vrijdag 29 mei 2009

Chargoggagoggmanchaoggagoggchaubunaguhgamaugg weg

Het plaatsje Webster in de Amerikaanse staat Massachusetts gaat de verkeersborden die leiden naar het plaatselijke meer aanpassen.


Er staat “Chargoggagoggmanchaoggagoggchaubunaguhgamaugg”, maar dat had moeten zijn “Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg” (voor wie het niet meteen opvalt: letter 20 moet een u zijn in plaats van een o en op plaats 38 moet een n staan, geen h).

De naam van het meer geldt als de langste naam voor een meer ter wereld en is een van de langste aardrijkskundige namen bekend. De naam komt uit een plaatselijke indianentaal en betekent losjes vertaald: “Jij vist aan jouw kant, ik aan de mijne en niemand vist in het midden”.

De borden staan sinds 2003 en al eerder was opgevallen dat de spelling niet klopte. Wat er precies niet klopte was echter nog moeilijk uit te vogelen, omdat er maar liefst 26 verschillende varianten zijn opgenomen in het US Geographic Names System.

Overigens kwam geen van die versies overeen met de spelling op de borden.

Makkelijker
Uiteindelijk werd besloten de versie die het meest voorkomt in de bronnen te gebruiken.

Hoe de fout er in is geslopen, is onduidelijk. Misschien heeft de aannemer het verkeerd gespeld of stond het in zijn opdracht verkeerd. Webster onderzoekt nog wie de aannemer was, zodat die de fout kan verbeteren.

Inwoners van Webster noemen het meer ook wel simpelweg Lake Webster. Wie het origineel wil leren uitspreken, kan hier terecht. (bron: NOS)

zaterdag 23 mei 2009

Communicatie bij werkwerkzaamheden gaat vooruit

De meesten onder ons ergeren zich aan de hoeveelheid wegwerkzaamheden onderweg. Zeker als je 70 km p/u moet rijden, terwijl er ogenschijnlijk niet gewerkt wordt. We hebben altijd haast, maar ik sta toch niet graag in de schoenen van die moedige mensen die het werk moeten verrichten...brrr

Om de irritaties niet te voeden, wordt tegenwoordig door de bedrijven die de wegwerkzaamheden uitvoeren steeds meer en beter gecommuniceert...

Kijk, dit soort borden kennen we allemaal wel. Begrip? Hoezo hebben wij begrip getoond? Door de wegwerkzaamheden niet te verstoren? Door de politie niet gek te bellen? Leuk geprobeerd, maar helpt het nou echt?










Deze borden die in 2006 langs de A7 stonden, werkten een stuk beter:

Maar die recent in Hilversum, slechtst bereikbare gemeente van Nederland, te zien was, vond ik ook een goede actie:









maandag 18 mei 2009

Ilse media lanceert Hier

Waar vind ik parkeerplaatsen in Amsterdam, welke film draait er in de bioscoop om de hoek, en zijn er toevallig vrienden in de buurt? Ilse media lanceert http://www.hier.nl/, een dienst voor de mobiele telefoon die op basis van je locatie direct op een plattegrond toont wat er in de buurt te doen is.

Op hier.nl kun je overzichtelijk op een kaart zien wat er in jouw actuele omgeving te doen is en waar je vrienden zijn. Daarnaast kun je je eigen favoriete locaties, foto's en reviews toevoegen en delen met je contacten. Hier.nl werkt op basis van GPS en locatiebepaling via zendmasten, waardoor je direct over handige en bruikbare informatie uit jouw omgeving beschikt. Je kunt ook handmatig je locatie aangeven en aan- of uitzetten.

Hier.nl is in de eerste plaats een mobiele applicatie, maar is ook te gebruiken via een mobiele website of gewoon via de pc. Hier.nl is gratis beschikbaar via een mobiele applicatie voor Nokia-, SonyEricsson- en Blackberry toestellen en via een mobiele website voor alle andere toestellen met een internetverbinding. Binnenkort is hier.nl ook beschikbaar op Windows Mobile, iPhone en Android toestellen.
Maar let op, binnen hier.nl zijn drie mogelijkheden qua JOUW zichtbaarheid. Je kan jezelf publiek online zetten, gewoon online en undercover. Als je jezelf op online zet zien alleen je contacten je. Zet je, jezelf op undercover ben je voor niemand zichtbaar. Je kan je zichtbaarheid veranderen bij Instellingen.

vrijdag 15 mei 2009

Google helpt nu ook in het Nederlands

De Nederlandstalige versie van Google's Beginnershandleiding voor zoekoptimalisatie is uit. U kunt nu eindelijk in uw eigen taal lezen hoe u uw website optimaliseert.

Het optimaliseren van uw webpagina voor de Google-resultaten is een hels karwei. Google reikte weliswaar een helpende hand toe, maar alleen in het Engels.

Nu kunt u de Beginnershandleiding voor zoekoptimalisatie ook in het Nederlands raadplegen. U vindt de handleiding op het Nederlandstalige Webmaster help Forum. (bron: Sprout)

donderdag 14 mei 2009

Nederlandse bloementelers stimuleren economie in Ethiopië

Ethiopië beleeft een ware bloemenrevolutie. Het aantal kwekerijen in de hooglanden rondom Addis Abeba is de afgelopen jaren geëxplodeerd. Waren er in 2003 nog maar drie bloemenbedrijven, inmiddels zijn dat er 106, waarvan ongeveer de helft in buitenlandse handen.

Behalve zo'n 30 Nederlanders zijn er ook Indiërs, Israëli's en Duitsers actief. De exportwaarde van de sector, inmiddels goed voor 60.000 arbeidsplaatsen, steeg tussen 2003 en 2008 van 5,5 miljoen naar meer dan 150 miljoen dollar. In 2008 produceerde Ethiopië bijna een miljard stelen, waarvan het grootste deel naar Nederland vertrok. Ethiopië is uitgegroeid tot de grootste toeleverancier op de Nederlandse bloemenveilingen, na Israël en Kenia. Nederland is hierdoor de vierde handelspartner van Ethiopië geworden.

AQ Roses
Aan de oevers van Lake Ziway ten zuiden van de hoofdstad Addis Abeba verbouwen de broers Frank en Wim Ammerlaan rozen op het grootste bloementeeltcomplex van het land. De kwekerij, AQ Roses, is een dependance van het familiebedrijf in Rijsenhout langs de A4 bij Schiphol. "Dagelijks snijden we hier een kwart miljoen rozen", vertelt Frank Ammerlaan. "De bloemen worden 's nachts naar het vliegveld vervoerd. In de loop van de volgende dag worden ze naar Nederland gevlogen."

De impact van de komst van de bloemensector op Ziway, Ethiopië is enorm. Maandelijks stromen er nu duizenden euro's an salaissen het dorp binnen. Op straat zie je dat overal terug. Het wemelt nu van de fietsen en de mobiele telefoons. Tijdens het werk heeft Ammerlaan zelfs mobieltjes moeten verbieden. "Iedereeen stond continu te bellen."

Ook de sociale structuur is veranderd in het dorp.
Voor Ethiopische begrippen betalen de Ammerlaans goed: 20% meer dan het landelijk gemiddelde. Elke dag staan er dan ook honderden werkwilligen voor de deur. AQ Roses heeftvooral vrouwen in dinst, waardoor hun maatschappelijke positie sterk is verbeterd. Nu zij hetgeld verdienen, hebben zíj thuis de broek aan.

Voor de mentaliteit van Ethiopische mannen had Ammerlaan aanvankelijk geen goed woord over, maar ook daarin ziet hij langzaam verandering komen. "Een paar jaar geleden waren het echt een stelletje nietsnutten. Nu zien steeds meer mannen in dat ze wel degelijk iets van hun leven kunnen maken." Daarnaast heeft hij te kampen met een groot verloop en van ethnische spanningen tussen zijn medewerkers, voornamelijk Amhara en Oromo, twee van Ethiopië's negen bevolkingsgroepen. (bron: Agriholland.nl)

zaterdag 9 mei 2009

Communicatie na de dood

Heb je hier wel eens over nagedacht? Je chat of gamet heel veel met vrienden die je alleen via internet hebt ontmoet. Dan kom je te overlijden. Hoe weten jou nabestaande dat ze ook jouw 'internet buddies' moeten informeren dat je niet meer op deze aarde bent?

Nu sociale netwerken steeds belangrijker worden, worden onze online vrienden ook steeds belangrijker.

Natuurlijk zijn er weer mensen die daar iets op gevonden hebben, iemand met alleen maar gamevrienden hoeft niet meer ongemerkt dood te gaan dankzij websites als Deathswitch of Slightly Morbid. (bron: De Pers)

maandag 4 mei 2009

Hoe flexibel ben jij tijdens een crisis?

Crisis is nu hét buzzword. Natuurlijk hebben sommigen er helaas al de gevolgen van ondervonden, maar dat betekent niet dat we allemaal al in een crisis zitten. Laat je er dus ook niet inpraten.

Twee adviezen:
Blijf focusen op waar je kracht ligt, dat deed je immers al, anders was je niet gekomen wat je inmiddels hebt bereikt.

En twee, blijf alert of je nu flexibel genoeg om met onverwachtse dingen om te gaan. Zorg dat dit jóu niet overkomt!