Tundun Communicatie & PR vertelt over recente communicatie ontwikkelingen, geeft handige tips en is benieuwd naar jouw mening.
maandag 31 augustus 2009
Egbert van Bol.com echte guerilla of niet?
Inmiddels is er een slimme speurneus opgestaan die het voor ons heeft uitgezocht: http://www.molblog.nl/bericht/eg-wel/ Bedankt Cor!
zaterdag 29 augustus 2009
Nee! Geen Pepernoten tot Sinterklaas!
donderdag 27 augustus 2009
Mensen zijn gelukkig toch niet vervangbaar
Lees en geniet (of huiver): http://www.molblog.nl/bericht/bol.coms-virtuele-assistent/
En misschien kunnen bedrijven die al gebruik maken van een geautomatiseerde call center beter ook even dit artikel lezen: http://www.salesonline.nl/nieuws/index.php?id=1725, want uit onderzoek is gebleken dat "consumenten steeds vaker proberen geautomatiseerde spraakherkenningssystemen in callcenters te omzeilen als ze contact willen met een organisatie - ze geven de voorkeur aan het internet. Een derde ziet zelfs totaal geen voordeel van het gebruik van een geautomatiseerde contactcenterdienst." Is dit geen eerste, praktische oplossing om de stijgende werkloosheid af te remmen??
maandag 24 augustus 2009
Per ongeluk uitgevonden
Uitvinders worden vaak op een voetstuk geplaatst om hun briljante ontdekkingen. Toch zijn veel producten het resultaat van bizar toeval. Een paar beroemde voorbeelden aldus Uncommonbusiness.
Saccharine
De bekende zoetstof werd in 1879 bij toeval ontdekt door onderzoeker Constantine Fahlberg van de John Hopkins Universiteit. Hij vergat zijn handen te wassen voor de lunch, nadat hij met chemicaliën bezig was geweest. Er zat nog wat op zijn handen, en zijn broodje smaakte daardoor opvallend zoet. Vijf jaar later nam hij een patent op de zoetstof, al brak het pas echt door in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, met de opkomst van light-dranken.
Post-its
Spencer Silver had in 1968 bij toeval een lijmsoort ontwikkeld die slecht plakte. Het bedrijf waar hij werkte, 3M, was sceptisch over het gebruik ervan. Maar toen collega Arthur Fry het goedje gebruikte om boekenleggers tijdelijk vast te plakken aan zijn zangboek in de kerk, ging er een belletje rinkelen. In 1980 werd het product wereldwijd gelanceerd, inmiddels gaan er miljoenen van over de toonbank.
Magnetrons
De magnetron is een ontdekking van Percy Spencer, toen hij in 1945 onderzoek deed naar een nieuwe vacuüm buis. Het fascineerde hem dat zijn snoep smolt in het apparaat, dus hij ging experimenteren met andere dingen. Toen hij maïs zag poppen in de magnetron, besefte hij dat hij een revolutionair product in handen had. De eerste magnetrons waren overigens niet populair, want ze waren enorm groot en kosten zo'n vijfduizend dollar. Pas in 1967 kwam er een kleinere variant voor 495 dollar.
Cornflakes
Dr. John Harvey Kellogg liep in 1894 stage bij het Battle Creek Sanitarium. Daar zocht hij gezonde voeding voor patiënten die het strikte dieet van de Zevendedagadventisten volgden. Hij had wat gekookte tarwe buiten laten liggen, dat hard werd terwijl hij weg was. Hij zag er meteen potentie in en probeerde er deegplakken van te maken. Verder dan vlokken kwam hij niet, maar dat was niet erg, want in geroosterde vorm waren die een grote hit bij zijn patiënten. John experimenteerde verder met maïs en in 1906 was Kellogg's een feit.
vrijdag 21 augustus 2009
Een nieuwe trend: PERSONAL BRANDING
Hoe profileer of presenteer jij je in je werk? Wat voor persoonlijk merk of imago zet je neer? Ben je je bewust van je kracht of juist je valkuil hierin? Heb je regelmatig het gevoel dat collega’s of managers je niet serieus nemen? In hoeverre beïnvloedt dat je zelfvertrouwen? Wat doe je als het gaat om je uitstraling of styling?
woensdag 19 augustus 2009
Mad Men al gezien?
Confronterend wat er allemaal is veranderd. Of ook niet! Men rookt wat af, verbijsterend. Dat zijn we helemaal ontwend. Natuurlijk is er een sterk hierarchische structuur op het kantoor, van de naieve secretaresse van de creative director, de ambitieuze account executive tot de zelfverzekerde personal assistant die zich op slinkse wijze op kantoor én tussen de lakens naar boven werkt. Genieten om te zien hoe klanten benaderd worden. Hoezo inleven in de klant, hoe zo voorbereid op een pitch. Niet te missen!! (psst woensdagavond rond de klok van 11 op Ned. 2 bij VARA, maar als je een DVD recorder of digitale tv hebt, mag dit tijdstip toch geen probleem zijn??)
maandag 17 augustus 2009
Tundun's Tips 7
- Ondernemers worstelen vaak welk tarief ze nou moeten vragen. Freep, een gratis bemiddelingssite voor freelancers en opdrachtgevers biedt op haar website een handige overzicht per functiecategorie: http://www.freep.nl/freep/tarieven.
- Werk je in de financiële sector en zie je soms door de bomen het bos niet meer met al die financiële begrippen? De redding is nabij dankzij de komst van de Financiële Begrippenlijst. De website wordt onderhouden door een - naar eigen zeggen- deskundige redactie die niet gelieerd is aan enige financiële dienstverlener.
De financiële wereld wordt er eindelijk een stukje transparanter door: http://www.dfbonline.nl/ - En voor wie er voor een leuk bedrag nog even uit wil: een fraai idee uit ons eigen land, Re-ticket.com is een soort Marktplaats voor vliegtickets. Wanneer je door omstandigheden je tickets niet kunt gebruiken en ook niet meer kunt inwisselen, kan deze site je te hulp schieten. Het verbindt kopers en verkopers van tickets voor vliegtuig, boot, trein en bus. (met dank aan lifehacking.nl)
vrijdag 14 augustus 2009
Bij de GVB Is tijd belangrijker dan de klant
donderdag 13 augustus 2009
Hygiene?? Hoezo varkensgriep of Q koorts
maandag 10 augustus 2009
Do's en don't op kantoor
1. Laat geen papier op de printer liggen
Op de één of andere manier lijken printers vooral gemaakt om het leven op kantoor onaangenaam te maken. Kan iemand ons vertellen waarom mensen dingen uitprinten om ze vervolgens niet op te halen? Behalve de berg papier zonder eigenaar die dagelijks naast de printer komt te liggen, is er nog een reden om zorgvuldig met uw printjes om te gaan: dat verslag van uw beoordelingsgesprek gaat niemand wat aan.
2. Cc uw baas niet op iedere e-mail
De cc-knop is de grootste plaag sinds het begin van het internettijdperk. Vooral omdat hij zo vaak verkeerd gebruikt wordt. Mensen lijken het liefst het hele kantoor te cc-en, onder het motto: waarschijnlijk vindt iedereen het heel interessant dat ik morgen met Bob ga zitten over HR-beleid. Maar dankzij dat mailtje hadden uw collega's gisteren precies 350 e-mails. Niet doen dus. Het kan overigens nog erger: de grootste misbruikers replyen ineens met cc aan het hele management, op een mail die u alleen aan hen gericht had.
3. Als iets op is VUL HET DAN AAN!
Naast 'alleen voor uzelf iets te drinken halen' staat deze überhoog in in de top-10 van grootste kantoorergernissen: niet aanvullen van zaken die u net op heeft gemaakt. Of het nu gaat om koffie, de printer of de kopieermachine, niets is irritanter dan kantooregoïsme. Vindt u namelijk zelf ook als u slachtoffer bent van dat soort praktijken. Tip: mocht u toch een keer geen zin hebben om aan uw medemens te denken, zorg er dan wel voor dat u uw sporen uitwist.
4. Vertel geen slechte verhalen aan de lunchtafel
Als u op kantoor een gezamenlijke lunch geniet, dan maakt u het dagelijks mee: collega's die het een goed idee vinden om een mop te vertellen, of een aflevering van Friends na te spelen. Doe het niet. Tenzij u uw sporen als paljas al heeft verdiend, lopen deze pogingen meestal uit op onaangename, zeer pijnlijke stiltes en als u pech heeft de doodsteek door één van uw collega's: 'Je had erbij moeten zijn'.
5. Wees discreet over uw collega's
Nu we het toch over wc's hebben. Gehoord op de werkvloer over een collega die de telefoon even niet aan kon nemen: "Die zit even op de wc, kan ik een boodschap aannemen?" Hoewel de woordkeuze een compliment waard is, net als het vermoedelijke antwoord ('Nee laat maar, het is nogal een grote boodschap') kunnen wij ons goed voorstellen dat deze hulpvaardige collega desondanks op staande voet ontslagen is en nooit meer een baan heeft gekregen. Als het op de bezigheden van uw collega's aankomt, zijn ze altijd 'in bespreking'.
6. Niet privé bellen achter uw bureau
Of u uw minnares vrouw nu schatje, apie of mevrouw De Vries noemt, privé bellen scoort altijd hoog op de kantoorergernis top-10. Zit u net lekker geconcentreerd aan een verslag te werken, begint die pannenkoek tegenover u over een boodschappenlijstje. Ook overdreven zakelijk en kortaf getelefoneer duidt meestal op een familiaire kwestie. Er is bovendien een praktisch nadeel aan privéprietpraat: de nederige toon naar uw eega, ondermijnt uw positie in de pikorde van het kantoorleven. Oplossing: zoek een lege kamer.
7. Maak geen opmerkingen over werktijden
Ze zijn vaak grappig bedoeld, maar bevatten altijd een kern van waarheid: opmerkingen over uw eigen werktijden, óf die van uw collega's. Zoals tijdens het maandagochtendoverleg nonchalant laten vallen dat u al om 7.30 uur achter uw bureau zat. Of een andere klassieke fout: uw vertrekkende collega om 17.45 uur en plein publique vragen of hij 'de rest van de middag vrijneemt.'
8. Eerst vragen voor u iets leent
U bent wat warrig. En dus vergeet u die rekenmachine terug te leggen, nadat u hem heeft gepakt van het bureau van uw collega. Net als de nietmachine van uw baas en een stressbal met onweerstaanbare kleurtjes. En voor u het weet noemen ze u 'kantoordief'.
9. Behoed uw collega's voor uw ringtone
Prima als u besluit een telefoontje niet aan te nemen, maar of het nu uw mobiele telefoon is of de vaste lijn; laat hem niet tien keer overgaan. Heel irritant. Het toppunt zijn collega's die naar een bespreking gaan en hun mobiel op hun bureau laten liggen. Ons advies: niet doen als u op het apparaatje gesteld bent.
10. Houd lunchen (en ontbijten) achter uw bureau simpel
Als u dan toch per se gaat lunchen achter uw bureau, hou het dan simpel. En met simpel bedoelen we boterham met kaas. Kom niet aan met McDonalds, of erger nog, de kliekjes van uw hete kippasta van gisteravond. Het stinkt en het is irritant. Vooral voor collega's die al geluncht hebben.
11. Haal nooit alleen koffie voor uzelf
Vraag uw collega's altijd of zij ook wat willen drinken. Geen idee wat het is, maar alle vijandigheid die op kantoren heerst (en dat is nogal wat, zeker in een recessie) komt samen bij mensen die alleen voor zichzelf zorgen. Culinair egoïsme is doodzonde nummer 1 op de werkvloer. Tip: laat u de eerste twee rondjes trakteren en pak zelf de derde (10.30 uur): tegen die tijd haken uw vrouwelijke collega's namelijk af.
12. Onthoud de namen van uw collega's
Ja, het zijn er veel en 'ja' het interesseert u geen reet weinig hoe ze heten. Maar toch moet u die namen onthouden. Met vragen of hoe-heet-je-ook-al-weer en ik-ben-je-naam-even-kwijt ook bij de vergadering komen zitten, maakt u geen vrienden.
13. Word niet dronken op kantoorborrels
Jaja, dit wist u al, zien we u denken. Maar waarom deed u dat afgelopen vrijdag dan gewoon weer? Met drie bitterballen achter uw kiezen doordrinken, totdat ook uw laatste collega wilde afhaken. Het probleem van teveel drinken op de zaak is dat u dingen gaat roepen waar u maandag spijt van heeft. Zoals het antwoord op de vraag wie van uw vrouwelijke collega's het lekkerst is. Terwijl ze erbij staat.
(bron: 925.nl)
donderdag 6 augustus 2009
Hoe overleef ik mijn inbox?
Bent u ook minstens een halve dag kwijt aan het lezen en beantwoorden van mails? Met deze tips krijgt u de controle over uw inbox weer terug.
In zijn boek ‘Hoe overleef ik mijn inbox?', dat deze maand is verschenen, geeft Jim Stolze allereerst een verslag van zijn internetloze maand. Daarna volgen 31 praktische tips voor een 'gelukkiger online leven'. MT zocht er alvast een aantal voor u uit.
Beperk het inkomende verkeer:
Zet alle of bepaalde notificaties van sociale netwerken uit. Voor u het weet krijgt u drie keer per dag berichten van iemands verjaardag (Hyves), een wall tot wall bericht (Facebook) en de laatste netwerk updates (LinkedIn).
Schrijf zelf betere e-mails. Stuurt u eenregelige, onduidelijke e-mails? Dan weet u zeker dat u weer berichten terugkrijgt. Wees duidelijk wat u doet, als het een vraag betreft. Vergelijk de antwoorden: ‘Ja, dat zal ik doen' en ‘Ik heb het gedaan'.
Bekijk elke mail die binnenkomt maar één keer. Gooi ze niet direct in een van uw mapjes. Denk na en beslis: moet ik hier iets mee, zit hier een actie aan vast, moet ik het bewaren of kan ik het weggooien? Daarna komt het organiseren van die beslissing in lijsten en mappen.
Stel een e-mailprotocol in:
- Denk groter dan uw eigen inbox. Als ondernemer met personeel bent u in de gelegenheid om bepaalde richtlijnen op te stellen. Zoals deze:
Mailen ja:
- Distributie van een word-document
- For Your Information. Zet dan in de onderwerpregel ‘ter kennisgeving'
- Enabler. Documenten versturen ter voorbereiding op een meeting
- Time shifting: u heeft niet direct antwoord nodig, maar de ander moet het wel weten
- Delegeren (soms)
Mailen nee, maar: smsen, bellen of langsgaan:
- Boosheid, teleurstelling of een andere emotie uiten
- Een spoedje
- Een geheim
- Veel te vertellen
- Delegeren (soms)
Maak een kantoorpadvindersboek, waarin in de onderwerpregel een codeletter wordt toegevoegd. Dan is in één oogopslag duidelijk wat de ontvanger moet doen. A staat bijvoorbeeld voor Actie vereist, I voor ter Informatie, R voor Reactie gewenst op termijn en D om een Datum te prikken.
Geen cc aub. U heeft misschien al een filter ingesteld, waardoor de cc-berichten in een apart mapje terecht komen. Dat scheelt al een hoop, maar daarmee is het probleem niet verholpen. Stel eisen aan het gebruik van cc of verbied het.
Benieuwd naar het boek van Jim Stolze? U kunt het hier bestellen.