woensdag 17 oktober 2012

Tundun's Tips 25

En ook deze maand bieden we weer drie praktische tips:

1. Social Folders

Heel handig: Het programma SocialFolders voegt een offline map toe aan je Windows Verkenner. Deze map kan je koppelen aan sociale netwerken als Facebook en Twitter en cloudopslagdiensten als Dropbox, waarbij alles op één enkele plek op je pc terechtkomt, zodat je ze ook offline nog kunt benaderen. Lees meer

2. Startup Stay: voor reizende entrepreneurs

Beginnende en kleine entrepreneurs hebben niet meer het budget dat zij in het verleden hadden. Reizen kost veel, en het verblijf in een hotel is vaak buiten budget. Startup Stay is een online community waar entrepreneurs van over de hele wereld elkaar kunnen vinden en zo een slaapplek of een andere ontmoeting kunnen plannen.

De site werkt anders dan websites zoals couch surfer. Zo werkt de site alleen op uitnodiging. Op de site kan er op verschillende criteria gezocht worden zoals werkveld, niveau van interactie (alleen koffie of ook een slaapplek), of op vaardigheden. Zo ontmoeten entrepreneurs gelijken over de hele wereld en breiden zo hun netwerk uit. (bron: Goedemorgen!)

3.  Peerby: huren van je buren

Vroeger was het heel gebruikelijk om iets te lenen van je buren, een fietsenbandplakset, een boormachine of een tentje voor een korte vakantie. Nu helpt Peerby je daarbij. Je kunt je postcode intypen en je ziet wat je buren aanbieden, of je kan zelf zoeken natuurlijk. Er zijn altijd momenten dat je iets nodig hebt maar je hebt het niet, of je wilt het niet voor die ene keer aanschaffen. Peerby vraagt bij je buren of je het kan lenen. En andersom geldt dit natuurlijk ook.Kijk, zo wordt de wereld weer een stukje socialer.

maandag 15 oktober 2012

Mannen en vrouwen hebben een eigen spreekstijl en woordgebruik

Mannen en vrouwen praten verschillend: ze hebben een andere spreekstijl en gebruiken andere woorden. Dit ontdekte Karen Keune, die vandaag promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Keune concludeert dat vrouwen over het algemeen een betrokken spreekstijl hebben, met relatief veel werkwoorden en veelvoorkomende woorden. Mannen praten daarentegen informatiever en gebruiken meer zelfstandige naamwoorden en unieke woorden.

Keune vergeleek in totaal vierentwintig groepen sprekers met elkaar. Naast het effect van geslacht vond zij effecten voor leeftijd en opleidingsniveau. Hoogopgeleide, oudere mannen spreken bijvoorbeeld het meest informatief. In toekomstig taalonderzoek kan dus niet meer worden uitgegaan van één standaardspreker zoals nu de gewoonte is. Keune toont aan dat deze standaard niet bestaat en dat de individuele sociale achtergrond een duidelijke rol speelt in de eigenschappen van spraak.

Het proefschrift van Keune is hier te downloaden. 

vrijdag 5 oktober 2012

Kies je voor een hoge of lage stem?

Uit onderzoeken is gebleken dat mensen met een lage(re) stem, en dat geldt men name ook bij vrouwen betrouwbaarder overkomen en daardoor meer invloed kunnen uitoefenen. Blijkbaar hebben we dat gevoel ook zelf, aldus recent onderzoek. Dat maakt het artikel dat onlangs in Het Parool verscheen des te interessanter. Blijkbaar oefent nieuwslezer Roelof Hemmen al enige tijd met zijn - vrij zware - stem om deze juist te verhogen. Dit zou helpen zodat de stem niet te veel afleidt en de informatie daardoor beter overkomt.


Evacuatiesysteem via Google Maps

In Thailand overstromen rivieren regelmatig de steden. Inwoners kunnen elkaar voortaan dankzij Google Maps een droge schuilplaats aanbieden. Een Thaise ondernemer maakte een online tool die met de gegevens van Google de hoogte van Thaise woningen toont. Mensen die hoog wonen, kunnen anderen via sociale media uitnodigen om bij overstromingen onderdak bij hen te zoeken. Wie laag woont kan op zijn beurt anderen om hulp vragen. Het idee is onderdeel van ‘More Than A Map’, zo is te lezen bij CNN. Hieronder vallen verschillende maatschappelijke projecten die werken via Google Maps. Lees meer op CNN. (bron: Nieuws van de Vooruitgang)

donderdag 4 oktober 2012

Saskia Stuiveling: Haren gevolg van veranderd geheugen

Afgelopen dinsdag een interessante lezing bijgewoond in het Tassenmuseum in Amsterdam. Allereerst is het museum al een parel dat iedereen een keer bezocht moet hebben. Dit museum is uniek in de wereld en biedt met 4000 stukken een inkijk in de tassenhistorie van de 16e eeuw tot nu.
De president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling was te gast om inzicht te geven waarom veranderingen soms zo moeizaam verlopen. Dat generaties, rolmodellen en cultuur hierbij een rol spelen is voldoende bekend.

Interessant was de parallel die zij trok tussen de uitvinding van de boekdrukkunst en het internet. Voor de uitvinding van de boekdrukkunst had de elite een monopolie op kennis en gold mondelinge overlevering als belangrije bron van kennis. Het geheugen was getraind om te onthouden. Met de komst van de boekdrukkunst had iedereen toegang tot  kennis, maar bepaalde wat je met die opgedane kenns deed je kracht c.q. macht. Een gelijke ontwikkeling is te zien door de komst van internet. Informatie is van iedereen. Je hoeft niets meer te onthouden, want je zoekt de benodigde informatie even op het internet op.

Deze verandering heeft volgens Saskia Stuiveling gevolgen voor je geheugen. Je geheugen is niet meer nodig voor het onthouden van kennis en ontwikkelt zich tot een geheugen van emoties! We willen erbij horen, emoties voelen en voeden.  Dat is een mogelijke verklaring dat realityprogramma's en sociale media zo 'booming' zijn. Zij sluit niet uit dat de situatie in Haren sterk is beïnvloed door de nieuwe functie van het geheugen.

dinsdag 2 oktober 2012

Hapje kookboek?

Om mensen bewust te maken van het bestaan van een klasse fruit en groente die afgekeurd is, maar toch prima eetbaar Renee Boute een eetbaar kookboek AGF Klasse 3, genaamd naar de 'mindere'klasse aardarppelen, groente en fruit.

De maakster wil zo de consument duidelijk maken dat er een hoop groente en fruit onnodig op de composthoop belandt. Of te wel: de rol van deze etenswaren wordt zo 180 graden gedraaid: van compost naar duurzame kost/rauwkost/burgerkost/boerenkost.




maandag 1 oktober 2012

Wegwijs in groen Amsterdam

Soms weet je als inwoner of bezoeker van Amsterdam niet waar je duurzaam kunt eten, je flesje water kunt bijvullen of waar er een leuke natuurspeelplaats is. De Gezonde Stad maakt je wegwijs in groen Amsterdam.

Op de site staat een duidelijk overzicht van alle dingen die de stad groener, schoner en slimmer maken. Zo vind je in één klik alle luchtpunten waar je je fietsband kunt oppompen, afvalpunten voor oude kleding en plastic, laadpunten voor je elektrische auto, een overzicht van alle biologische kledingwinkels, de biologische supermarkten, restaurants en slagers. Daarnaast kun je op de site al je ideeën voor een gezonde lucht, een gezond klimaat en meer groen in de stad delen.