donderdag 3 juli 2014

Facebook 'communiceerde slecht'

Facebook heeft slecht gecommuniceerd en biedt daarvoor excuses aan. Dat zegt topvrouw Sheryl Sandberg van het bedrijf in een reactie tegen de WSJ. Het sociale netwerk kwam vorige week onder vuur te liggen, toen naar buiten kwam dat het stiekem onderzoek heeft gedaan onder 700.000 gebruikers naar de invloed van positieve en negatieve berichten. Deze gebruikers wisten daar niets van af. Sandberg: 'Dit was onderdeel van een voortdurend onderzoek researchbedrijven doen om verschillende producten te testen en dat is wat het was, het is slecht gecommuniceerd. Daarvoor bieden we excuses aan.' The New York Times merkt fijntjes op dat het niet de eerste keer is dat Facebook 'sorry' zegt. Het bedrijf heeft een lange historie van grenzen verleggen en vervolgens excuses aanbieden als blijkt dat het te ver gaat. Via @MTnieuws

 


woensdag 2 juli 2014

250 euro extra vakantiegeld bij offline vakantie

Medewerkers van adviesbureau &samhoud krijgen 250 euro extra vakantiegeld als ze tijdens de zomervakantie hun zakelijke telefoon en
 e-mail volledig uitschakelen. Loslaten en vertrouwen hebben in je collega’s en je klanten als je er zelf even niet bent, is een van de redenen voor deze maatregel. Bovendien is volledige aandacht voor thuis net zo belangrijk als volledige aandacht op het werk, aldus het adviesbureau. 'Kijk naar de spelers van het Nederlands elftal', zegt oprichter Salem Samhoud. 'Die doen ’s middags ook een dutje. Dat is niet uit luiheid maar om topfit te blijven. Onze mensen moeten ook topfit zijn. Anders hebben klanten er niets aan en heeft het gezin thuis er ook niets aan.’ Via @MTnieuws

Dit verdient zeker navolging en wellicht is een offline dag in de week sowieso gezond? lekker naar buiten waar de vogeltjes fluiten en/of samen met vrienden en familie bijpraten of goed gesprek voeren of misschien zelfs wel genieten van de stilte...

Koop nu via Twitter

Twitter wil meer geld verdienen? 
Op het sociale microblognetwerk verschenen dinsdagnacht ineens tweets met een 'koop nu'-knop. Een van de eerste producten die we via het sociale netwerk konden bestellen: een paar sneakers voor 170 miljoen dollar. Een foutje waarschijnlijk; het lijkt alsof Twitter de nieuwe functie aan het testen is, maar het kan ook dat de nieuwe functie per ongeluk werd vrijgegeven. The Wall Street Journal beweerde in april al dat er meerdere soorten advertenties op Twitter zouden verschijnen, inclusief 'shoppable' advertenties en advertenties voor mobiele apps met knoppen om meteen te downloaden, waarvan de laatste inmiddels op Twitter te vinden zijn.

Het ontbreken van een verdienmodel bij Twitter zorgde na de beursgang voor veel gerommel binnen het bedrijf. De afgelopen maanden namen al drie topmensen afscheid. De 46-jarige Noto, de nieuwe financiële man, heeft een achtergrond als internetanalist, maar ook als manager en cfo. Via @MTnieuws


woensdag 11 juni 2014

Onderzoek: politieke voorkeur bepaalt filmkeuze

De politieke voorkeur van het lokale publiek is een goede voorspeller van het succes van een film in een stad of dorp. Dat ontdekte universitair docent Jason Roos van Rotterdam School of Management, Erasmus University, na onderzoek in Amerika. Politieke voorkeur blijkt zelfs een veel betere indicator voor het voorspellen van het succes van een film in een plaatselijke bioscoop dan traditionele marketingvariabelen zoals leeftijd, opleidingsniveau en inkomen. Lees verder:  http://www.jasonmtroos.com (Bron: Kennislink.nl)



dinsdag 27 mei 2014

If I were 22: Levenslessen van internationale topondernemers op Linkedin

Vorig jaar meldden we al dat via Linkedin een aantal zeer succesvolle ondernemers tips gaven. Dit jaar delen internationale topondernemers wat ze hadden willen weten toen ze 22 waren onder de titel If I were 22.
Zakenman Richard Branson had zich vanaf het begin meer willen toeleggen op het goede doel. Als jonge ondernemer dacht hij, naar eigen zeggen, vooral aan winst. Of neem journalist Bethany McLean, die als eerst schreef over het Enron-schandaal. Zij zou haar jongere zelf adviseren zich overal in te interesseren in plaats van zelf interessant te willen zijn. (Bron: Het Nieuws van de Vooruitgang)
Lees hier meer

maandag 26 mei 2014

Facebook zet zich in tegen pesten

Facebook wordt nog wel eens misbruikt om iemand te pesten of voor schut te zetten, maar Facebook onderneemt nu stappen tegen online pesten. Het sociale netwerk heeft daarvoor een speciale site opgezet: https://www.facebook.com/safety/bullying/teens/. 

Jongeren die worden gepest krijgen tips en ze leren dat het niet aan hen ligt. Ouders en docenten leren online pestgedrag te herkennen en krijgen advies over hoe ze het gedrag kunnen aanpakken. Aan de pestkoppen is ook gedacht: Facebook vraagt hen automatisch om sorry te zeggen wanneer zij iets vervelends over iemand online zetten. Verschillende specialisten hebben meegeholpen met de ontwikkeling van Facebook’s pestcentrum. (Bron: Het Nieuws van de Vooruitgang). Lees hier meer: 

dinsdag 20 mei 2014

Inheemse Bolivianen willen contact via Facebook

Een groep inheemse Bolivianen is op Facebook duizenden Spaanse woorden naar hun moedertaal Aymara aan het vertalen. De Bolivianen hopen door Facebook meer in contact te komen met de rest van de wereld, maar velen zijn de Spaanse taal niet machtig. Ze hopen dat Facebook het Aymara door hun vertaalwerk als taaloptie zal instellen. Hierdoor zouden ruim een miljoen inheemse Bolivianen de social mediawebsite kunnen gebruiken. (Bron: Nieuws van de Vooruitgang, BBC.com)

donderdag 15 mei 2014

EU-hof: burger 'heeft recht vergeten te worden' door Google

We kennen allemaal de uitspraak "Google never forgets" als waarschuwing dat je heel bewust informatie op websites en via sociale media moet publiceren, want dit wordt je eeuwig nagedragen. Lastiger is het nog als je het zelf niet gepubliceerd hebt en dus geen eigenaar van deze informatie bent. Daar komt nu verandering in dankzij een uitspraak van het Europees Hof.

Trouw: 

Zoekmachine Google kan verplicht worden links naar websites met gevoelige persoonsgegevens uit de zoekresultaten te verwijderen. Ook een gewone burger heeft "het recht vergeten te worden", oordeelde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vandaag. Google reageert teleurgesteld.

  •  
    "Dit is een teleurstellende uitspraak voor zoekmachines en online uitgevers in het algemeen."
    Mark Jansen, Google Benelux

Het hof boog zich over een zaak in Spanje. Een Spanjaard spande een proces aan tegen Google omdat het hem niet zinde dat bij een zoekopdracht naar zijn naam er werd doorverwezen naar krantenpagina's over de gedwongen verkoop van zijn huis vijftien jaar geleden. Hij vond die informatie niet meer relevant en vond dat hij het recht had 'vergeten' te worden. Lees verder via Trouw: http://bit.ly/1hL56Xa

woensdag 16 april 2014

Nieuw uiterlijk voor Twitter: "Facebook look-a-like

#Twitter is gestart met de uitrol van een nieuw uiterlijk. In het nieuwe ontwerp moeten foto's beter tot hun recht komen. Michelle Obama's twitter account straalt het nieuwe uiterlijk al uit: twitter.com/FLOTUS


Verder verschijnen populaire tweets in grotere letters zodat ze er meer uitspringen en kun je favoriete tweets 'vastpinnen' op de pagina. Ook kun je in het nieuwe twitter filteren op gewone tweets, tweets met foto's, tweets met video's en tweets met reacties. Dit maakt het allemaal een stuk overzichtelijker.

In die zin maakt de CEO Dick #Costolo zijn belofte van 2013 al aardig waar. Bij de Twitter beursgang beloofde hij dat hij 'A better Twitter' zou maken.


donderdag 20 maart 2014

Nederlanders gebruiken steeds meer sociale media door elkaar

Het gebruik van sociale media in Nederland is relatief stabiel. Slechts weinig Twitteraars zijn echt populair in Nederland, en Tumblr is nog niet doorgebroken. Dat blijkt uit cijfers over het gebruik van sociale media in Nederland en wereldwijd, die Marketingfacts verzamelde. De site signaleert een versnippering van het socialemediagebruik: Nederlanders gebruiken steeds meer platforms door elkaar, voor specifieke doeleinden.



De hoofdpunten:


9 miljoen Nederlanders zitten op Facebook. De laatste maanden van 2013 zat het bezoek in de lift, ondanks geruchten dat het gebruikt van Facebook op zijn retour zou zijn.

Nederland heeft 5 miljoen Twitteraars. Slechts een gedeelte daarvan is echt actief op de site, een internationaal fenomeen. Slechts 1,3 miljoen plaatst maandelijks een tweet.

Een kwart van de Nederlandse Twitter-accounts is zakelijk. Slechts 3 procent van de Nederlandse twitteraars heeft meer dan duizend volgers. Het gemiddelde is 49 volgers; Nederlandse twitteraars volgen zelf gemiddeld 89 anderen

Twitter wordt vooral op de mobiele telefoon gebruikt, en mensen met een twitteraccount zijn vaak ook actief op andere sites, zoals Instagram, Pinterest en Foursquare. (Bron: Sprout)

 

woensdag 26 februari 2014

Cabaretière Bruers begint 'social salon' voor ouderen en dementen

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers wil een 'social salon' starten in een voormalige textielfabriek uit 1862, in het centrum van deze stad. De 'social salon' is een kapsalon waar ouderen en demente mensen hun haar kunnen laten verzorgen, maar waar ze vooral andere mensen kunnen ontmoeten.
Verder komt in het gebouw een glas- en mozaïekatelier en kunnen kunstenaars er hun werk tonen.

Bedenker social sofa
Bruers is de bedenker van de social sofa waar we op deze blog al eerder aandacht aan besteedden. Versierde betonnen banken die eerst in Tilburg en later ook op andere plekken in Nederland opdoken, vanuit de gedachte dat mensen vaker eens op een bankje moeten zitten om een beetje bij te praten. Inmiddels zijn er ook social sofas in het buitenland, onder meer in China en Italië.

Bruers, bekend van haar theatershows en - sinds kort - haar boeken, zal deze lokatie ook zelf als werkplek gaan gebruiken. (Bron: Omroep Brabant)

maandag 17 februari 2014

Gebaren bij 40 graden onder nul - promovenda brengt uitstervende Inuitgebarentaal in beeld

Inuit Gebarentaal wordt door minder dan veertig mensen gebruikt en is daardoor een bedreigde taal. Promovenda Joke Schuit trotseerde de barre weersomstandigheden van Noord-Canada en legde deze bijzondere gebarentaal vast voor het nageslacht en de wetenschap. Ze is hier onlangs op gepromoveerd (bit.ly/1brQtee)

Per toeval stuitte Schuit tijdens haar studie Taalwetenschap aan de UvA op de Inuit [1]Gebarentaal. 
“Wat hetzelfde is, is bijvoorbeeld het gebruik van de ruimte. Je zou misschien verwachten dat de Inuit kleinere gebaren maken in verband met de kou, maar dat is niet zo.” Verder zijn er vooral een aantal belangrijke verschillen aan te wijzen met bekende gebarentalen. Zoals het gebruik van ruimte om werkwoorden te vervoegen. Een dergelijk gebruik van werkwoordsvervoeging komt wel vaker voor, maar dan alleen in stedelijke gebarentalen. Dat zijn gebarentalen in sterk verstedelijkte gebieden, zoals de Nederlandse en Britse Gebarentaal.
De Inuit Gebarentaal deelt de meeste kenmerken met landelijke gebarentalen [4], die in kleinere dorpen gesproken wordt waar een groot percentage dove mensen woont. Maar landelijke gebarentalen kennen over het algemeen geen werkwoordsvervoeging [5]. Schuit heeft er wel een mogelijke verklaring voor. “In tijden dat de Inuit nog nomadisch[6] waren, waren richtingen heel erg belangrijk. Om te zeggen Ik ga naar de jachtvelden bewoog het werkwoord gaan richting de bestaande jachtvelden. Ik denk dat dat het vervoegen van de werkwoorden aanzwengelde en dat daarom later ook andere werkwoorden op die manier gebruikt werden. Niet meer in de werkelijke ruimte maar wel in de gebarenruimte.”

Circulaire tijdsbeleving

Ook andere verschillen hangen nauw samen met de Inuit-cultuur. De beleving van tijd is er bijvoorbeeld anders, vertelt Schuit. “De Westerse wereld ziet tijd als iets lineairs. In alle gedocumenteerde gebarentalen, bewegen gebaren die de toekomst uitdrukken ook naar voren en de die het verleden uitdrukken naar achteren. De Inuit beschouwen tijd als iets circulairs. Dag en nacht volgen elkaar op.”


“In het Inuktitut, de gesproken taal van de Inuit, zijn er ook wel uitdrukkingen die die metafoor weergeven. In de Inuit Gebarentaal zijn er twee gebaren voor lang geleden: de een beweegt naar voren en de andere naar achter. De keuze voor deze gebaren is willekeurig. Ik heb mensen hetzelfde verhaal zien vertellen en de ene keer was lang geleden naar voren en de andere keer naar achter. Overigens bewegen de gebaren voor een dag in de toekomst en een dag in het verleden wel naar rechts versus naar links, dus op een tijdslijn.”

Wit is overal

Ook ontbreken er een paar woorden in de Inuit Gebarentaal die in andere talen meestal wel voorkomen. Zoals aparte woorden voor vader en moeder. De Inuit Gebarentaal heeft één woord voor ouder. En dan is er nog het ontbreken van de kleur wit. Dat is heel opvallend, aldus Schuit: “Als een taal woorden voor kleuren heeft, zijn dat in ieder geval zwart en wit. Daarna komt rood. De Inuit Gebarentaal heeft alleen zwart en rood.”
“Ik denk dat dat komt doordat de taal heel erg contextafhankelijk is. Als je wilt zeggen dat iets wit is dan is er altijd wel iets wits aan te wijzen. Het grootste gedeelte van het jaar ligt er sneeuw. Alleen juni, juli en augustus is het grotendeels sneeuwvrij. Wit is dus altijd aanwezig en daarom is het niet echt noodzakelijk om er een gebaar voor te maken. Het Inuktitut heeft overigens wel een woord voor wit. Die taal is ook minder contextafhankelijk dan de gebarentaal.”
De Inuit Gebarentaal is waarschijnlijk ontstaan uit gebaren die gebruikt werden tijdens de jacht toen de Inuit nog een nomadisch volk waren. Onder deze bevolkingsgroep is een hoger percentage doven. In Zuid-Canada of in Nederland is 1 op de 1000 mensen doof, bij de Inuit in Noord-Canada is dat 6 op 1000.

