dus zo moesten ze afgelopen zaterdag staan in de overvolle trein en dat gaat mij aan mijn hart...Wellicht was er in de 1e klasse nog wel een zitplaats geweest?

Ook ík voelde mijn gisteren nogal dom. Ik had een nieuwe mobiele telefoon ontvangen. Er zat nauwelijks een handleiding bij, want het zou heel simpel zijn. Doe de simkaart erin, laadt hem op, zet hem aan en klaar is Kees! Maar Kees was helemaal niet klaar!! De telefoon werkt prima, maar ik kan niet bellen; 'geen service' geeft hij aan. En dan? De beperkte handleiding adviseert naar kpn.com te gaan en daar te zoeken op 'online beheer', maar helaas dat herkent hij niet. En verder blijft het duister waar je naar moet zoeken. Fora leveren op dat mogelijk de antenne niet werkt...vandaag toch maar langs een KPN Business Center, hopelijk kan een echt mens mij verder helpen...



woensdag 30 oktober 2013

Ons brein is van nature optimistisch



Goed nieuws om de dag mee te starten: Mensen zijn van nature optimistisch. Ondanks negatieve gebeurtenissen, behouden optimisten daarom een positieve kijk op de wereld. Dat ontdekten onderzoekers van het University College London die erachter kwamen dat onze hersenen erg goed zijn in het verwerken van goed nieuws, en daarnaast negatief nieuws soms praktisch kunnen negeren.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Nature Neurosciense. De onderzoekers geven aan dat optimistisch blijven belangrijke voordelen op het gebied van onze gezondheid heeft. Ze schatten in dat zo’n 80 procent van de mensen optimistisch zijn ingesteld, ook als ze zichzelf niet zo zien.

Bij positief nieuws was er bij alle onderzoeksdeelnemers meer activiteit in de frontale kwab van de hersenen. Bij negatieve informatie hadden de meeste optimistische personen de minste activiteit in de frontale kwab en de meest pessimistische personen de meeste activiteit. Dit suggereert dat de hersenen kiezen naar welke informatie ze luisteren.

Zo’n optimistische instelling heeft vele voordelen, aldus de wetenschappers. Het belangrijkste voordeel is dat optimisme goed voor je hart en algehele gezondheid is. En optimisme houdt de motivatie op peil, spoort aan tot verkennend gedrag en vermindert spanning en angst. (Bron: Happy news)

Wat ik mij dan wel afvraag, als we in het nieuws eens wat meer focusen op positief nieuws en niet alleen negatief nieuws, komen we dan niet ook sneller uit de 'mentale crisis'? We maken elkaar soms onnodig gek.

 

woensdag 23 oktober 2013

Wikipedia sluit accounts van PR-bureaus

De online encyclopedie strijdt voor onafhankelijkheid

Redacteuren van Wikipedia hebben 250 accounts gesloten die werden gebruikt door vertegenwoordigers van PR-firma’s die meer geïnteresseerd waren in reclame dan onafhankelijke encyclopedische informatie. Wikipedia wordt samengesteld en geredigeerd door de internetgemeenschap. In principe mag iedereen een artikel schrijven, een foto toevoegen of een fout verbeteren. Het promoten van producten of het in een gunstig daglicht stellen van bedrijven mag niet. In 2007 kwamen Prins Friso en prinses Mabel in opspraak omdat zij informatie op Wikipedia hadden veranderd om Mabels relatie met de drugscrimineel Klaas Bruinsma te verdoezelen.

Omdat Wikipedia één van de meest bezochte websites ter wereld is, die bovendien hoog in de zoekresultaten van Google verschijnt, kan een positief artikel in het naslagwerk geld opleveren. Bedrijven betalen tegenwoordig 500 tot 1.000 dollar voor een positief artikel op Wikipedia en 50 dollar per maand voor het bijhouden van het artikel. Omdat Wikipedia onafhankelijkheid hoog in het vaandel heeft staan, wordt nu korte metten gemaakt met deze vorm van ‘Wiki-PR’. bron:  Marie-José Klaver (klaver@360international.nl)

 

 

dinsdag 15 oktober 2013

Ingenieuze communicatie

© Sophie Grig / Survival

Tot in de jaren ’60 waren de Penan nomaden die, als ze door het oerwoud van Borneo trokken, voor hun communicatie met andere groepen gebruik maakten van oroo, een complex systeem van symbolen en signalen met behulp van stokken en bladeren.

Oroo bracht boodschappen over zoals “de persoon die hier voorbij kwam voelde zich onwel” of “de persoon die hier voorbij kwam had honger”. Een modernere variant op de tundun van de inheemse volken in Indonesië en Australië. 


woensdag 2 oktober 2013

maandag 12 augustus 2013

Het logo van Yahoo wordt na 18 jaar vervangen

In de afgelopen 18 jaar is Yahoo's logo alleen van kleur (van rood naar paars) veranderd, maar omdat er de afgelopen tijd zoveel bij Yahoo is veranderd zou het ook tijd zijn voor een rigoureuze aanpassing van het logo. Volgens insiders heeft men nu gesleuteld aan het lettertype, de kleur en interpunctie. De 'yodel sound' zou het wel nog steeds uitdragen.

Renaissance 

Een nieuw logo gaat natuurlijk gepaard met een hoop management-blabla. Onder de leiding van de nieuwe CEO Marissa Mayer beleefde Yahoo een heuse renaissance. Sterker nog; Yahoo heeft tegenwoordig een ‘hernieuwd gevoel van doelgerichtheid’. Want ‘Terwijl het bedrijf zich snel ontwikkelt moet het logo – de essentie van ons merk – dat ook doen’. We moeten toegeven, onder het regime van Mayer is Yahoo wel echt veranderd. Er zijn veel onderdelen van het bedrijf gesloten en de nadruk is verlegd naar mobiel.
Daarnaast zijn er enorm veel kleine en grote (o.a.Tumblr) techbedrijven overgenomen en is er een nieuwe generatie aan talenten aangenomen. Yahoo toont op onder andere haar Facebook tot 4 september dagelijks gesneuvelde versies. Meer info en een leuk filmpje op Tumblr (bron: 925.nl)

Wat ik mij afvroeg is: wat is de termijn dat een logo meegaat, vraagt iedere generatie om een nieuw logo, of hij kan hij veel langer mee...of misschien wel korter?? En verder is een nieuw logo een goed idee als er een frisse wind door het bedrijf waait, of is het alleen een 'verspilling' van geld? Wat vind jij?

vrijdag 9 augustus 2013

Warren Buffett: Leve het lokale suffertje

Interessant bericht op 925.nl:  

De tijd van grote kranten is voorbij. Leve het lokale suffertje 




In de afgelopen twee jaar heeft Warren Buffett’s investeringsclubje Berkshire Hathaway maar liefst 30 kranten gekocht. Die shopping spree begon met de Omaha World-Herald uit Buffett’s hometown en eindigde met de acquisitie van Media General (alleenstaand goed voor 63 titels). In totaal gaf Buffett meer dan $344 miljoen aan kranten uit. In deze brief van Buffett aan zijn aandeelhouders leest u waarom.

Washington Post?

Interessant is dat Buffett sinds 1973 aandeelhouder is van The Washington Post Company, nu met een belang van $11 miljoen. Dan zou je zeggen dat op het moment dat de krant te koop staat dat…
Nein. Hij wilde hem niet hebben. Zoals u weet is de krant verkocht aan Amazon-oprichter Jeff Bezos. Buffetts verklaring was opmerkelijk genoeg dat hij geen toekomst ziet in grote kranten maar maar in kleinere varianten.

Voorbeeld is de York News Times uit York, Nebraska (± 3200 abonnees) en de Jackson County Floridan, waar een artikel over vogelspotten dit jaar groots opgepakt werd. Beiden zijn vorig jaar door Buffett gekocht.

Zijn uitleg in de brief uit de eerste alinea is dat grote kranten worden weggedrukt door internet. Echter, lokaal of specifiek nieuws is iets dat mensen altijd willen lezen en waar ze geld voor over blijven hebben. Dat maakt een bundel kleine titels voor de toekomst een goede investering.

Vogue?

Interessante aanvulling op dat statement is het nieuws over de Britse editie van Vogue. Sinds 2008 stond die uitgave namelijk niet zo vol met advertenties, en volgens uitgeverij Condé neemt de advertentieopbrengst jaarlijks met 6% toe.

De rede volgens uitgever Emily Armstrong; adverteerders willen specifieke mediapartners met een kleine maar centrale doelgroep. Vogue zou dat hebben, en dat bevestigt de voorspelling van Buffett. Conclusie: klein is anno 2013 het nieuwe groot.

donderdag 25 juli 2013

Kantoorloos werken leidt tot beter contact met de burger

In Binnenlands Bestuur (\http://bit.ly/147ogOS) een leuk artikel over een proef in de deelgemeente Overschie (Rotterdam):

"Deelgemeente Overschie werkte al vele jaren flexibel, maar ging in juli een stapje verder. Ze wilde kijken of het ook helemaal zonder het fysieke deelgemeentekantoor kon. Een maand lang zat het slot op de deur van het kantoor en moesten de 22 ambtenaren zich maar redden op straat. Conclusie: het werkt. Gezellig? Niet altijd.

Het is de medewerkers over het algemeen goed bevallen om elke dag een werkplek elders te zoeken. Al was het alleen maar omdat de ambtenaren en bestuurders meer bewoners dan gebruikelijk hebben gesproken. Door ‘ontheemd’ te zijn hadden ze het gevoel meer in de samenleving te opereren in plaats van verschanst vanuit een kantoor te werken. Wel bleek dat het de deelgemeente nog ontbreekt aan voldoende flexibele werkplekken. Ook vergt het wel wat organisatie. Ontmoetingen met collega’s moeten elke dag goed gepland worden. ‘Ik heb al een aantal keren een tijdje in mijn auto zitten werken omdat dat afspraken niet aansloten,’ vertelt gemeentesecretaris John Engelen. Goede communicatie is overigens van levensbelang bij deze manier van werken. Overschie maakt dan ook veel gebruik van digitale oplossingen, waaronder Collaborate, Path, Whatsapp, Notalibility en GoToMeeting."

woensdag 24 juli 2013

Engelse vrouwelijke wetenschappers nu ook in beeld




Vrouwelijke wetenschappers zijn weinig zichtbaar. Daarom wijdt de Britse Royal Society speciaal aan hen een tentoonstelling. De hele zomer zijn er portretten en kunstwerken te zien van befaamde vrouwelijke wetenschappers. Sommige daarvan dateren uit het verleden maar er zijn ook veel portretten van vrouwen van nu bij. In de Royal Society hebben altijd al portretten van beroemde leden gehangen, maar uitsluitend van mannen. Pas vanaf 1945 liet het wetenschappelijk genootschap vrouwen toe. Met de tentoonstelling wil het nu de seksegelijkheid binnen de wetenschap bevorderen. Lees hier meer (bron: Nieuws van de Vooruitgang).



Anne McLaren by Emma Wesley (oil on panel, 2010). McLaren (1927-2007), a Fellow of the Royal Society, was a developmental biologist and leading researcher into fertility. She was the first woman to be made an Officer of the Royal Society.

maandag 22 juli 2013

Liefde via internet sterker

Internet zou weleens kunnen leiden tot meer gelukkige huwelijken. Getrouwde stellen die elkaar op internet hebben ontmoet blijken namelijk langer gelukkig met elkaar, meldt de universiteit van Chicago na het bestuderen van 10.000 echtparen. 
Mensen die elkaar online hebben leren kennen blijken minder snel te scheiden. De reden daarvan is niet bekend, maar de onderzoekers denken dat het mogelijk te maken heeft met een betere screening van de huwelijkskandidaat. Ook zorgt internet mogelijk voor betere huwelijken omdat vrijgezellen online meer keus uit kandidaten hebben dan bijvoorbeeld op het werk of tijdens het uitgaan. Lees hier meer (bron: Nieuws voor de Vooruitgang)

vrijdag 19 juli 2013

Winkelkar denkt mee


In de supermarkt en geen idee wat je vanavond moet koken? In een supermarkt in São Paulo weet het winkelwagentje raad. De winkelwagens bevatten een tablet die met behulp van radiofrequenties kan bepalen waar je je in de winkel bevindt (zgn Near Field Communications). Zodoende geeft het karretje tips voor recepten wanneer je langs bepaalde ingrediënten rijdt en wijst je de weg naar de benodigde ingrediënten in de schappen.
De techniek is gesponsord door mayonaisemerk, Hellmann's, onderdeel van Unilever.  En het had effect: de verkoop van mayonaise is sinds de invoering enorm gestegen, maar het geeft Unilever natuurlijk ook meer inzicht in het koopgedrag. 

donderdag 18 juli 2013

Bing zoekmachine speciaal voor veilig surfende scholieren

Scholieren kunnen voortaan iets opzoeken voor een werkstuk zonder geconfronteerd te worden met reclame of porno. Microsoft heeft een speciale zoekmachine ontwikkeld voor scholen. De aangepaste versie van zoekmachine Bing toont geen advertenties of pornografische websites. Ook beschermt de zoekmachine beter de privacy van de surfende scholieren, weet Forbes. De speciale versie van Bing is bestemd voor basisscholen en het voortgezet onderwijs. Lees hier meer (bron: Nieuws van de Vooruitgang)

woensdag 17 juli 2013

Realistische Barbie

Het was al bekend dat jonge meisjes negatief beïnvloed kunnen worden door het onrealistische lichaam van Barbie. Nickolay Lamm heeft eerder al laten zien hoe Barbie er zonder make-up uitziet, nu is Barbie met een ‘normaal’ lichaam aan de beurt. Lamm heeft een barbiepop gemaakt gebaseerd op een gemiddeld lichaam van een 19-jarig Amerikaans meisje. Niet alleen kan realistische pop een hulp voor jonge meisjes zijn; Lamm vindt ook dat de Barbie er zo beter uitziet. Hij ziet daarom geen redenen waarom de Barbie niet in productie zou kunnen gaan. Lees hier meer op de Huffington Post site (bron: Nieuws van de Vooruitgang)

dinsdag 16 juli 2013

IKEA maakt huisjes voor vluchtelingen



Ikea heeft samen met de VN Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) prefab huisjes ontwikkeld die binnen vier uur opgezet kunnen worden. De huisjes zijn 17 m2 groot en voorzien van zonnepanelen. Ze kunnen in vluchtelingenkampen worden gebruikt.
De UNHCR zegt in The Guardian blij te zijn met het ontwerp omdat het duurzamer is dan de tenten die de vluchtelingenorganisatie doorgaans opzet. De tenten gaan gemiddeld slechts zes maanden mee, de huisjes zo'n drie jaar. (Bron: 360 magazine)

maandag 15 juli 2013

Win-win-win met goede doelenwebshop

Veel bedrijven willen graag maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ze weten niet hoe. Zij kunnen nu terecht bij Goedmarkt.nl. Dat is een webshop waar zij hun diensten en producten aanbieden tegen een normale prijs. De opbrengst gaat echter niet naar henzelf maar naar de goede doelen van het Oranje Fonds en Natuurmonumenten. Zo dragen de deelnemende bedrijven hun steentje bij én werven zij tegelijkertijd nieuwe klanten. Kijk op Goedmarkt.nl voor het aanbod van de deelnemende bedrijven.



zondag 14 juli 2013

Filmwereld niet blij met Kijkwijzer

Van de week was in het nieuws dat de filmwereld niet blij is met de Kijkwijzer.
Het goede nieuws is dat de Kijkwijzer dus zijn doel bereikt, namelijk "kritisch alle films beoordelen die in de Nederlandse bioscoop komen en van elke film aangeven voor welke leeftijd deze geschikt is". 

De Disney films zijn opnieuw beoordeeld en nu niet meer voor alle leeftijden, maar geschikt bevonden vanaf zes jaar. Disney boos. Begrijpelijk, want zij verdienen hun geld met familiefilms, dus minder kinderen in de bioscoop (1-5 jaar) betekent minder omzet. 

Echter, wij hebben een keer een kind van vier in de "huisbioscoop" Bambi laten zien en daar hebben we 15 jaar later nog steeds spijt van. Het kind liep zijn eerste jeugdtrauma op toen Bambi's moeder overleed. Huilen...nee krijsen!! En Sneeuwwitje, Assepoester, 101 Dalmatiërs zijn allemaal niet veel gezelliger...dus heeft Kijkwijzer dan niet een beetje gelijk?

Ja de kinderen groeien er mee op, en thuis laten we ze alles zien, sex, geweld, dood...kinderen zijn zogenaamd alles al gewend, maar is dat echt zo?? En is het ook goed voor ze als ze hun kinderlijke onschuld en vertrouwen zo snel verliezen?? Wellicht wordt het eens hoog tijd dat Disney meer vrolijke, gezellige kinderfilms gaat maken?

vrijdag 12 juli 2013

Online onderwijs in de lift

Digitale lessen uit India helpen het onderwijs in ontwikkelingslanden vooruit. Ze zijn van de Khan Academy, die sinds 2006 van ruim 3000 videolessen voor basisschoolkinderen maakte. Oprichter Salman  Kahn kreeg het idee toen hij via internet bijles gaf aan zijn nichtje. Hij zette de lessen op YouTube en dat sloeg direct aan. Gesteund door donaties ontstond een gratis, maar professioneel lespakket in verschillende talen. Nu gebruiken basisscholen van Mongolië tot Brazilië de Kahn Academy-filmpjes. Lees hier meer 

De Technische Universiteit Delft start als eerste reguliere universiteit in Nederland met een volledig digitale masteropleiding. Wie zich nu inschrijft voor de studie watermanagement kan kiezen tussen onderwijs op de campus of online; het collegegeld voor beide vormen is hetzelfde. Door de studie online te volgen hoeven studenten niet meer naar Delft te verhuizen. Alleen voor labonderzoek en tentamens moeten studenten nog fysiek aanwezig zijn. De TU Delft hoop dat tussen de tien en vijftig studenten zich zullen aanmelden voor de onlinevariant.

(bron: Nieuws van de Vooruitgang)

vrijdag 21 juni 2013

Tundun's Tips 27

Weer een drietal nuttige tips om het leven aangenamer te maken:

1. Koekje erbij?

Wordt jij het ook zat dat je bij het openen van iedere webpagina steeds weer die vraag krijgt of je de cookies van die website wilt accepteren of niet?Gelukkig is er nu een oplossing die de cookiemeldingen automatisch wegklikt voor je: CookiesOK.

2. Papier hier! 
Mooie manier van papierrecycling: EnvelopBook maakt handgemaakte aantekeningenboekjes en blocnotes van luxueus Japans papier (washi) en -ooit verstuurde- Nederlandse enveloppen.
Gaat uw bedrijf van naam veranderen en heeft een restpartij enveloppen of briefpapier? Gooi het niet weg,  EnvelopBook maakt hier duurzame relatiegeschenken van, en geeft je tevens een korting op de aanschaf als je zelf papier levert. Als klap op de vuurpijl worden de boekjes gebonden bij een sociale werkplaats in Amsterdam. Daar werk je toch graag aan mee?
 3. Goedkoper bellen in het buitenland
Met de app RingCredible kun je goedkoop internationaal bellen met je smartphone (voor Android, iPhone, Blackberry en Windows Phone) over een wifi-internetverbinding. Zo bellend vanuit een (ver) buitenland betaal je maar 1 cent per minuut naar vaste Nederlandse telefoons en slechts 7 cent per minuut naar Nederlandse mobieltjes. Ook andere landen zijn erg goedkoop te bellen. De Consumentenbond heeft hem uitgetest en volgens hen werkt de app goed. Overigens gebeld worden, kan niet via deze app.

donderdag 20 juni 2013

Dunglish: pardon? ja paarden!

