donderdag 26 augustus 2010

Wat voor weer wordt het vandaag??


Het valt me op dat de weermannen het weerbericht steeds breedsprakiger en beeldender overbrengen. Het gevolg is dat ik me regelmatig aan het einde van het weerbericht afvraag "wat voor weer wordt het nou morgen??". Vanochtend in het nieuws sprak een weervrouw over "slepend frontaal systeem" en "uurvakken". Is het nou echt zo moeilijk om in Jip en Janneke taal uit te leggen wat de weersverwachting is? Een prettige uitzondering is wat mij betreft nog altijd Helga van Leur, ooit verkozen tot beste weervrouw van de wereld.

woensdag 25 augustus 2010

Wie is nou eigenlijk de baas?


Vandaag in De Pers een interessant artikel over mensen die de smart phone de deur uit doen om rust in hun leven te krijgen. Volgens mij: als jij je leven zo laat leiden door een smart phone, dan zal het met een gewone mobiel toch niet veel anders zijn. Kortom, gooi je leven om, word weer de baas over je mobiel, ipad, twitter, facebook, etcetera. Gebruik het als hulpmiddel om te communiceren met anderen, dat is nou precies waar het voor bedoeld is en gebruik het dus niet als het niet uitkomt, je ze niet nodig hebt. Dát creërt de rust die we nodig hebben.

dinsdag 24 augustus 2010

Goed klantbeheer: Namen onthouden!

Voor veel ondernemers blijft het koppelen van namen aan gezichten een probleem. Desalniettemin levert het je veel positieve reacties op als je iemands naam bij een tweede en volgende ontmoeting nog weet. Hoogbegaafd hoef je daarvoor in niet te zijn. Volgens Mark Tigchelaar van MTcompany, expert in geheugentraining, is dit kunstje voor iedereen weggelegd. Met het in de praktijk brengen van onderstaande 6 tips kom je al een heel eind om nooit meer een naam te vergeten.

1. Concentreer je
Neem een paar seconden de tijd om de naam op je te laten inwerken. Dat klinkt als een open deur, maar negen van de tien keer gebeurt dit niet. Luister dus geconcentreerd en niet half, als iemand zich aan je voorstelt.

2. Herhaal de naam
Herhaal de naam na het voorstellen. Doe dat één of twee keer, heel subtiel. ‘Aangenaam John, leuk je te ontmoeten.' Heeft de persoon tegenover je een niet veel voorkomende naam? Het loont om hier even op door te gaan. ‘Goh, dat heb ik nog niet vaak gehoord. Waar komt die naam vandaan?' Dit trucje kun je blijven herhalen, door de naam ook tijdens het gesprek nog één of twee keer te laten vallen.

3. Visualiseer
Een derde van onze hersenen is gemaakt voor het opslaan van visuele informatie. Logisch dus dat beelden veel sterker worden onthouden dan woorden. Maak daar gebruik van. Word je voorgesteld aan John? Haal dan het beeld van John Lennon tevoorschijn. John McEnroe voor als je meer met tennis hebt en John Travolta wanneer deze acteur niet lang geleden nog een film het hem hebt gezien. Behalve personen werken voorwerpen ook. Zo wordt Pieter bijvoorbeeld gieter en denk je bij Henk aan een grote tank of het hek bij je thuis.

4. Koppel aan een bekende
Koppel de naam die je zojuist hebt gehoord aan een vriend, familielid of kennis met exact dezelfde naam. Heb je een buurman die ook John heet? Maak dan meteen bij het voorstellen de associatie met hem.

5. Tijd rekken
Stel nou dat je achter elkaar tien mensen de handen moet schudden. In dat geval is het zaak om te selecteren, stelt Tigchelaar. "Tien mensen is misschien teveel gegrepen in zo'n korte tijd, richt je daarom eerst op vijf. De vijf belangrijkste bijvoorbeeld. En probeer tijd te rekken. ‘Sorry, wat was uw naam ook alweer?' Ook als je het prima had gehoord.

6. Visitekaartjes op volgorde
Stel: je gaat een klantenmeeting in en aan de andere kant van de tafel zitten vier tot zes nieuwe mensen tegenover je. Leg de ontvangen visitekaartjes dan precies in de juiste volgorde naast elkaar. Naam vergeten van de persoon helemaal links? Geen nood, even spieken en je bent weer up to date met de kennis. En als je dan toch een keer in een situatie belandt dat je de naam niet meer weet, kom er dan maar mee voor de dag. ‘Sorry, ik herinner me onze ontmoeting en je gezicht ben ik niet vergeten, maar help me even om de juiste naam er weer aan te koppelen...' [Bron: www.sprout.nl]

En...noteer ook op ieder visitekaartje waar en wanneer je iemand hebt ontmoet. Dat helpt iemand weer voor de geest te halen wanneer je dit terugleest...

zondag 15 augustus 2010

Studenten benutten social media niet bij zoektocht naar baan

Studenten en starters op de arbeidsmarkt maken geen gebruik van social media bij het zoeken naar een baan. Dit blijkt uit onderzoek van ASA Student, een studentenuitzendbureau gespecialiseerd in het uitzenden van HBO en WO studenten.

Ondanks de toename in het gebruik en de aandacht die social media krijgen, gaf 65 procent van de respondenten aan social media niet in te zetten bij hun zoektocht naar een baan. In totaal gaven 200 studenten en starters antwoord op de vragen over de inzet van hun online netwerk. Meer dan de helft van de studenten en starters denkt dat social media niet zullen helpen bij het vinden van een baan. 34 Procent ziet zijn activiteiten op social media namelijk niet als werkgerelateerd en 23 procent ziet het alleen als een middel om gevonden te worden, niet om zelf op zoek te gaan. Slechts 14 procent zet social media in om te netwerken met potentiële nieuwe werkgevers.
Studenten en starters zijn zich wel bewust van de manier waarop ze online te vinden zijn en de invloed die social media hebben op hun banenkansen. 62 Procent van de respondenten geeft aan rekening te houden met zijn online verschijning en past zijn profielen aan of schermt ze zelfs bewust af tijdens een periode van sollicitaties. Slechts 5 procent geeft aan dat het niet uitmaakt wat er online over hem of haar te vinden is.
Katinka Habermehl-Reuling, algemeen directeur van ASA Student: "Er wordt momenteel veel gesproken over social media, misschien zelfs wel meer dan het daadwerkelijk wordt gebruikt. Uit de resultaten van ons onderzoek blijkt in ieder geval dat onze doelgroep zich nog niet of nauwelijks bewust is van de extra kansen en netwerkmogelijkheden die social media kunnen bieden en het meer als een informeel privénetwerk ziet." (bron: asastudent.nl, logeion.nl).
Deze onderzoeksresultaten zijn wederom verrassend te noemen en sluiten aan op een eerdere blog.

vrijdag 13 augustus 2010

Tundun Tips 12

Het is weer hoog tijd voor een drietal handige tips.

1. Altijd een Van Dale woordenboek bij de hand?
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans,Italiaans, Portugees en Zweeds: met de Van Dale Woordenboekwidgets heb je de gratis Van Dale-onlinewoordenboeken altijd bij de hand! Je kunt widgets van Van Dale op het bureaublad van uw computer plaatsen.

Download hier de gewenste widget:

2. Zoek en vervang: meer dan woorden alleen

Behalve dat u woorden makkelijk kunt vervangen via de automatische zoek-en-vervang-functie in Word, is het ook mogelijk andersoortige zaken te zoeken en te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan opmaakkenmerken. Daarnaast zijn er ook nog wat handige zoektrucjes beschikbaar. Kijk hier voor alle tips en trucs.


3. Gewiste foto's terughalen

Handige tip in deze vakantieperiode.
Essentieel is dat je verder niets op de kaart hebt opgeslagen. Heb je de fotokaart niet meer gebruikt na het wissen, dan kun je het programma Recuva gebruiken.
(Let bij het installeren op dat u niet per ongeluk de Yahoo! Toolbar installeert.) Sluit de kaart aan en start Recuva. Kies bij Bestandstype de optie Afbeeldingen en klik op Volgende. Bij Bestandslocatie kiest u Op mijn mediakaart of In een specifieke locatie. Klik op Volgende. Schakel de optie Uitvoerig Scannen inschakelen in en druk op Start. Selecteer na de scan de bestanden die u wilt terughalen en klik op Haal terug. De kleuren rood, oranje en groen geven aan of een bestand is terug te halen. (bron: computertotaal.nl)

donderdag 12 augustus 2010

Werksfeer verbetert tijdens vakantie baas


Nog zo'n vakantieonderzoek, dit keer uitgevoerd door een vacaturesite.

Bijna een derde – 31 procent – van de Nederlandse werknemers vindt de sfeer op het werk stukken beter wanneer de baas met vakantie is. Dit blijkt uit onderzoek van nationalevacaturebank.nl. Ook blijkt dat de helft niet tevreden is over het werk dat collega’s tijdens de vakantie overnemen.

