donderdag 24 juni 2010

Je eigen boek drukken

De boekwinkel van de toekomst is in theorie helemaal boekloos. Er staat een lange tafel met schermpjes en een Espresso Book Machines. De bezoekers gaan op zoek naar hun boek. Er loopt een aardige informatie-bibliothecaris rond die helpt bij het zoeken. Eenmaal gevonden en besloten tot aankoop wordt het boek gedrukt en tijdens het drukken kan de gebruiker online betalen.

Hij loopt met een vers dampend boek de winkel uit. In de iets analogere variant van de moderne boekwinkel staan er wel degelijk boeken in de schappen, maar elk boek heeft een voorraad van één, het zogenaamde inkijk-exemplaar. Bij aankoop wordt het teruggezet in het schap en wordt het boek gedrukt.
Alle boeken die ‘out of print’ zijn komen weer beschikbaar. Maar ook schept de boekmaker de mogelijkheid om van een eigen manuscript een boek te drukken met een oplage van –zeg- tien. Andere mogelijkheid: de lezer die een e-book heeft gekocht, leest het op zijn e-reader en wil er ook een papieren versie van hebben. Met zijn Kindle gaat hij naar de Espresso Book Machine. Een exemplaar drukken voor eigen gebruik, hier zullen de uitgevers toch geen bezwaar tegen hebben?

In de theoretische toekomst is er geen boekvoorraad meer nodig, nergens, ook niet in het Centraal Boekhuis. Culemborg krijgt er een sporthal bij want het Centraal Boekhuis is gekrompen tot niet meer dan een harde schijf van een paar petabytes. Het is zo groot als een hondenhok met koeling.

In september krijgt Nederland een Europese continentale primeur: The American Book Center in Amsterdam zal een Espresso Book Machine in haar winkel aan het Spui plaatsen. Ieder boek dat ergens in ‘de cloud’ hangt kan worden gemaakt. De goochelaar tovert eindeloos zakdoekjes uit zijn binnenzak en de American Book Center tovert alle boeken uit de boekmaker. Er werd meer gelezen dan ooit.

(bron: Frankwatching)

maandag 21 juni 2010

Dag PowerPoint - Hallo Prezi!


Steeds vaker wordt de naam Prezi genoemd als hét alternatief voor powerpoint. Het ouderwetse Microsoftprogramma, gebaseerd op de nog oudere ’dia-presentatie’, lijkt zijn beste tijd te hebben gehad. Waar je bij Powerpoint alleen na hoefde te denken over de inhoud en de volgorde, komt er bij Prezi nog een derde aspect bij: ontwerp.

Ontwerp
Het uitgangspunt van een Prezi bestaat niet uit losse ’slides’ maar uit één groot digitaal canvas doek waar alle elementen op worden geplaatst. De elementen (tekst, plaatjes, video etc.) kunnen geplaatst worden in ‘frames’. Door elementen in de frames te plaatsen worden ze tijdens de presentatie goed uitgelijnd weergegeven. De hiërarchie in elementen kan worden aangebracht door de zoomfunctie. Prezi beschikt over een (oneindige) zoomfunctie waardoor het mogelijk is om eerst de hoofdlijnen te laten zien, om vervolgens de details zichtbaar te maken door erop in te zoomen. Een ander groot pluspunt is dat elementen in een Prezi kunnen worden gedraaid. Tijdens het presenteren draait het beeld naar een element zodat het recht in beeld komt (doe dit niet te vaak, dan wordt je zeeziek!).

Hieronder een voorbeeld Prezi, met daarin 15 dingen die je niet mag vergeten bij het maken van een LinkedIn profiel. Laat je inspireren en ‘ontwerp’ je eigen Prezi!


[bron: Ton Gouman, Frankwatching]

donderdag 17 juni 2010

Sir Richard Branson twittert voor Nederlands goede doelenplatform



Do good, feel good
925-held en überentrepreneur Sir Richard Branson springt in de bres voor Pifworld, een Nederlands goede doelenplatform opgezet door ex-investmentbankier Harmen van Doorn. In een poging één van de projecten van Pifworld te realiseren, ontketent de Virgin-baas een online offensief via Twitter, Facebook en zijn blog op virgin.com.


Mandela
'The land elephants travel across is reducing. We need to build an Elephant Corridor. Help me help elephants,' twitterde Branson, met veel gevoel voor timing. Het WK in Zuid-Afrika is een prima moment voor een project dat de Afrikaanse olifant te hulp schiet. Pifworld wil geld ophalen voor een 'elephant-corridor', waardoor olifanten een veilige oversteek kunnen maken van Botswana naar Zambia. Het natuurpark is het project van een stichting mede-opgericht door Nelson Mandela.

400.000 followers
Harmen van Doorn, oprichter van online chari-platform Pifworld, is blij met de hulp van Branson. 'Dat één van de bekendste ondernemers ter wereld zijn bijna 400.000 followers op Twitter mobiliseert voor ons doel, betekent een enorme impuls voor het project,' zegt de voormalig investmentbanker, die zijn carrière bij Rabobank inruilde voor een lang gekoesterde droom.

100% naar het doel
Bransons doel om business in te zetten als een 'force of good', sluit goed aan bij het uitgangspunt van Pifworld, dat mensen en bedrijven uitdaagt als 'players' specifieke chariprojecten over de hele wereld te steunen. Wat Branson heeft overgehaald Pifworld te omarmen, blijkt mogelijk uit een bijzin in zijn blog: 'There is a target of some 430,000 euros to raise to help with this project – with 100% of donations going to the cause.' Daar houden ondernemers wel van. (bron: 925.nl)