Een leuke blog (in het Engels)over door Nederlandse politici gemaakte Engelse taalfouten . Goed voor ons imago: http://knowledgeguild.wordpress.com/2013/06/09/dunglish/


Een andere leerzame site over veelgemaakte "Dunglish" fouten: http://www.dunglish.nl/



woensdag 19 juni 2013

Actieve ZZP'er scoort vaak via werkmarktplaatsen


ZZP onderzoekUit onderzoek van de structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer blijkt dat 23,3% van de zzp’ers marktplaatsen gebruikt om actief opdrachten te genereren. Maar liefst 79,8% van hen heeft in de afgelopen jaren één of meerdere opdrachten via deze marktplaatsen gekregen.
Het onderzoek met het themarapport "Marktplaatsen" is afgenomen onder 1.673 zelfstandige ondernemers in Nederland. Rob Bergers, algemeen directeur van Freelance.nl: “Ook wij merken dat de zzp’er steeds actiever wordt op online marktplaatsen en social media.” Het aantal leden van werkmarktplaats Freelance.nl is in de afgelopen vijf jaar gegroeid van 60.000 naar 235.000.

Belangrijker dan Twitter en Facebook
De helft van de zzp’ers (49,6%) geeft aan bij één tot vijf marktplaatsen ingeschreven te staan, terwijl 6,2% van hen zelfs bij vijf of meer staat ingeschreven. Marktleider tussen de marktplaatsen is Freelance.nl, dat door 27,6% van de zzp’ers wordt gebruikt – daarmee na LinkedIn (88,0%) zelfs groter dan Twitter (26,2%) en Facebook (19,6%) in het zakelijk gebruik door zzp’ers in Nederland.

Afhankelijkheid en toegevoegde waarde
Van de zzp’ers die marktplaatsen actief gebruikt om opdrachten te genereren, geeft de meerderheid – 57,9% (in totaal: 13,5%) – aan voor het binnenhalen van opdrachten met zijn bedrijf hiervan afhankelijk te zijn. De meerderheid (70,0%) van alle zzp’ers geeft overigens aan op dit gebied niet of helemaal niet afhankelijk te zijn van marktplaatsen. Bovendien ziet 31,6% van alle zzp’ers marktplaatsen als toegevoegde waarde voor zijn bedrijf.

Bereidheid tot betalen voor marktplaatsen
De zzp’er is zeer verdeeld over het wel of niet betalen voor een marktplaats voor opdrachten: 31,6% is bereid te betalen, terwijl 44,4% dat niet is en 34,2% (nog) geen mening heeft. De meerderheid geeft wel aan te willen betalen als er voldoende relevante, exclusieve en rechtstreekse opdrachten beschikbaar is, mits er een gratis mogelijkheid is kennis te maken met de betreffende marktplaats. Betalen op basis van een match, een percentage van het uurtarief of een vast bedrag per maand heeft in dat geval de voorkeur. Een kleine minderheid van de zzp’ers geeft aan dat zij vinden dat de opdrachtgever de (eventuele) kosten voor een marktplaats altijd zou moeten dragen.
Het volledige rapport “Marktplaatsen” vindt u op de website van ZZP Barometer 
(bron: zzp-centrum.nl)

donderdag 23 mei 2013

Altijd postzegels bij de hand

Was het al mogelijk om thuis postzegels te printen, nu zet PostNL een volgende stap waardoor je voortaan altijd postzegels bij de hand hebt. Namelijk door ze met je mobiel of tablet (Android of iOS) aan te vragen. Je ontvangt een code die je in het frankeervakje noteert, dus waar je normaal gesproken je postzegel plakt. Een kind kan de was doen.
Maarrrr deze dienstverlening is helaas wel iets duurder dan wanneer je een gewone postzegel plakt, maar goed een ritje naar het postkantoor kost ook geld... 

woensdag 22 mei 2013

iOverheid bij veel burgers nog onbekend

Veel Nederlanders zijn nog niet op de hoogte van het bestaan van verschillende digitale diensten van de overheid. Ze kennen in negen van de tien gevallen wel de website van hun gemeente (en de mogelijkheid de gemeente te emailen), maar slechts de helft daarvan maakt er ook gebruik van.   Het daadwerkelijk online een melding maken of online een product aanvragen is door respectievelijk slechts 19 procent en 13 procent al eens gedaan.   Nationale sites (UWV.nl, Mijn DUO, Mijn SVB) zijn veel minder bekend, op die van de Belastingdienst na. Via belastingdienst.nl heeft 59 procent inmiddels digitaal zaken gedaan. Bijna de helft van de respondenten zegt Mijnoverheid.nl niet te kennen; slechts 9 procent kent deze site goed.  

Privacy belangrijk









Wat die iOverheid betreft maken burgers zich vooral zorgen om hun privacy. Het delen van hun persoonlijke gegevens door de overheid met andere instanties roept vooral negatieve reacties op, vooral als het inkomensgegevens betreft. (bron: Binnenlands Bestuur)


Tja en dat de overheidssites, inclusief DigID recent zijn aangevallen door hackers, helpt natuurlijk niet bij het vertrouwen in het gebruik van deze sites...






donderdag 25 april 2013

Branding Beatrix en Willem Alexander

Alles staat nu in het teken van de troonafstand van Beatrix en de kroning van Willem Alexander. Een kleine selectie van leuke en opmerkelijke zaken.

Branding Beatrix
Van 25 april tot en met 30 juni 2013 in het Museum voor Communicatie (muscom.nl).

Beatrix is jaren het boegbeeld van ons koninkrijk geweest. Vanaf het begin van haar regeerperiode heeft ze duidelijk voor ogen hoe ze als koningin wil worden neergezet. Als in 1981 een postzegel met de nieuwe vorstin moet worden geïntroduceerd, maakt ze een opvallende keuze die de traditie verbreekt. Het ontwerp van Peter Struycken, een portret in stippen, zet haar modern, tijdloos en afstandelijk neer. Het vormt de eerste verbeelding van het merk Beatrix.
Door consequent en gedisciplineerd aan dit beeld vast te houden, is ‘Beatrix’ uitgegroeid tot een sterk beeldmerk. Direct herkenbaar en uniek. Haar iconische kapsel is slechts één van de onderdelen die haar portret zo typeren. Maar hoe groot was haar eigen invloed op de ontwikkeling hiervan? Verliep alles bij toeval, met een beetje regie of volgens een uitgekiende strategie? Branding Beatrix toont verschillende markante voorbeelden die invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de beeldvorming rond Beatrix.

Koningsdag
Veranderen gaat meestal niet zonder slag of stoot, maar her en der zie je dat men al snel aan het idee went dat we vanaf volgende week een koning hebben. Is 30 april weliswaar een combinatie van de laatste Koninginnedag en tevens Kroningsdag, sommige winkels noemen het al gewoon Koningsdag. En sommigen weten het gewoon niet meer...

Online de vlag uithangen
De RVD ziet ook graag oranje via de sociale media en stimuleert Nederlanders om een speciale "twibbon" toe te voegen aan zijn of haar Facebook en/of twitter profiel. 
Het icoontje van de RVD is oranje met daaroverheen de Nederlandse driekleur. De twibbon is gratis te downloaden op: http://twibbon.com/support/vlaggen-voor-de-koning, maar gewoon de vlag uithangen mag natuurlijk ook...