woensdag 19 oktober 2011

Overheid grootste opdrachtgever zzp’er

De opdrachtenportefeuille van de zzp’er, actief in de zakelijke dienstverlening, is in het afgelopen half jaar met 5,5% toegenomen. De echte groei lijkt er daarmee uit want in de 2e helft van 2010 was de groei nog 15%. Gemiddeld had de interim professional slechts voor 57% van de tijd een betaalde opdracht. Dat blijkt uit de Interimpuls Interim Kompas, op basis van een onderzoek onder ruim 630 hoogopgeleide zzp'ers.

De publieke sector is de grootste opdrachtgever voor de zelfstandige professional. 2e helft 2010 was dit nog het MKB. Alleen ICT-professionals vinden minder werk bij de overheid; de terugtredende overheid lijkt vooral zijn vorm te hebben gekregen in het uitstellen van grote IT-projecten.

Onderling zijn er grote verschillen; zo hebben oudere zzp’ers en zzp’ers actief in Communicatie & PR en Algemeen Management aanmerkelijk minder opdrachten dan gemiddeld. 30% van alle zzp’ers overwoog het afgelopen half jaar een vast dienstverband.

De tarieven zijn in het 1e helft van 2011 voor het eerst weer gestegen met 6%. Daarmee zijn de tarieven weer op het niveau van begin 2010. De verwachting is echter dat de tarieven komende periode weer licht zullen dalen.

Het onderzoek laat verder zien dat het grootbedrijf (>500 fte) de zzp’er de hoogste tarieven betaalt. De overheid betaalt 5% en het MKB 6% minder dan het grootbedrijf. Lees meer (bron: Interimpuls)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten