De krimp van het aantal ondernemingen in Nederland valt mee, maar dat blijkt vooral te danken aan de aanwas van nieuwe zzp'ers. "Het zijn mensen die bezig zijn met overleven."
Het totaal aantal ondernemingen dat bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven is vorig jaar gekrompen met 20.507. Een beperkte krimp, dankzij de ruim 30.000 nieuwe inschrijvingen in datzelfde jaar. Maar met die nieuwe inschrijvingen is iets mis.
"Het zijn mensen die bezig zijn met overleven. Er zitten maar een paar echte bedrijven bij", stelt Ivo de Jong, marktanalist van de Kamer van Koophandel in het Financieele Dagblad. De meeste startende ondernemers schrijven zich in zonder kapitaal of voorraad en zijn actief in de algemene dienstverlening.
Armoede
Volgens De Jong verbloemt de groei van het aantal eenmanszaken hoe de economie er écht voor staat. "De nieuwe ondernemers vormen geen banenmotor, ze dragen maar beperkt bij aan de economie. De traditionele ondernemer met een businessplan, kapitaal, voorraad en de wens om te groeien is een uitstervend ras."
Het lijkt er op dat de nieuwe aanwas zzp'ers niet zozeer uit zijn op vrijheid, maar gedwongen worden door de economische omstandigheden. Dat vermoed ook Alfred Kleinknecht, hoogleraar economie van innovatie aan de TU Delft. "Een groot deel van de aanwas moet recent ontslagen zijn", meent hij. "Vroeger vonden zij opvang in wao of vutregeling, nu worden ze gedwongen zzp'er en dat is geen goed teken."
Lees meer in het Financieele Dagblad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten