Het aantal zelfstandige Nederlandse ondernemers is snel gegroeid. Maar zowel hun ambities als innovatief vermogen laat te wensen over.
Nederlandse ondernemers zijn vergeleken met hun collega’s in het buitenland weinig ambitieus en innovatief. Ook worden studenten hier niet genoeg gestimuleerd om te gaan ondernemen. Toch staat ons land relatief hoog op een internationale ondernemersranglijst die donderdag wordt gepresenteerd. Van de 71 landen in de index neemt Nederland de tiende positie in. Denemarken komt als beste uit de bus, op de voet gevolgd door Canada en de Verenigde Staten. Hekkensluiter is Luxemburg. De internationaal vergelijkende studie is samengesteld door onderzoekers
Zoltan Acs en László Szerb van de London School of Economics.
Nederland scoort vooral hoog op het punt ondernemersklimaat. Maar ondanks de initiatieven van de overheid om ondernemen te stimuleren, innoveren ondernemers in ons land mondjesmaat, aldus de wetenschappers. En dat zet een rem op de groei van ondernemingen.
Het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland buiten de landbouw is de afgelopen 25 jaar meer dan verdubbeld tot bijna 1,1 miljoen. Dat betekent dat 11,9 procent van de beroepsbevolking ondernemer is. Maar veel starters in Nederland hebben een lage groeiambitie. Nederland is wat dat betreft weer koploper in Noord- en West-Europa. Dit blijkt ook uit de Trendstudie MKB en Ondernemerschap van onderzoeksbureau EIM.
De stijging van het aantal ondernemers is vooral het gevolg van een gewijzigd klimaat waarin steeds meer aandacht voor ondernemen is. Daardoor komen er meer ondernemende rolmodellen en ontstaat een zelfversterkend mechanisme. Het aantal ondernemers in Nederland zal de komende jaren dan ook blijven stijgen. Wel zal het tempo waarin dat gebeurt, zo voorspelt het EIM, iets lager liggen. Vooral onder vrouwen en allochtonen zal het ondernemerschap doorgroeien.
Op de binnenlandse markt werkt de economische crisis nog lang door en zijn de afzetperspectieven voor het midden- en kleinbedrijf voorlopig minder gunstig. Bij ongewijzigd beleid zit er de komende vijf jaar voor het midden- en kleinbedrijf niet meer in dan een jaarlijkse productiegroei van 1,75 procent, aldus het rapport.
Ook kan een beperkte beschikbaarheid van krediet de investeringen in het MKB bemoeilijken en het scheppen van banen afremmen. Maar er liggen wel degelijk kansen, onder andere door internet, dat ook kleine bedrijven de mogelijkheid biedt verre markten te bedienen. Ook door de opdeling van internationale productieketens ontstaan er voor kleine bedrijven nieuwe mogelijkheden.
Om die kansen te pakken, zijn vooral ambitieuze en innovatieve ondernemers nodig. Wat dat betreft neemt Nederland een bescheiden internationale positie in, signaleert het EIM. Starters hebben in Nederland doorgaans lage groeiambities. “Er is nog een wereld te winnen,” stelt minister Maxime Verhagen van Economische Zaken in een reactie op het onderzoek. De minister wil meer aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs. Ook wil hij ervoor zorgen dat academische kennis beter benut wordt door nieuwe en bestaande bedrijven. “Nederland doet het steeds beter op het aantal universitaire spin-offs, maar ook hier geldt dat ze vaak te lang te klein blijven.”
(Copyright: Herman Stil, Het Parool)