zondag 29 november 2009

Wat zegt u?

Helder communiceren blijft lastig hoe goed je ook je best doet. Lees maar eens dit voorbeeld uit de praktijk, echt gebeurd bij een hele beroemde banketbakker:

Goedemorgen, kan ik bij u telefonisch bestellen?
Jazeker.

Fijn, dan wil ik graag .... bestellen.
Dat is goed, maar dan moet u straks even terugbellen.

Terugbellen?? Ik heb u nu toch aan de lijn?
Ja, maar u wilt ze toch warm?

Ja, maar daarom bel ik u toch. Ik kom ze zo halen.
Ja, maar als u ze warm wilt, dan moet u toch zo terugbellen.

Maar als ik nu mijn jas aantrek en de bestelling meteeen kom halen.
Ja in dat geval hoeft u niet terug te bellen.

En zo kwam het toch nog allemaal goed :-)

maandag 23 november 2009

Communiceren vanuit benarde posities



Oostenrijkse kunstenaar Willi Dorner ontwikkelt bijzondere kunstprojecten. "Body in unusual spaces" trekt momenteel door Europa en daar kun je niet omheen.

Dorner wil hiermee de relatie onderzoeken tussen lichaam, ruimte en architectuur. space and architecture. Hij wil ook de beperkte bewegingsmogelijkheden en gedrag onderzoeken. Nou dat is aardig gelukt, kijk maar...


Photos by Lisa Rastl, from 'bodies in urban spaces', 2009
For meer info: http://www.ciewdorner.at

vrijdag 20 november 2009

5 tips over spreken voor een groep

Bent u ook zo dol op spreken in het openbaar? Rode vlekken in uw nek en een gortdroge mond bij de gedachte aan een spreekbeurt? Dan zijn deze vijf aanwijzingen over spreken voor een groep precies wat u nodig heeft:

1. Stop met dromen over Obama
Sommige mensen zijn geboren om volkeren te inspireren met eloquente retoriek (ook al hebben ze daar soms een autocue voor nodig). Als u niet één van hen bent, doet u er goed aan de lat wat lager te leggen. Mensen die teveel hun best doen De Grote Spreker uit te hangen, komen onnatuurlijk over.

2. Het is niet erg om een fout te maken
Perfecte spreekbeurten zijn saai. In de beste speeches gaat vaak - gepland of ongepland - wat mis. Daarmee creëert u namelijk een band met uw publiek en wordt u menselijk. Zorg er wel voor dat het een beetje forse vergissing is en iedereen weer de aandacht erbij heeft: uit onderzoek blijkt namelijk dat uw publiek gemiddeld maar 20% van uw verhaal bij de les is.

3. Visualiseer uw presentatie
Het is bekend dat grote sporters vaak al weken voor een wedstrijd bezig zijn met visualiseren: rijden rondjes op circuits, spelen tegen onzichtbare tegenstanders. Dit verhoogt de kans op succes. Voor presenteren geldt hetzelfde. Neem de week voor uw spreekbeurt iedere dag een kwartiertje om over uw toneelavontuur na te denken. Zo bent u op het uur van de waarheid optimaal voorbereid.

4. Maak het persoonlijk
Hoe concreter u bent in uw presentatie, hoe beter. Ondersteun uw verhalen met voorbeelden uit de praktijk. Mensen horen nu eenmaal graag over de fouten en succesverhalen van anderen. Kapitaliseer dat gegeven. Ook situaties uit uw eigen leven doen het goed. Bijkomend voordeel: dat praat makkelijk, want niemand weet meer van u dan uzelf.