Terwijl 10 procent van de werknemers de vakantie van zijn baas vooral ziet als een periode om weinig werk te verzetten, grijpt een zelfde aantal werknemers deze periode juist aan om zich te profileren door de taken van de baas gedeeltelijk over te nemen.

Vakantiegangers zijn overigens niet te spreken over de kwaliteit van het overgenomen werk van hun collega’s. 21 procent zegt zelfs eigenlijk niet op vakantie te kunnen, omdat de kwaliteit van het overgenomen werk te slecht is. Dit is overigens wel een daling ten opzichte van drie jaar geleden. Toen bleek uit een zelfde onderzoek dat 28 procent van de werknemers het gevoel heeft niet met vakantie te kunnen. Mogelijk wordt deze daling veroorzaakt doordat vakantiegangers nú beter via de mobiele telefoon en e-mail contact met hun collega’s kunnen onderhouden.

Eén op de vier werknemers ergert zich in de vakantieperiode aan collega’s. De topdrie van ergernissen:
1. Verlaagd werktempo collega’s (17 procent)
2. Extra drukte op het werk (15 procent)
3. Vakantieverhalen of foto’s van collega’s (9 procent)

Nou als ik me zo ergerde, dan ging ik snel op zoek naar een andere baan...

woensdag 11 augustus 2010

Nederlanders minder productief na vakantie


Minder dan een derde van de Nederlandse werknemers zegt productiever te zijn na terugkeer van een vakantie. Het verschil met andere landen is opvallend, daar zijn werknemers beduidend positiever. Dit blijkt uit een onderzoek van HP onder ruim 1670 professionals in 12 landen.

Meer mensen zijn efficiënter na één week vakantie (66 procent) dan na twee weken (63 procent). Uit het onderzoek blijkt ook dat minder dan een derde (29 procent) van de Nederlanders productiever terugkomt van vakantie.

Het verschil met andere landen is opvallend: 40 procent van onze Duitse buren zegt productiever terug te komen. Vooral Turken komen als herboren terug: 63 procent van de Turken geeft aan na vakantie gemotiveerder aan de slag te gaan.

Wat zeker zal meespelen is dat steeds meer mensen hun mobiel en/of smart phone en zelfs hun laptop mee op vakantie nemen. Tja en als je dan af en toe je werkmails leest, dan kom je natuurlijk nooit los van je werk...

Zo productief mogelijk terugkomen van vakantie? Plan een strandvakantie én neem je werk niet mee op vakantie! Uit het onderzoek blijkt dat de kans dat medewerkers productiever zijn na een strandvakantie drie keer zo groot is dan bij een stedentrip of educatieve vakantie. (bron: HP, Sales Online)

dinsdag 10 augustus 2010

Iets te laat vertrokken? Glij naar je trein!

Op het Berlijnse Alexanderplatz kun je nu wel op een heel speciale en snelle manier het metroperron bereiken. Namelijk via een glijbaan.

Het initiatief komt van de Duitse autofabrikant Volkswagen die een tijdje geleden in Zweden ook al een stunt met een pianotrap uithaalde.

maandag 9 augustus 2010

Dam-tot-dam kan niet meer zonder ICT

Leuke artikel op Frankwatching.com over de belangrijke rol van ICT om het een succesvol evenement te maken en de toenemende rol van de sociale media:

Alle deelnemers (en oud deelnemers) van de Dam tot Damloop vormen een sociaal netwerk. Le Champion zet op dit moment al sociale netwerken zoals Hyves (2400 volgers), LinkedIn (70 volgers) en Twitter (240 volgers) in. “Maar we zouden er meer mee kunnen doen. We werken aan een social media strategie om de Dam tot Dam loop, maar ook de andere lopen die we organiseren beter te ondersteunen. Met een goede strategie kan veel meer uit social media worden gehaald: er kan een echte community van worden gemaakt. Een community die ook een commerciële waarde heeft.”

maandag 2 augustus 2010

Makkelijker van Facebook af

Facebook wordt steeds populairder, maar volgens Het Parool willen ook steeds meer mensen er vanaf. Het aantal mensen dat namelijk via Google zoekt hoe het Facebook account verwijderd kan worden groeit gestaag. Facebook is daarom nu een delete knop aan het ontwikkelen die het binnekort makkelijker moet maken om je account te (laten) verwijderen. Goede ontwikkeling, want zijn we eindelijk van die lange opzegtermijnen van verzekeringen en telefoons af, zit we weer aan zo'n sociaal (ahum) media vast...