dinsdag 27 januari 2009

Obama's campagne: Schoolvoorbeeld voor communicatie

Er is al veel geschreven over de campagne die de nieuwe president van de Verenigde Staten, Barack Obama heeft gevoerd. Hier gaan we het natuurlijk niet hebben over zijn politieke plannen en beslissingen, maar vooral hoe hij communiceert.

Allereerst Barack Obama zelf. Wat opvalt is, dat het een jonge, energieke man is. In tijden hebben de VS niet zo'n jonge president gehad. Gedurende de campagne vertoonde hij geen vermoeidheidsverschijnselen en ook toen zijn oma ziek werd en later overleed, bleef hij die energie uitstralen. Die uitstraling is een belangrijke factor geweest in zijn overwinning, wie kent niet het debat van een zieke, maar een verbaal sterkere Nixon tegen een jonge, frisse en gebruinde Kennedy. (Link met ondertiteling) En wie won? Juist!

Verder is hij een zeer sterke retoricus. Hij speecht ogenschijnlijk uit zijn hoofd, alsof hij de tekst zelf geschreven heeft. De kenners hebben de moderne bijna onzichtbare autocue's gezien, en weten dat hij een brilliante, ook jonge speechschrijver heeft (Jon Favreau). Een speechschrijver kan alleen goede speeches leveren als hij zich inleeft in de manier van spreken en de woordkeuze van de persoon voor wie hij schrijft. Obama en Favreau schijnen als vrienden dagelijks uren door te brengen en dat loont. Verder straalt Obama zelfvertrouwen en authenticiteit uit. Hij spreekt de teksten op een zeer persoonlijke manier uit, alsof hij jou persoonlijk aanspreekt en er zelf ook heilig in gelooft.

En dan de campagne zelf. Hij is een moderne man die niet zonder zijn Blackberry kan. Hij gebruikt de moderne communicatiemiddelen zeer intensief. een groot voordeel is dat hij nu ook de (toekomstige) jonge kiezers bereikt! Ook nu hij gekozen is, gebruikt hij de nieuwe media als belangrijke communicatiemiddelen. Zijn eerste wekelijkse videoboodschap zette hij op YouTube en hij is van plan dit wekelijks te blijven doen.



Hij had alleen niet verwacht er in korte tijd al zoveel reacties op te krijgen, en helaas waren die ook niet allemaal serieus en positief. Hoewel hij gekozen is, zijn er nog steeds vele Amerikaanse burgers die hem veroordelen ondermeer vanwege zijn huiskleur. Obama daarentegen stelt zich bescheiden op, 'ik ben er voor jullie', behandelt iedereen als gelijke en motiveert hij burgers om actief mee te doen.

En nog iets leuks om mee af te sluiten: fotograaf David Bergman heeft 220 foto's in hoge resolutie gemaakt tijdens de inauguratie van Obama en die vervolgens naadloos aan elkaar geplakt. Het resultaat is verbluffend. Kijk maar eens hoever je kunt inzoomen, zie je nog bekenden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten