vrijdag 28 september 2012

‘Papieren tweets’ slaan aan



De Amerikaan Alton Brown is een internetfenomeen geworden door zijn twitterberichten op post-its. Sommige fans bieden inmiddels zelfs honderden euro’s voor één van zijn papiertjes. Brown schrijft al zijn berichten op een post-it, en plaatst daar vervolgens een foto van op Twitter. Brown is een bekende televisiekok en zijn agent droeg hem op om te gaan twitteren. De kok had daar helemaal geen zin in, vertelt hij aan Wired, en om het voor zichzelf leuk te maken begon hij met de post-its. Zijn methode sloeg aan, inmiddels volgen meer dan 400.000 mensen Browns papieren tweets. Sommige volgers hebben inmiddels dus zelfs veel geld over voor een origineel exemplaar. Lees hier meer. (bron: Nieuws van de Vooruitgang)

dinsdag 25 september 2012

Noord-Zuidlijn doorgetrokken naar Rotterdam?

In het RTL nieuws van vanavond bericht over het laatste stuk Noord-Zuidlijn dat tussen Noord en Centrum wordt aangebracht:















Daarna in het NOS journaal het volgende beeld:
















Is de Noord-Zuidlijn inmiddels soms doorgetrokken naar Rotterdam?

Twitteractie tegen cyberpesten

Een Amerikaanse middelbare scholier heeft een rage veroorzaakt met zijn twitteractie tegen cyberpesten. Dat melden lokale media. De populaire jongen had er genoeg van dat zijn medescholieren werden gepest op sociale media als Twitter. De knul uit het plaatsje Osseo in de staat Minnesota besloot daarop een account aan te maken waar gepeste jongeren complimentjes krijgen. Zijn @OsseoNiceThings heeft inmiddels bijna 2000 volgers. Het idee krijgt nu navolging in heel Amerika, er worden steeds meer positieve twitteraccounts opgezet. De hashtag NiceThings, waarmee mensen zich aansluiten bij de actie tegen cyberpesten, was zelfs trending topic op Twitter. Lees verder. (bron: Nieuws van de Vooruitgang)

maandag 24 september 2012

Facebook verwijdert echt foto’s

Een foto op Facebook waar u achteraf toch niet zo blij mee bent. Het overkomt bijna alle gebruikers weleens. Gelukkig is er de delete-optie, waardoor die foto snel weer van het wereldwijde web verdwijnt. Sinds kort, want voorheen bleef een verwijderde foto nog jarenlang op de servers van Facebook staan. Pas sinds dit jaar verwijdert Facebook een foto binnen een maand nadat de gebruiker op ‘delete’ heeft geklikt, van de server. 

Dat meldt de website Ars Technica, die jarenlang campagne voerde tegen Facebooks fotobeleid. Mocht u die ongelukkige vakantiefoto’s vandaag verwijderen, dan weet u nu zeker dat ze binnen een maand niet meer op de Facebookservers te vinden zijn. (bron: Nieuws van de Vooruitgang)

donderdag 20 september 2012

FirstVoices App moet inheemse talen redden

Met een nieuwe applicatie, FirstVoices Chat voor iPhone, kunnen inheemse bewoners van Canada sinds kort communiceren in hun traditionele taal. De app slaat aan bij jongeren.

In Canada alleen al zijn er minstens vijftig inheemse talen die onder te verdelen zijn in elf taalfamilies. Elke taal reflecteert een specifieke geschiedenis, cultuur en identiteit, en is verbonden met een bepaalde streek en traditionele kennis. Voor inheemse volken zijn ze de kern van hun identiteit.
Om die kennis in leven te houden, werd FirstVoices Chat ontwikkeld. Het is de eerste toepassing met een speciaal keyboard voor elke inheemse taal in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook de Navajo, de grootste inheemse stam in de VS, kunnen de software gebruiken.

Veel downloads
Volgens Peter Brand, manager van FirstVoices, ontstond het idee vanuit lokale gemeenschappen op Vancouver Island. Van zodra sms’en populair werd, waren inheemse bewoners vragende partij voor een systeem om dat in hun eigen taal te kunnen doen. De app krijgt dan ook heel wat respons.
Brand denkt dat het succes te maken heeft met de heropleving van de interesse in de inheemse taal, met name bij de jeugd. Desondanks blijven veel talen kampen met een krimpend aantal sprekers. In de voorbije eeuw zijn minstens tien talen uitgestorven. Van de Canadese inheemse bevolking bleek in 2006 amper 22 procent de traditionele taal machtig. Dat is onder meer het gevolg van een verhoogde migratie tussen de reservaten en steden, huwelijken tussen leden van verschillende stammen en de alomtegenwoordigheid van Engels en Frans in het dagelijkse leven.
In het land is een tegenbeweging aan de gang. Een toegewijde minderheid probeert de talen in leven te houden. Het gaat deze mensen niet enkel om de woorden, maar om de ideeën en kennis die aan de woorden verbonden zijn.

Jongeren
Het is van cruciaal belang dat jongeren de taal machtig blijven, en precies daar kan de app het verschil maken, omdat jongeren die op dagelijkse basis kunnen gebruiken. Als ze de taal kennen, heeft de traditionele kennis meer kans om overgeleverd te worden op de komende generaties.
De app kan ook een belangrijk instrument blijken om inheemsen te bereiken die niet op een reservaat leven, maar zo wel in contact kunnen blijven met taalgenoten. Dat is belangrijk, want wie buiten een reservaat leeft, heeft vijf maal minder kans om de traditionele taal te leren spreken.
Christine Fredericks is een van hen. Ze woont al jaren in de stad en beschouwt zichzelf als “urban aboriginal”. Nu leert ze haar traditionele taal als tweede taal in avondonderwijs. “Als inheemse volken over de hele wereld moeten we onze culturen in leven houden”, zegt Fredericks. “Als we daar in slagen, zal de wereld er uiteindelijk beter aan toe zijn.” (bron: Happy News)

woensdag 19 september 2012

Lokaal activisme via internet

Internet wordt steeds vaker ingezet om lokale burgerinitiatieven succesvol te maken. We kennen allemaal de voorbeelden van grote Twitter- en Facebookrevoluties, maar ook op een kleine, lokale schaal worden steeds vaker digitale platforms ingezet om een gezamenlijk doel te bereiken.  

The Next Web maakte een overzicht van leuke burgerinitiatieven op sociale media. In het lijstje staat bijvoorbeeld Brickstarter, een platform waarop inwoners kunnen meepraten over de inrichting van hun stad. Lokale ondernemers en het buurtbestuur kunnen daar van gedachte wisselen. Actief meedoen kan ook dankzij apps als Fix my Street, waarop bewoners kunnen aangeven of er een kapotte lantaarnpaal in de straat staat. Anderen laten weten waar in de stad een mooi openbaar kunstwerk te bewonderen is kan ook, met apps als ArtSpotter en Art Mapper. Hier kunt u doorklikken naar meer van dit soort lokale initiatieven. (bron: Nieuws van de Vooruitgang)

dinsdag 18 september 2012

Google Translate kan ook lezen

Een handige tip voor mensen die veel reizen: de app van Google Translate kan nu ook teksten lézen. Wanneer u de camera van uw smartphone bijvoorbeeld op een Italiaanse menukaart richt, geeft de app u de vertaling. Eerder kon Google Translate ook al tekst verstáán, zelf woorden intypen kan ook al een hele tijd.

Overigens moet de telefoon voor de nieuwe toepassing wel verbinding hebben met internet, dus wie de app bij een etentje wil gebruiken doet er goed aan om een restaurant uit te kiezen met een WiFi-signaal. Android-gebruikers kunnen de update van Google Translate nu al downloaden. Wanneer dit ook geldt voor de iPhone is nog niet bekend. Lees hier meer. (bron: Nieuws van de Vooruitgang)

maandag 17 september 2012

Hinkelen met je buren

Hinkelen is een van die spelletjes die iedereen gespeeld heeft als kind. Wedge Detroit en Imagine Detroit Together brengen een ode aan dit kinderspel door de stad te transformeren in een speeltuin met het project Hopscotch Detroit. Doel: de stad, haar buurten, verschillende generaties en culturen bij elkaar brengen.
Een hink-stap-sprong route van bijna 7km zal Downtown Detroit verbinden met Midtown Detroit.

Het debuut is op 19 september, op de eerste dag van het Detroit Design Festival. Elke dag zullen 30 vrijwilligers gewapend met (gifvrij) krijt, stencils en kwasten 1,5km doen. Aan het einde is iedereen uitgenodigd voor het spel, dat buurtbewoners dichter bij elkaar brengt. "We all live in the same city, and now we can actually feel that, not just know it."(Bron: Nieuws van de Vooruitgang)

vrijdag 14 september 2012

Gratis water tappen op straat

De dorpspomp keert terug in het Nederlandse straatbeeld. Op lange termijn, tot 2020, moeten in steden en op het platteland duizenden watertappunten worden gerealiseerd als moderne variant op de dorpspomp. Dat zei een woordvoerder van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) woensdag.

Foto: Richard Mouw
 
In steden als Den Bosch, Utrecht, Groningen en Alkmaar staan ze al: de moderne watertappunten waar iedereen gratis wat kan drinken of een flesje kan vullen. Dat is ook het idee achter de komst van deze tappunten. „We willen mensen in de gelegenheid stellen te kiezen tussen bijvoorbeeld frisdrank of water, tussen waterflesje kopen of gratis vullen. Nu is er geen keuze”, aldus de woordvoerder van Vewin. 

Vewin en de tien aangesloten waterbedrijven constateren al langere tijd een toenemende behoefte aan het drinken van water. „Dat is voor de bedrijven reden om ook hun kwaliteitsproduct te promoten. Nu zijn de openbare ruimten waar een watervoorziening is niet altijd de schoonste. In ieder geval nodigt het mensen vaak niet uit om er water te halen.” 

Nu zijn er enkele tientallen watertappunten in Nederland, maar in 2014 moeten dat er al enkele honderden zijn. „Daarna gaat het zich onherroepelijk als een 'watervlek' door het land verspreiden. In de jaren daarna komen er duizenden tappunten in steden en op het platteland bij fiets- en wandelroutes.”
Belangrijk aspect bij de initiatieven is dat het drinken van kraanwater niet alleen milieuvriendelijker is, maar dat het ook bijdraagt aan het verminden van overgewicht, vinden de waterbedrijven. Daarom doet Vewin ook mee in het project om kraanwater te promoten vanaf het najaar in de JOGG-gemeenten (Jongeren Op Gezond Gewicht). 

Waterbedrijf Dunea, dat onder meer actief is in Den Haag en Leiden, heeft veel ervaring met het realiseren van watertappunten in de duinen. Dunea gaat deze nu ook elders plaatsen. Ze moeten robuust zijn en bestand tegen bacteriën. Over de kosten worden meestal in gezamenlijkheid afspraken gemaakt tussen gemeenten en waterbedrijf.

donderdag 13 september 2012

Tundun's Tips 24

1. ifttt: Koppel je online accounts en automatiseer taken

Verdwaal jij ook in alle online tools? Maak kennis met IFTTT (If This Then That): dat biedt 2386 mogelijke combinaties om je online accounts zoals Twitter, Facebook, Dropbox, Linkedin, en RSS feeds binnen een paar klikken ‘aan elkaar te knopen’, zoals jij dat wilt. Lees hier een uitleg over hoe deze tool je digitale werk en leven kan vergemakkelijken.

2. Cardagram: Gemakkelijk echte, persoonlijke ansichtkaarten versturen 

Cardagram is een gratis app voor de iPhone en binnenkort ook voor Android. Met deze app kan je snel en gemakkelijk echte ansichtkaarten versturen vanaf je smartphone. De kaartjes hebben een foto op de voorkant en een persoonlijk bericht op de achterkant. Door een foto te uploaden van je Facebook- of Instagramaccount, of door een foto te nemen met je mobiel verstuur je dus een gepersonaliseerd kaartje, waar je ook bent ter wereld. De app is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans en Duits.”

3. FreeCycle.org: Geef en krijg gratis spullen 

Freecycle.org is een internationale online database waar mensen spullen gratis weggeven of gratis kunnen krijgen. Met meer dan 9 miljoen leden in ruim 5000 verschillende groepen is er voor iedereen wat te vinden.
Het motto is simpel: gratis spullen weggeven en krijgen om zo bruikbare spullen van de vuilnisbelt te houden. Je kunt gratis lid worden en je bij een groep aansluiten die bij jou past. In Nederland zijn inmiddels groepen gestart in Amsterdam, Arnhem, Delft en Valkenburg.

woensdag 12 september 2012

Hoe sms en chat de kantoortaal verandert

De taal op de werkvloer verandert door invloed van sms'en, chatten en e-mailen. Zinnen worden korter, teksten worden sneller verstuurd, maar de kans op onbegrip neemt toe. Taalspecialisten geven hun mening. Hun conclusie:

Do's & don'ts

  1. Vermijd Engelse termen
  2. Schrijf een complete zin, met persoonsvorm, gezegde en lidwoord.
  3. Gebruik aanhef, zoals ‘Beste...'
  4. Sluit correct af, in ieder geval met je naam. 
  5. Kijk je sms/mail/tweet nog even na voordat je die de wereld inslingert. Klopt alles?

dinsdag 11 september 2012

Werkplek voor jonge ondernemers


Een werkplek waar startende ondernemers kunnen netwerken en kennis door kunnen geven. In de provincie Gelderland staan al vier Centrums voor Jong Ondernemerschap en er zijn plannen voor nog twee vestigingen, zo schrijft het Financieel Dagblad.

De ontmoetingsplekken zijn bedoeld om jong ondernemerschap in de regio te stimuleren. Volgens de initiatiefnemers van de centrums vertrekken nu te veel jongeren naar de Randstad om een bedrijfje te starten, terwijl nieuwe bedrijven goed zijn voor de regio. De huur voor een werkplek in de ondernemerscentra zijn de eerste jaren erg goedkoop. In de loop der jaren loopt de huur op zodat de eenmansbedrijfjes worden gestimuleerd om te groeien.

Lees hier meer. (Nieuws van de vooruitgang)

maandag 10 september 2012

Starters geven Nederlandse economie hoop

Het aantal faillissementen in ons land stapelt dit jaar piek op piek. Maar ondertussen zijn er in het eerste halfjaar nog altijd meer Nederlanders een eenmanszaak begonnen dan er zijn opgeheven. Bedrijven van moedige starters, die hard nodig zijn om de economische groei ’van onderop’ weer een zwengel te geven.

Ondanks de weinig uitnodigende economische omstandigheden zijn er in de eerste zes maanden van dit jaar 61.000 eenmanszaken gestart. In dezelfde periode zijn er 52.000 opgeheven, zo blijkt uit gegevens die de Kamer van Koophandel Nederland op verzoek van De Telegraaf heeft opgesnord. In totaal zijn tot medio juli 75.533 mensen gestart als ondernemer in het eerste halfjaar, zo’n 3% minder dan vorig jaar.En voor de liefhebbers van feitjes: van die gestarte ondernemers was 61% man en 39% vrouw, een soortgelijke verdeling als vorig jaar. De gemiddelde leeftijd van starters is 38 jaar, één jaar jonger dan vorig jaar, aldus de KvK.

Vorige maand werd bekend dat het aantal faillissementen in ons land dit jaar een nieuwe piek heeft bereikt, bijna 30% meer dan in de eerste zeven maanden van 2011. Zelfs volgens het doorgaans genuanceerde CBS zijn dat er ’uitzonderlijk veel’. Maar dat het lang niet overal kommer en kwel is, bewijst bijvoorbeeld het verhaal van ondernemer Cris Groothuizen (32). Eergisteren nog tekende hij drie grote opdrachten op één dag. Groothuizens bedrijf, iCatch Media, levert interactieve advertenties op bijvoorbeeld vloeren en winkeletalages. (bron: De Financiële Telegraaf)

Medi-iPad voor Afrikanen

We blijven in de medische hoek met de voordelen die digitale communicatie de mens oplevert: Een ontwerper uit Kameroen heeft een manier gevonden om ook de armste mensen in Afrika te checken op hart- en vaatziekten., aldus de Britse krant The Guardian.

De 24-jarige Arthur Zang bedacht de zogenoemde Cardiopad, een medische variant van de iPad. Met die Cardiopad kunnen artsen patiënten onderzoeken in afgelegen gebieden, zonder een hele lading medische apparatuur mee te hoeven slepen. In veel Afrikaanse landen is er weinig zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten. Veel mensen wonen ver weg van ziekenhuizen en weten niet dat ze ziek zijn. Met de Cardiopad hopen artsen eventuele gezondheidsproblemen eerder vast te stellen en daardoor een groot aantal plotselinge sterfgevallen te voorkomen.

vrijdag 7 september 2012

Vele debatten helpen zwevende kiezer niet


Ook diagnose via webcam in Nederland

Na ons bericht over Rosie de robot in Canada blijkt dat artsen in het Radboudziekenhuis in Nijmegen sinds deze week ook een digitaal spreekuur houden. Dat meldt De Gelderlander. Sinds dinsdag consulteren dokters hun patiënten via de beveiligde verbinding van de website facetalk.nl. Voor een consult is niet meer nodig dan een smartphone, tablet of een computer met camera en internetverbinding. Artsen kunnen op deze manier bijvoorbeeld een röntgenfoto of MRI-scan laten zien aan patiënten, zonder dat deze naar het ziekenhuis hoeven te komen. Volgens het UMC St. Radboud is deze toepassing uniek in de wereld en helpt het om gezondheidszorg dichtbij huis te brengen.

Lees hier meer. (bron: Nieuws van de Vooruitgang)

woensdag 5 september 2012

Opvallende zaken

GetH2O: een mobiel spel over werkelijke problemen

Butterfly Works lanceerde een mobiel spel voor Afrikaanse jongeren dat raakt aan de dilemma's die er spelen: GetH2O. Deze serieuze game simuleert armoede, corruptie en waterschaarste in Afrika om jongeren de problemen voor te leggen waar Afrika mee te maken heeft. Het spel laat de lange termijn resultaten zien van keuzes die er door bestuurders worden gemaakt om spelers te prikkelen kritisch te zijn en consequenties van oplossingen te bekijken.


Buiten dat het spel jongeren aanzet tot strategisch nadenken over de gemeenschap en de beschikbare bronnen is het leuk om te spelen. Het co-design project tussen Nederland en Kenia slaat goed aan en lijkt zijn doelstellingen te bereiken, het spel wordt nu online en offline in twintig landen gespeeld. Het spel is ook in bordvorm verkrijgbaar. Mede doordat het spel vaak in groepen wordt gespeeld wakkert het de discussie over politieke zaken aan. (bron: Goedemorgen!)


Koekje erbij?: Lavazza's Cookie Cup










Na de koffie die je kunt eten, heeft Lavazza nu iets nieuws: The Cookie Cup... een kopje dat je kunt eten. In plaats van het traditionele koekje bij de koffie, heeft nu dus het kopje zelf die rol overgenomen.
In samenwerking met ontwerper Enrique Luis Sarde heeft Lavazza dit product ontworpen. Zelf zeggen ze er het volgende over:

"Cookie Cup is an example of the results achieved from research into food design: it’s not just about coffee, but also the container — because once you have enjoyed the dark beverage you can also eat the cup. The cup is made of pastry covered with a special icing sugar, which works as an insulator, and makes the cup waterproof hence allowing you to use the cup and then appreciate its taste, so to eat and drink coffee along with a biscuit at the same time" (bron: Koffiegek.nl)



maandag 3 september 2012

Den Haag begint e-mailservice over buurt

Als eerste inwoners van de G4 kunnen Hagenaars zich opgeven voor een e-mailservice van de gemeente, waardoor ze op de hoogte kunnen blijven van wat de gemeente van plan is in hun buurt.
Zelf bepalenDe gemeente ziet het als moderne dienstverlening naar de burger toe. ‘Die hebben we hoog in het vaandel’, aldus woordvoerder Coen van Kranenburg. ‘Het gaat om de Bekendmakingen die normaal altijd in het huis-aan-huisblad De Posthoorn stonden. Hagenaars kunnen zelf bepalen welke specifieke informatie ze willen ontvangen. Dat kan dus gaan om kap-, of bouwvergunningen, maar ook over huisafval, de verkiezingen en of er een horecavergunning is afgegeven in de buurt. Ook wegwerkzaamheden in de buurt staan aangegeven. Inwoners hoeven zelf dus niet meer actief op zoek naar deze informatie.’

E-overheidBewoners kunnen aangeven of ze in een straal van 50 tot 1500 meter van hun woning willen worden geïnformeerd. De gemeente bood de informatie al vanaf dit voorjaar aan op de gemeentewebsite, maar sinds kort is de e-mailservice ingesteld. ‘We moeten eerlijk zijn. De gemeente levert de informatie, maar het valt onder e-overheid. Andere gemeenten moeten dit dus ook kunnen doen.’ Veel kleine gemeenten maken al gebruik van dit systeem en slechts enkele van de steden met honderdduizend inwoners, weet Van Kranenburg. ‘Den Haag is de eerste van de G4.’

Kostenbesparing
Gebruikmaken van het systeem is aan te bevelen, want Den Haag bespaart ook nog eens flink op de kosten. ‘Je hoeft geen advertentieruimte meer te kopen en drukkosten te betalen. Zo besparen we per jaar 130.000 euro.’ Dat betekent dat de berichtgeving dus niet meer in het huis-aan-huisblad is te zien en je dus over e-mail moet beschikken. ‘Ja, maar de informatie ligt nog wel in gedrukte vorm in het stadhuis, de stadsdeelkantoren en in de bibliotheken.’ (bron: Binnnenlands Bestuur)