5. Stop op het hoogtepunt
De meest voorkomende emotie op congressen is die van opluchting, als de zoveelste spreker zijn te lange betoog eindelijk heeft afgerond. Als u echt indruk wilt maken als spreker, stopt u op tijd. Laat dat publiek achter met de vurige wens meer van u te horen. (bron:925.nl)

vrijdag 13 november 2009

Tundun's tips 10

Tundun heeft deze maand de volgende suggesties:

  • Dwarsligger
    Lees je veel onderweg? In de auto of op reis? De dwarsligger® is een compleet boek in een handzaam formaat. Een boek dat past in een handtas en zelfs in een broekzak of binnenzak. Een boek dat je overal en op elk moment kunt lezen. Een leuk en heel praktisch idee, genomineerd voor de Er zijn helaas nog niet heel veel titels, maar die komen vanzelf als het idee aanslaat.
  • De interactieve webapplicatie Casper laat je al het verkeer van en naar Schiphol zien. Via een laag die gebouwd is over Google Maps, kun je alle vliegtuigen volgen die landen en vertrekken op onze polderluchthaven. Je kunt zien wat voor toestel (via een plaatje) van welke maatschappij, waar op welke hoogte vliegt. Ook kun je kijken waar het toestel vandaan komt of waar het naartoe gaat. Je kunt ook achteraf vluchten herbeleven en zelfs tot 100x versneld afspelen. (bron: Columbus)
  • Feelgoodgift
    De feestdagen komen er weer aan. Wil je niet overladen worden met cadeaus waar je niet op zit te wachten? Denk dan eens aan een donatie aan een goed doel. Keus genoeg en je maakt niet alleen jezelf maar ook anderen heel blij!

zaterdag 7 november 2009

5 tips om productiever te worden


Nietsdoen loont

De wereld wordt geregeerd door targets. En hoe harder u werkt, hoe sneller u die targets haalt, toch? Fout. Met minder werken bereikt u meer. Even tijd voor een zen-momentje met vijf tips om productiever te worden.

1. Doe minder
Het is frustrerend om te horen, maar waarschijnlijk werkt u te hard. Dat wil zeggen, u besteedt te veel tijd aan werk dat geen prioriteit heeft en u te weinig oplevert. Focus daarom vooral op kerntaken en zorg ervoor dat die goed afgehandeld worden. Daarmee gaat u per dag minder taken afvinken, maar wel effectiever werken.

2. Neem gas terug
Ook de hele dag aan het rennen? Afspraak in, afspraak uit en tussendoor te weinig tijd nemen voor een broodje kaas en een glas karnemelk (waarvoor overigens schande, dat had Sancerre moeten zijn)? Dan maakt u dezelfde fout als veel van uw mede-succesentrepreneurs. Gas terugnemen loont. Minder hard lopen, minder hard rijden, minder hard werken. Daardoor doet u w?t u doet intenser en met meer beleving en dat ziet u terug in uw resultaten.

3. Toon begrip
Productiever worden gaat natuurlijk niet alleen over uw eigen productiviteit, maar ook over die van de mensen in uw team, de werkbijen die uw honingoutput moeten garanderen. Wees daarom een empatisch leider. Toon begrip voor uw ondergeschikten door u eens in hun schoenen te verplaatsen. Die (oprechte) aandacht verdient zich dubbel en dwars terug.

4. Stel lange-termijndoelen
Waar wilt u zijn over tien of vijftien jaar? Door lange-termijndoelen te stellen, kunt u vanaf morgen al productiever zijn. Doelen geven namelijk focus. Zet in gedachten een pad met mijlpalen uit, die u moet afvinken om het einddoel te bereiken. Zet vanaf morgen koers naar de eerste mijlpaal.

5. Vereenvoudig uw leven
Toegegeven, dat klinkt wat globaal, maar wat we bedoelen is dit: veel tijd en energie gaat verloren met het ordenen van de chaos die leven heet. Pas de vereenvoudiging overal toe. Begin bijvoorbeeld met uw kantoor. Hoeveel dingen liggen er op uw bureau die u helemaal niet nodig heeft en vooral voor afleiding zorgen? Maak uw leven leger en daarmee uw hoofd.

(bron: 925.nl)

maandag 2 november 2009

VIDEO: bevroren treinstation

Ook dit is commmunicatie:

's Werelds grootste treinstation in New York komt plotseling tot stilstand, wanneer 207 voorbijgangers vijf minuten bevriezen op de plek waar ze staan. De levende standbeelden zijn deelnemers van de organisatie Improv Everywhere die gekke situaties creëert op de meest normale locaties. (bron: Columbus)