Bedreigde taal

Het unieke karakter van de Inuit gebarentaal maakt het interessant voor vergelijking met andere gebarentalen. De vastlegging ervan gebeurde nog net op tijd, want Inuit Gebarentaal wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt alleen al uit de hoge leeftijd van Schuits informanten. “De jongste gebarentaalspreker die ik interviewde was veertig. De anderen waren in de zestig en zeventig. Een van mijn informanten is afgelopen jaar overleden. Toen was het opeens wel heel erg duidelijk dat ik bezig was met het documenteren van een taal die aan het uitsterven was. Want ook de horenden die gebarentaal spraken met die dove persoon zien dan geen noodzaak meer om die taal te gebruiken.”
Dove Inuit kinderen leren tegenwoordig de Amerikaanse Gebarentaal. Amerikaanse Gebarentaaltolken worden speciaal ingevlogen om deze kinderen en hun ouders te ondersteunen. Niet iedereen ziet daarom nog de noodzaak van de instandhouding van Inuit Gebarentaal. Maar met het verdwijnen van de Inuit gebarentaal, verdwijnen ook gebaren voor dieren en planten die de Inuit dagelijks tegenkomen. “Die woorden hebben kinderen nodig om hun eigen omgeving te kennen. Ik ben daarom blij betrokken te zijn bij een klein educatief project, waarbij dove Inuit kinderen in ieder geval die gebaren leren, die uniek zijn voor hun cultuur.” (Bron: kennislink.nl)

vrijdag 14 februari 2014

Sinterklaas en Sint Piter

Het leuke van het werken in een andere gemeente, is dat je altijd weer veel leert. Ik tenminste wel. Zo ook over andere gebruiken en gewoontes.

Zo leerde ik onlangs dat er één gemeente is in Nederland waar geen Sinterklaas gevierd wordt:
Grou is de enige plek in Nederland waar Sinterklaas niet komt. Het vroegere vissersdorp heeft zijn eigen goedheiligman, Sint Piter. Hij is genoemd naar de beschermheilige van de vissers, Petrus. Sint Piter komt 15 februari aan om 10:30 uur aan de Nieuwe Kade en wordt op 21 februari weer uitgezwaaid. Meer informatie op de website van Sint Piter. Ook Sint Piter heeft assistenten, geaamd Swarte Pyt. 
Wellicht een idee om na alle discussies over Sint en Piet over te stappen op Sinterklaas en Sint Piter?



donderdag 13 februari 2014

De impact van Facebook: jongetje krijgt ruim 1 miljoen felicitaties



Moeder Jennifer toont trots een aantal verjaardagskaarten

dinsdag 14 januari 2014

Burgernet en Whatsapp: dubbelop of nuttige aanvulling

Burgernet (www.burgernet.nl) wordt in steeds meer gemeenten ingezet. Door zich gratis aan te melden voor Burgernet neemt het aantal ogen en oren toe voor de politie en kunnen burger burgers gewaarschuwd worden over onraad en misdrijven in de buurt. wanneer ze tips hebben, kunnen ze deze telefonisch direct doorgeven. 


44 keer per dag
Burgernet is een succes, met ruim 16.210 verzonden berichten in 2012. Het landelijk dekkende waarschuwingsnetwerk, waarmee de politie berichten verstuurt naar deelnemers in bepaalde gebieden, wordt gemiddeld 44 keer per dag ingezet, meldde een woordvoerder van de Burgernet-organisatie. Deels gebeurt dat om een dader te kunnen opsporen die nog ergens rondloopt, maar vaak is er sprake van een vermissing of een preventieve waarschuwing, bijvoorbeeld voor inbraken in een bepaalde buurt.

Naast deze succesvolle tool zijn burgers in Ede een vergelijkbaar initiatief gestart met Whatsapp. Een afweging tussen de twee wordt daar vooralsnog niet gemaakt.

Verdachte situaties
In de Edese wijk Rietkampen is vooral succes met Whatsapp-groepen. Het aantal inbraken is er met 70% gedaald doordat sinds vorig jaar via dat netwerk verdachte situaties worden gesignaleerd. Ruim 600 mensen hebben zich inmiddels aangemeld. Het initiatief krijgt nu navolging in andere wijken, omdat er een waterbed-effect lijkt op te treden. 'Inbrekers verplaatsen hun activiteiten naar wijken waar geen buurtwacht of WhatsApp-groep actief is. Daarom werken we aan uitbreiding, zodat iedere wijk in Ede een eigen groep heeft. We willen beheerders onderling ook met elkaar in contact brengen, zodat belangrijke berichten ook doorgegeven worden aan andere wijken', citeert Omroep Gelderland uit de nieuwjaarstoespraak van burgemeester van der Knaap.

Geen vastgesteld beleid
Een woordvoerder van de gemeente Ede benadrukt vooral het preventieve karakter van de Whatsapp-aanpak. "Dit komt vanuit de buurt zelf en de politie ondersteunt het Whatsapp-initiatief van harte." Volgens hem is er op dit gebied geen vastgesteld beleid, maar staat de gemeente er positief tegenover. "En het heeft als meerwaarde dat de bewoners elkaar en de wijkagenten ook beter leren kennen. Het veiligheidsgevoel wordt versterkt." Volgens hem zijn er in Ede overigens veel deelnemers aan Burgernet, omdat Ede daarvoor een van de proefgemeenten was.


Maximaal vijftig
Tegenover Omroep Gelderland plaatsen twee betrokken wijkagenten wel een kanttekening bij het gebruik van Whatsapp. Een Whatsapp-groep kan niet meer dan vijftig leden hebben, dus er moeten inmiddels twaalf groepen worden beheerd, wat tijd en inzet vergt. (Bron: Binnenlands Bestuur)

Inmiddels is ook in Putten een Whatsapp groep gestart in de strijd tegen inbraken.

woensdag 8 januari 2014

Mede-Twitter bedenker lanceert een Vraag en antwoord app

Biz Stone, mede-oprichter van Twitter, heeft een vraag en antwoord app gelanceerd, genaamd Jelly. De app is gratis en werkt heel simpel door het gebruik van foto's.



Heb je een vraag die jou bezighoudt?
1. Maak een foto met je Android of iOS telefoon.
2. Je logt in op Jelly middels je Twitter en/of Facebook account. 
3. Verstuur je foto met jouw vraag via Jelly binnenjouw netwerk. Mogelijk hebben jouw vrienden het antwoord op je vraag niet, maar wel een vriend van jouw vriend. Kleine moeite groot plezier.
4. Vanzelfsprekend kun je ook jouw vrienden helpen door hun vragen te beantwoorden.




zaterdag 4 januari 2014

Vriendelijkheid wordt beloond

Het Franse café Petite Syrah in Nice heeft hun prijslijst op ludieke wijze aangepast om onbeleefde klanten te weren. 
In het café betaalt een nette bezoeker voor een kop zwarte koffie 1,40 euro, waar een onbeschofte bezoeker 7 euro moet neertellen. Dat is op de nieuwe menukaart te lezen.
Manager Fabrice Pepino laat aan The Local weten dat het eigenlijk is begonnen als een grap.
 ”We kwamen op het idee door gestresste klanten die tijdens hun lunch snel wat kwamen halen. Omdat ze het druk hebben, zijn ze soms minder beleefd. Er mag dan wel worden gezegd dat mensen in de Franse horeca niet vriendelijk zijn, maar de klanten kunnen er ook wat van. De nieuwe prijzen zijn onze versie van het Britse ‘keep calm and carry on’.”
Het bord met de koffieprijzen laat weinig te raden over: ‘Un café: 7 euro. Un café, s’il vous plait: 4,25 euro en Bonjour, un café, s’il vous plait: 1,40 euro.’ Pepino’s aanpak lijkt te werken. “De mensen zijn makkelijker nu. En ze lachen nog vaker ook.” (Bron: gekopklanten.nl)